Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Леха черт.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
106.85 Кб
Скачать

3 Приготування і введення зв’язуючого, затверджувача і гідрофобізатора.

В якості зв’язуючого при виготовленні ДВП каландровим способом використовують карбамідоформальдегідну смолу марки КФ – МТ-15 по ТУ 13-5421656-28-91 з різними хімдомішками. Зв’язуюче надає плитам міцності за рахунок склеювання волокон одне з одним. Затверджувачем смоли є хлористий амоній. В якості гідрофобізатора застосовують парафін.

Смолу доставляють в цистернах в приміщення для підігріву, з цистерни смолу насосом перекачують у відділ зберігання. Температура зберігання смоли повинна бути від 5 до 20°С

Приготування розчину звязуючого

Карбамідоформальдегідну смолу зі складу насосом перекачують в мірник смоли, із якого визначену дозу змивають в ємкість для приготування робочого розчину смоли зв’язуючого.

Карбамід або іншу порошкоподібну домішку, в мішках стрічковим конвеєром подають з розвантажувальної естакади на площадку, приготування розчинів хім домішок. Карбамід висипають в ємність для приготування розчину хімдомішок і розчиняють у воді при перемішуванні. Температура води для приготування розчину карбаміду повинна бути 35 - 40°С. Приготований розчин карбаміду з концентрацією 20%, перекачують насосом в мірник розчину хімдомішок. Визначену дозу розчину карбаміду із

мірника заливають в ємкість, для приготування робочого розчину і переміують з розчином смоли. Приготований розчин звязуючого самотоком зливають в витратний бак, із якого через дозувальні ємкості по черзі насосом подають в масопровід, рафінера для змішування з волокном.

Встановлена доза звязуючого повинна витрачатися за визначену кількість імпульсів, від розвантажувального шнеку рафінера. Шнек за один оберт подає 30 кг абсолютно сухої тріски, яку розмолюють в розмольній камері.

Масову частку смоли, яку вводять у волокно визначають за формулою:

а= *100, де

а- масова частка смоли за сухим залишком по відношенню до абсолютно сухого волокна,%

с-маса сухого залишку смоли однієї дози, кг;

n-число заданих імпульсів;

m- маса абсолютно сухої тріски, яка подається розвантажувальним шнеком за один оберт, кг;

22 – число імпульсів за один оберт розвантажувального шнека.

Приготування і дозування розчину затверджувача

Затверджувач готують і змішують з волокнами окремо від смоли. Хлористий амоній в мішках піднімають підйомником на площадку обслуговування ємкості, для приготування затверджувача. Мішки розрізають і затверджувач завантажують у воронку, в якій хлористий амоній подрібнюють дробинкою і далі розчиняється у воді при перемішуванні в ємкості об’ємом 720 л. Воду дозують по лічильнику. Приготовлений 20% розчин затверджувача насосом перекачують через фільтр в витратний бак. Дозуючий насос подає розчин затверджувача у швидкісний змішувач продуктів, потужністю 6300кг/хв для змішування з деревним волокном. Згустки деревного волокна із смолою відділяють в осаджувальній камері і вводять із потоку через щіль камери.

Деревне волокно, без згустків вентилятором через два циклони подають, на стрічковий конвеєр формуючої машини.

Масову частку затверджувача, якого вводять визначають за формулою:

b = *100; b1 = *100, де

b – масова частка затверджувача за сухим залишком, по відношеню до абсолютно сухого волокна, %,

b1 – масова частка затверджувача за сухим залишком по відношенню до сухого залишку смоли,%

c1 – маса сухого залишку однієї фази розчину затверджувача, кг

n-число заданих імпульсів;

22 – число імпульсів за один оберт розвантажувального шнека.

m- маса абсолютно сухої тріски, яка подається розвантажувальним шнеком за один оберт, кг;

Приготування парафіну

Парафін для гідрофобізації плит застосовують в розплавленому вигляді. Твердий парафін завантажують в ємність плавлення об’ємом 500л і плавлять при температурі 70 - 90 °С. Ємність для плавлення парафіну оснащена мішалкою і термометром. Дозуючий насос подає під тиском розплавлений парафін, через фільтр з очисним приладом і спускним клапаном і витрато метр в розмольну камеру рафінера. При розмолі тріски парафін рівномірно розподіляється по об’єму отриманого волокна.

Масову частку парафіну, який вводиться по відношенню до абсолютно сухої тріски визначають за формулою:

P = * 100, де

P- масова частка парафіну, який вводиться по відношенню до абсолютно сухого волокна,%

p- густина розплавленого парафіну, кг/ ;

V- об’єм витраченого парафіну при заданому числі імпульсів,

n-число заданих імпульсів;

  1. – число імпульсів за один оберт розвантажувального шнека.

m- маса абсолютно сухої тріски, яка подається розвантажувальним шнеком за один оберт, кг;

4.Сушка волокнистої маси

Сушку деревоволокнистої маси після рафінера проводять в трубі сушилці до вологості 6-12%, яка є оптимальною для отримання деревоволокнистих плит, з високими фізико-механічними показниками.

Випаровування води із деревоволокнистої маси відбувається при транспортуванні її в трубі-сушилці в потоці гарячих газів.

Регулювання процесу сушки відбувається автоматично шляхом підтримання на заданому рівні температури парогазової суміші, яка виходить за рахунок зміни об’єма подачі природного газу. Гарячі гази, які утворилися змішують з повітрям і подають вентилятором в трубу сушилу.

Деревоволокнисту масу із розмольної камери рафінера по масопроводу вводять в трубу сушилу. В масопровід вводять робочий розчин зв’язуючого. При транспортуванні в масопроводі відбувається інтенсивне перемішування волокна із зв’язуючим внаслідок турбулентності потоку. В потоці гарячих газів сушили волокно від агенту сушки, а потім через шлюзовий затвір вигружають на стрічковий конвеєр. Сухе волокно із стрічкового конвеєра зкидають у воронку швидкісного змішувача, в якому змішують з розчином затверджувача. З змішувача деревоволокнисту масу через осаджувальну камеру, вентилятором подають в циклони вакуум формуючої машини.