Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kultura.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

39

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Головне управління освіти і науки Полтавської

облдержадміністрації

Полтавське територіальне відділення МАН України

Лубенське районне відділення учнів „Мала академія наук”

Відділення: історії, географії,

філософії та суспільствознавства

Секція: всесвітня історія

МАСОВА КУЛЬТУРА КІНЦЯ XIX СТОЛІТТЯ ЯК ВАГОМИЙ ЧИННИК ФОРМУВАННЯ ГРОМАДСЬКОЇ СВІДОМОСТІ В КРАЇНАХ

ЄВРОПИ ТА США

Роботу виконала:

Скребець Аліна Віталіївна,

учениця 9-А класу

Засульської гімназії

Лубенської районної ради

Полтавської області

Науковий керівник:

Буніна Марина Іванівна,

вчитель історії

Засульської гімназії

Лубенської районної ради

Полтавської області

Засулля 2012

Зміст

ВСТУП…………………………………………………………………………….………4

РОЗДІЛ І .МАСОВА КУЛЬТУРА – ФЕНОМЕН ПОСТІНДУСТРІАЛЬНОГО СУСПІЛЬСТВА……………………………………………………………………6

РОЗДІЛ ІІ. ПРОЦЕСИ ОМАСОВЛЕННЯ КУЛЬТУРИ І ГРОМАДСЬКОЇ СВІДОМОСТІ КІНЦЯ XIX ст. ТА ПОЧАТКУ XX СТ…………………....…..12

2.1. Батьківщина витоків популярної культури у світі.………………………..12

2.2. Комерційна культура європейського варіанту…………………….………17

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………………..22

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………………...….…..24

ДОДАТКИ

ВСТУП

В історію світової культури XIX ст. увійшло як доба піднесення і розквіту літератури, образотворчого мистецтва, музики. Аналізуючи розвиток культури за цей період, передусім варто зазначити , що на нього вплинули значні світоглядні та соціальні зміни. Поглиблювалась наукова революція, набирала оберти капіталізація суспільства, посилювались демократичні процеси в політичному житті. Історія людства бачилась як цілісний висхідний процес, на вершині якого знаходились цивілізовані країни Заходу. Пріоритет західної, європейської культури не підлягав сумніву. Філософи та історики першої половини XIX ст. прагнули з'ясувати закономірності різних періодів світової історії, намагалися використати так звані об'єктивні закони історії для розбудови нового «досконалого» суспільства.

Актуальність дослідження. Масова культура як один з найбільш яскравих

проявів соціокультурної реальності сучасних розвинутих суспільств залишається порівняно мало вивченим феноменом. Це обумовлено тим, що і суспільна свідомість, і науковий дискурс, пов'язані з даною проблемою, до останнього часу коливаються між крайнощами. Довгий час про масову культуру судили з позиції "розмірковуючої меншості", але дійсність показує, що, незважаючи на критику, вона продовжує розвиватися і  охоплює дедалі ширший культурний простір. Проблему масової культури відрізняє те, що вона через свою неоднозначність, заплутаність і начебто очевидність належить до недостатньо досліджених. Відомі культурні явища, які слід віднести до комерційної культури, потребують перегляду на новому рівні, що відповідає сучасній культурній реальності. Отже,  проблему масової культури відрізняє те, що вона через свою неоднозначність, заплутаність і начебто очевидність належить до недостатньо досліджених.

Стан вивчення проблеми. Використану в дослідженні літературу можна умов-но розділити на три напрями. До першого напряму слід віднести праці, в яких яви-ще масової культури визначалося як щось негативне (англійський поет Т. Еліот, Канадський теоретик Д. Макдональд та американський вчений Б. Розенберг).       Основний зміст висновків дослідників другого напрямує те, що масова культура – це ідеологія бізнесу (Ліпман У., Мід М., Шлезінгер А., Шрамм І.). Третя група вчених (Шілз Е., Селдез Г., Уайт Д.) стверджують, що масова культура - явище позитивне, в ній багато корисного та змістовного. Якщо Рим дав світові право, Англія - парламентську діяльність, а Франція - культуру і республіканський на-ціоналізм, то сучасні Сполучені Штати Америки дали світу науково-технічний прогрес і “масову культуру” - писав американський соціолог З. Бжезинський [ ].

Обєкт дослідження -  американське та європейське суспільство ХІХ  століття.

       Предметом  дослідження  є  масова  культура  як  принципово нове культурне явище к. ХІХ ст..

       Мета  дослідження  полягає в тому, щоб, спираючись на аналіз найбільш впли-вових в філософії ХІХ століття концепцій масової культури та дослідження конкрет-них видів масового мистецтва, визначити її механізми формування громадської сві-домості в країнах Європи та США.

       Мета дослідження визначила основні завдання роботи:

  • Показати культурно-історичні та соціальні передумови виникнення масової культури;

  • Охарактеризувати суть явища популярної культури;

  • Провести порівняльний аналіз процесів омасовлення в європейському та американському суспільствах.

Наукова новизна роботи полягає у тому, що що в роботі зроблена спроба

розглянути її як принципово нову, необхідну стадію розвитку культури, обумовлену демократичними перетвореннями в суспільному та культурному житті людства ХІХ

століття без упередженого погляду.

Практичне значення роботи. Основні ідеї та висновки дослідження можуть бути використані на уроках історії, мистецтвознавства, культурології в гімназії.

Структура роботи. Дослідження складається зі вступу, двох розділів та двох параграфів, висновків, списку використаних джерел, сторінок додатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]