Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
254.98 Кб
Скачать

22

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………………….3

Розділ 1. Ознайомлення з організаційною структурою державної податкової інспекції. Функції відділів……………………………………………………...5

Розділ 2. Облік платників податків………………………………………………...11

2.1.Загальні положення щодо обліку платників податків…………………...11

2.2 Взяття на облік юридичних осіб………………………………………….14

2.3 Облік самозайнятих осіб……………..........................................................17

2.4 Державний реєстр фізичних осіб - платників податків……………….....22

Розділ 3. Контроль за справлянням податків……………………………………..26

3.1. Контроль за справлянням податку на додану вартість………………...26

3.2. Контроль за справлянням акцизного податку…………………...……...28

3.3. Контроль за справлянням податку на прибуток підприємств………....30

3.4. Контроль за справлянням податку з доходів фізичних осіб………..….34

3.5. Контроль за справлянням ресурсних податків та інших обов'язкових платежів…………………………………………………………………..38

3.6. Контроль за справлянням місцевих податків і зборів………………….41

Розділ 4. Організація податкового аудиту та валютного контролю…………….45

4.1.Робота в управлінні податкового аудиту………………………………....45

4.2.Робота у відділі валютного контролю за операціями у сфері ЗЕД…….46

Розділ 5. Облік надходжень податків і зборів……………………………………50

Розділ 6. Стягнення податкової заборгованості………………………………….53

Розділ 7. Ознайомлення з АРМ, які функціонують в ДПІ………………………54

Висновки …………………………………………………………………………...57

Список використаних джерел…………………………………………………...59

Додатки………………………………………………………………………….....61

ВСТУП

В сучасних умовах управління економікою країни важливим етапом є процес поповнення державного бюджету за рахунок податкових надходжень від платників податків. Важливу роль при цьому відіграє демократичність податкового законодавства країни, його довершеність і справедливість.

У ринковій економіці податки потрібно використовувати не лише як джерело доходів бюджету, а й як невід'ємний і безпосередній структурний елемент фінансового регулювання економіки. Це багато в чому залежить від податкової політики, яку проводить уряд країни.

Створення ефективної податкової системи та використання оптимальних принципів застосування податків – це головне завдання податкових і фінансових державних органів з метою забезпечення соціально-економічного розвитку країни. Податкова система повинна успішно вирішувати фіскально-розподільче завдання. Шляхом оптимального розподілу доходів суб’єктів підприємництва та громадян, забезпечується дохідна частина бюджету достатня для фінансування соціальних процесів та розвитку в цілому України та регіонів зокрема..

Звіт про проходження виробничої практики дає змогу оцінити проходження практики студентом за направленням.

Для проходження практики було обрано ДПІ міста Хмельницького.

Метою практики є поглиблення та закріплення знань, які були одержані у процесі навчання, оволодіння сучасними формами та методами економічної, контрольної та організаторської роботи, набуття практичних навичок проведення облікової, масово-роз’яснювальної, консультативної та конторольно-перевіряючої роботи в органах державної податкової служби.

Об‘єктом проходження практики є відділ адміністрування податку з доходів фізичних осіб у ДПІ міста Хмельницького.

Завданнями практики є:

  • ознайомлення із роботою Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому;

  • ознайомлення з основними напрямками роботи кожного структурного підрозділу ДПІ;

  • ознайомлення та вивчення обліку платників податків юридичних і фізичних осіб

  • вивчення основних завдань щодо контролю справляння прямих та непрямих податків в ДПІ;

  • ознайомлення з організацією обліку податків, зборів та інших обов’язкових платежів;

  • визначення взаємодії ДПІ з іншими державними органами;

  • набуття професійних умінь та навичок за спеціальністю, закріплення, розширення і систематизація знань, одержаних при оволодінні спеціальними предметами на основі вивчення діяльності податкової інспекції.

Звіт про проходження практики складається з семи розділів, кожен розділ відображає сутність подання звітної документації платниками на перевірку для подальшого перерахування коштів до дохідної частини бюджету України.

Написання звіту відбувалося під керівництвом досвідчених працівників податкової інспекції, з їхнього боку було надано усні консультації та роз’яснення з питань, які виникали при написанні звіту, податкові інспектори надавали для написання документацію та звітність платників податків, для її використання при написанні звіту та закріпленні теоретичних знань студентапрактиканта на практичному матеріалі. Він дає змогу наочно оцінити, наскільки студент вірно використав наданий йому час на проходження виробничої практики та закріпив знання практично.

Розділ 1. Ознайомлення з організаційною структурою дпі у місті Хмельницькому, функції відділів(секторів).

Апаратом державної виконавчої влади, який здійснює податкову політику і організовує стягнення податків, зборів (платежів) у розпорядження держави, є державна податкова служба, створена при Кабінеті міністрів України у складі Головної податкової адміністрації України і державних податкових адміністраціях в Автономній республіці Крим, областях, районах, містах і районах у містах. Головним завданням державної адміністрації є забезпечення додержання законодавства про податки, повний облік всіх платників податків та інших обов'язкових платежів до бюджету, здійснення контролю, забезпечення правильності обчислення і сплати цих платежів.

Апарат податкової служби України зосереджений у державних адміністраціях різних рівнів. У своїй діяльності він керується Податковим кодексом України, актами президента України, Кабінету Міністрів України іншими нормативно-правовими актами органів державної влади, у тому числі наказами, а також розпорядженням органів ДПС вищого рівня, рішенням органів місцевого самоврядування, власними розпорядчими документами.

Для здійснення діяльності у відповідності з законодавством для ДПІ м. Хмельницького складено та затверджено наказом державної податкової адміністрації у Хмельницькій області Головним завданням державної податкової інспекції у місті Хмельницькому є здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів податків, зборів та інших платежів і неподаткових доходів і внесків до державних цільових фондів, встановлених законодавством України.

Посадові особи ДПІ зобов’язані дотримуватися Конституції і Податкового кодексу України, інших нормативних актів, прав та охоронюваних законом інтересів громадян, підприємств, установ, організацій, забезпечувати виконання покладених на органи державної податкової служби функцій та повною мірою використовувати надані їм права.

За невиконання або неналежне виконання посадовими особами органів державної податкової служби своїх обов’язків вони притягаються до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної та матеріальної відповідальності згідно з чинним законодавством.

Штатний розпис, гранична чисельність та кошторис ДПІ затверджується головою ДПА в Хмельницькій області або, за рішенням голови, – одним з його заступників.

Видатки на утримання податкової інспекції визначаються Кабінетом Міністрів України і фінансуються з державного бюджету.

ДПІ у місті Хмельницькому складається з ряду функціональних підрозділів, які в тісному взаємозв’язку співпрацюють між собою, забезпечуючи виконання функцій, покладених на податкову службу України.

Кількість підрозділів та працюючих відображено в Структурі державної податкової інспекції у м. Хмельницькому (дод. А.1), що затверджена головою ДПА у Хмельницькій області.

На посаду начальника відділу назначається особа, яка має повну вищу економічну освіту (зі стажем роботи за фахом не менше 3 років).

На період відсутності начальника відділу (відпустка, відрядження тощо) відповідальність покладається на заступника начальника відділу.

Начальник відділу зобов’язаний безпосередньо здійснити всі необхідні організаційні і методичні заходи, які забезпечують своєчасне і якісне виконання всіма працівниками покладених на відділ завдань.

Основним завданням управління оподаткування юридичних осіб є забезпечення належної організації роботи ДПІ з питань контролю за дотриманням податкового законодавства, правильністю обчислення, повному і своєчасному надходженні в бюджет податку на прибуток, ПДВ, акцизного податку та відрахувань до цільових фондів.

До основних функцій даного управління належить контроль за своєчасністю подання платниками податків податкових декларацій, повнотою їх засвоєння, наявністю належних реквізитів, забезпечення застосування фінансових санкцій та адміністративних стягнень до платників, що не подали своєчасно чи не в повному обсязі податкової документації, вжиття заходів щодо примусового впливу при ненаданні платниками податкової звітності, включаючи припинення операцій по розрахункових рахунках, а також контроль за співставленням даних податкових розрахунків в фінансових звітах та балансах підприємств-платників, включаючи на підставі комп’ютерних програм, попередній контроль на підставі отриманих документів за правильністю обчислення податків, перевірка достовірності податкових документів щодо правильності визначення об’єктів оподаткування, контроль за своєчасністю надходження податків, аналітична перевірка правомірності використання існуючих пільг по податках, підготовка разом з юридичним відділом позовів про порушення справ про банкрутство, якщо платник податків має заборгованість перед бюджетом та не подає протягом року до ДПІ податкових декларацій, бухгалтерських звітів, не сплачує заборгованість перед бюджетом.

На управління місцевих ресурсних (рентних) і неподаткових платежів покладені наступні функції: організація роботи з контролю за дотриманням юридичними особами податкового законодавства, правильності обчислення, повноти та своєчасності сплати до бюджету місцевих податків та зборів, рентних та ресурсних платежів; виявлення, упередження та припинення порушень платіжної дисципліни; здійснення документальних перевірок підприємств, установ, організацій, які сплачують місцеві податки і збори та обов’язкові платежі до відповідних бюджетів; узагальнення матеріалів перевірок, проведених відділами управління, підготовлених разом з юридичним відділом податкової інспекції для розгляду в судах, арбітражних судах; здійснення всіх заходів з погашення недоїмки та заборгованості перед бюджетом місцевих податках та зборах, які контролюються управлінням.

Управління оподаткування фізичних осіб займається вирішенням наступних питань: контроль за дотриманням податкового законодавства, правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати до бюджету податків з фізичних осіб, за своєчасністю подання платниками податкових декларацій, розрахунків та інших документів; проводить роботу з питань повноти обліку платників податку, дотримання податкового законодавства; приймає участь в роз’ясненні чинного законодавства платникам податків; відбір платників для документальних перевірок; планування документальних перевірок.

Управління податкового аудиту і валютного контролю має головними завданнями здійснення нагляду за дотриманням юридичними особами податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою та своєчасністю сплати до бюджету податків, зборів та інших обов’язкових платежів, встановлених законодавством, а також контроль за дотриманням попередніх розрахунків із споживачами, з використанням контрольно-касових апаратів і комп’ютерних систем та дотриманням норм регулювання обігу готівки, повноти та своєчасністю сплати за патенти.

Головна мета даного управління – досягнення щонайменшої кількості виникнення фактів правопорушень у сфері оподаткування.

Також управління розробляє та складає плани щодо напрямків проведення документальних перевірок платників податків; накопичує, систематизує і аналізує найбільш поширені способи ухилення платників від сплати податків та на цій основі розробляє ефективні різнобічні способи виявлення податкових правопорушень; створює спеціальну інформацію для функціонування системи відбору платників з метою проведення у них документальних перевірок; щоквартально готує аналітично-інформаційні матеріали з питань, що входять до функцій управління; оформлює акти і довідки за наслідками перевірок і здійснює контроль за виконанням рішень.

Відділ контролю за фінансовими установами та операціями у сфері ЗЕД отримує від органів митної служби та управлінь НБУ оперативні дані про здійснення зовнішньоекономічних операцій та про порушників територіальних розрахунків у сфері ЗЕД; перевіряє законність валютних операцій по експортно-імпортних, бартерних угодах та здійсненням операцій з давальницькою сировиною; здійснює контроль за операціями з іноземною валютою банківськими установами, обмінними пунктами, резидентами та нерезидентами на території України.

Відділ масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян є самостійним структурним підрозділом ДПІ і є єдиною складовою структурою без поділу на підрозділи. Через цей відділ здійснюються зв’язки ДПІ із засобами масової інформації та суб’єктами підприємницької діяльності.

Фінансовий відділ організовує роботи по стягненню своєчасно та в повному обсязі податків, зборів та інших обов’язкових платежів до бюджету та централізованих позабюджетних фондів; розробляє річний комплексний план основних питань економічної і контролюючої роботи, забезпечує його виконання і контроль за своєчасним і якісним його виконанням; проведення перевірок роботи банківських установ і підприємств з питань своєчасного надходження податків та інших платежів до бюджету; організація та контроль роботи щодо безспірного стягнення сум заборгованості до бюджету з розрахункових та валютних рахунків підприємств-боржників та їх дебіторів.

Відділ економічного аналізу та прогнозування надходжень виконує завдання з: вивчення і визначення наявних відхилень чи невиконання дохідної частини бюджету розробка шляхів їх усунення та забезпечення правильності обрахування, повного і своєчасного надходження податків до бюджету; проведення аналізу фінансового стану платників податків, вивчення розрахунків у народному господарстві, а також розрахунків з бюджетом та внесення прогнозів по вдосконаленню діючого податкового законодавства; організація та проведення вибіркових обстежень платників податків з питань виявлення причин спізнень надходжень до бюджету.

Управління інформатизації процесів оподаткування виконує функції із забезпечення впровадження та функціонування АІС “Податки”, захисту інформації, що перебуває в комп’ютерних системах ДПІ і передає по каналах обміну інформацію.

Також на нього покладена організація та координація робіт структурних підрозділів ДПІ з питань комп’ютеризації, проведення робіт по впровадженню програмних продуктів в дослідну та промислову експлуатацію.

Відділ податкової міліції являється спеціально створеним підрозділом, діяльність якого зосереджена на боротьбі з податковими правопорушеннями.

В роботі з кадрами значна увага приділяється укріпленню трудової та виконавчої дисципліни. Створено резерв кадрів на посади керівних працівників інспекції для заміщення та просування їх по службі з державних службовців, які підвищили кваліфікацію, працівників органів виконавчої влади і органів самоврядування, випускників вищих навчальних закладів відповідного профілю. На кожну посаду державного службовця - керівника в кадровий резерв зараховано двоє і більше осіб.

Робота кожного структурного підрозділу та виконання поставлених на них функцій відіграє велику роль у діяльності ДПІ в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]