Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
254.98 Кб
Скачать

Розділ 4. Організація податкового аудиту і валютного контролю.

4.1.Робота в управлінні податкового аудиту.

Проведенням документальних перевірок в ДПІ міста Хмельницького займаються група документальних перевірок фізичних осіб та відділ аудиту юридичних осіб.

Завданням відділу є здійснення контролю за додержанням юридичними та фізичними особами податкового законодавства, правильного обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів податків, зборів, інших платежів, встановлених законодавством.

Група, що проводить документальні перевірки виконує такі функції:

відбір платників податків для документальних перевірок;

проведення документальних перевірок;

формування звітів.

Початковим етапом контрольно-перевірочної роботи податкової служби є планування документальних перевірок, що полягає в проведенні добору суб’єктів підприємницької діяльності, підлягаючих документальним перевіркам у наступному періоді. Підготовка проекту плану-графіка проведення документальних перевірок здійснюється відділом податкового аудиту та валютного контролю на підставі критеріїв ризику, аналізу зовнішньої та внутрішньої інформації з урахуванням висновків, що подаються щоквартально до 30 числа другого місяця,наступного за звітним періодом, відділом оподаткування юридичних осіб, стягнення податкової заборгованості.

Відбір платників податків для документальних перевірок у відділі аудиту юридичних осіб у ДПІ міста Хмельницького проводиться за допомогою проведення відбору платників податків засобами наявної системи АРМ та інформаційно-аналітичної системи податкової служби; використання допоміжної зовнішньої інформації; оцінки комп'ютерного переліку порушників податкового законодавства для остаточного визначення списку для планування документальної перевірки.

Планові перевірки суб’єктів підприємницької діяльності проводяться згідно з Національним планом перевірок, що складається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України “Про порядок координації проведення планових виїзних перевірок фінансово-господарської діяльності суб’єктів підприємницької діяльності контролюючими органами ‘’.

На виконання Наказу ДПА у Хмельницькій області від “Щодо активізації контролю за діяльністю підприємств, які звітують про збиткову роботу ” затверджено графік контрольно-перевірочної роботи суб’єктів підприємництва, які звітують про збиткову роботу.

Документальна перевірка здійснюється відповідно до плану перевірки затвердженої заступником начальника ДПІ міста Хмельницького. Для проведення перевірки на підприємство посилається Повідомлення про проведення документальної перевірки, керівник або головний бухгалтер пише розписку, про те що отримав повідомлення про проведення перевірки.

Під час проведення перевірки працівники ДПІ міста Хмельницького повинні мати при собі службові посвідчення на право проведення перевірки, програму перевірки та направлення, про отримання якого відповідна посадова особа пише розписку.

4.2.Робота у відділі валютного контролю за операціями у сфері зед.

Контроль за оподаткуванням зовнішньоекономічної діяльності підприємств та операцій з валютою у ДПІ міста Хмельницького проводить відділ контролю за фінансовими установами та операціями у сфері ЗЕД.

Функції відділу валютного контролю:

проводить безпосередньо і організовує роботу з питань здійснення контролю за дотриманням законодавства про валютне регулювання та іншого, що регулює зовнішньоекономічну діяльність резидентів і нерезидентів;

вносить пропозиції по вдосконаленню діючого законодавства про валютне регулювання та іншого, що регулює зовнішньоекономічну діяльність резидентів та нерезидентів;

вивчає, аналізує і узагальнює практичний досвід застосування законодавства про валютне регулювання у сфері зовнішньоекономічної діяльності резидентів та нерезидентів;

роз’яснює через засоби масової інформації порядок застосування законодавчих та інших нормативно-правових актів, що відносяться до його компетенції;

забезпечує однаковість застосування законодавства про валютне регулювання та іншого, що регулює зовнішньоекономічну діяльність резидентів і нерезидентів, при здійсненні контрольної роботи в податковій інспекції;

організовує облік іноземних юридичних осіб (нерезидентів), що здійснюють діяльність на території України, постійних представництв нерезидентів в Україні та резидентів, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність і контролює ведення вказаного обліку.

З метою контролю за валютними операціями підприємств, останні зобов’язані щоквартально подавати до управління валютного контролю підприємства щоквартально Довідку про відсутність за межами України валютних цінностей та майна(дод.Ж.).

ДПІ за порушення чинного законодавства про ЗЕД, може застосовувати до суб'єктів ЗЕД або іноземних суб'єктів господарської діяльності такі спеціальні санкції:

накладення штрафів у випадках несвоєчасного виконання ними або невиконання суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності та іноземними суб'єктами господарської діяльності своїх обов'язків;

тимчасове зупинення зовнішньоекономічної діяльності у випадках порушення Закону або пов'язаних з ним законів України, проведення дій, які можуть зашкодити інтересам національної економічної безпеки.

У зв’язку з нестабільною фінансовою ситуацією яка склалася на внутрішньому валютному ринку України та з метою забезпечення дієвого контролю за вимогами чинного законодавства України, ДПІ м. Хмельницького зобов’язує відділ організації документальних перевірок спільно з підрозділами валютного контролю, а при необхідності із залученням правоохоронних та інших контролюючих органів, здійснити перевірки обмінних пунктів та доводить перелік питань, які підлягають обов’язковій перевірці:

дотримання розміру маржі, встановленого НБУ;

недопущення одностороннього здійснення тільки купівлі – продажу іноземної валюти;

безперебійне підкріплення уповноваженими банками обмінних пунктів іноземною та національною валютами протягом робочого дня;

встановити факт, як купівлі, так і продажу іноземної валюти та використання при цьому комп’ютерної системи з видачею квитанції;

перевірити своєчасність інкасації та повноту зарахування готівки (іноземної валюти, національної валюти) на відповідні рахунки та інше;

Відділ контролю в 2010 році здійснював контроль з питань дотримання зовнішньоекономічного законодавства на підприємствах.

По підприємствах-експортерах, які мають дебіторську заборгованість, донараховуються штрафні санкції згідно з чинним законодавством.

За наслідками проведених перевірок оформляються відповідні акти, довідки, протоколи та інші офіційні документі і здійснюється підготовка пропозицій для прийняття рішення.

Здійснюється контроль за виконанням прийнятих рішень за наслідками проведених перевірок та усунення платниками податків і платежів виявлених порушень.

Крім того, передаються відділу податкової міліції матеріали перевірок з виявленими порушеннями резидентами і нерезидентами податкового та валютного законодавства з ознаками злочину.

А також з юридичним відділом підготовлюються, у разі необхідності, матеріали за наслідками проведених перевірок для розгляду в судах і арбітражних судах.

У 2010р. відділом валютного контролю було проведено 75 перевірок і дораховано до бюджету 361,4 тис.грн.

За перше півріччя 2011року працівниками відділу проведено 32 перевірки з питань дотримання вимог чинного законодавства. В результаті до бюджету було дораховано 187,4 тис.грн.

Здійснюється планування роботи відділу та постійний контроль за виконанням планів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]