Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bidnist_v_suchasniy_Rosiyi_ne_gomogenna_i_maye_...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
41.67 Кб
Скачать

Що робить держава:

За даними Росспоживнагляду, близько 50% реалізовуються в країні товарів не відповідає нормам безпеки та якості. «Ростест» припускає, що таких товарів близько 60-80%. Не останню роль в цьому зіграла криза. Зростання цін на продукти в 2009 році склав від 4, 9 до 22%, при цьому доходи більшої частини населення знизилися. Дисконтні ціни в багатьох торговельних точках забезпечувалися за рахунок реалізації простроченої продукції.

На думку депутата «Справедливої Росії» Антона Белякова, на зростанні неякісної продукції позначився і закон «Про торгівлю» від 1 січня 2010 року, спрямований на зниження торгових націнок. «У пошуках втраченої вигоди рітейлери стали реалізовувати прострочений товар, контрафакт і вміло перебивати терміни придатності», - розповідає есери.

Ще одним фактором ризику стала постанова уряду «Про затвердження єдиного переліку продуктів, що підлягають обов'язковій сертифікації». Слідуючи з документом, з лютого 2010 року виробникам стало достатньо лише заповнити декларацію підтвердження відповідності заявленій якості товару. Отримувати в обов'язковому порядку сертифікати якості від них більше не потрібно. При цьому перелік товарів, на які тепер скасована сертифікація, великий. У нього потрапили практично всі продукти харчування, багато категорій дитячого харчування, косметичні товари, алкогольна продукція, почасти засоби гігієни, промтовари.

Згідно з російським законодавством штраф на недобросовісних підприємців може накладатися як з конфіскацією небезпечного товару, так і без. Це створює додаткову загрозу того, що неякісний товар залишиться на ринку. Зараз надання послуг неналежної якості, з порушенням санітарних правил або без сертифіката-декларації для фізичних осіб максимально карається штрафом від 2 тис. до 2, 5 тис. руб, для юридичних осіб - від 40 тис. до 50 тис. руб, для посадових осіб (контролюючих органів) - від 4 тис. до 5 тис. руб.

У країнах Євросоюзу ситуація йде інакше. Так, наприклад, у Німеччині середній штраф за реалізацію простроченої продукції досягає 20 тис. євро, в ОАЕ і Туреччині - 25 тис. євро. Крім того, в ЄС недобросовісні підприємці при виявленні факту продажу неякісної продукції ризикують втратити бізнес. А з 1 січня 2010 року в ЄС за якість продукції стали відповідати і виробник, і імпортер, і дистриб'ютор.

___________Висновки____________ Державне керівництво більше думає про прибутки, ніж про якість проданої продукції.

Об*єкт: Потрібно змінити відношення до якості продуктів, зробити більш жорсткі умови. Перейти до стандартів ЄС. Менше залежати від імпорту, тобто покращувати власний земельний фонд для забезпечення населення країни продовольством.

Потреба- недостатнє забезпечення продовольством

Земельний фонд Росії в 1992 р. склав 1709. 6 млн. га. За останні роки площа сільськогосподарських угідь скоротилася на 12. 4 млн. га, ріллі - на 2. 3 млн. га, сіножатей - на 10. 6 млн. га. Причинами зменшення площі сільгоспугідь є порушення і деградація грунтового покриву, відвід земель під забудову міст, селищ і промислових підприємств. Фонд чорноземних грунтів Росії становить близько 120 млн. га. Це всього лише близько 7% загальної площі, але на ній розміщується більше половини всієї ріллі і виробляється близько 80% всієї землеробської продукції. Очевидно, ця кількість земель є недостатньою для забезпечення величезного населення країни продовольством.

Крім того щорічно до 25 - 30 тис. га чорноземів губляться в результаті зростання ярів. Тільки за останні 20 років запаси гумусу скоротилися на 25 - 30%, а щорічні втрати в цілому по РФ складають 81. 4 млн. т. Площі перезволожених і заболочених земель, що використовуються під ріллю, зростають. Величезна площа земель, порушених у результаті видобутку корисних копалин, проведення будівельних і геологорозвідувальних робіт.

У Росії дуже низький рівень сільськогосподарських культур. За рівнем продуктивності праці в сільському господарстві країна відстає в три-чотири рази від розвинених країн.

Що робить держава:

Проект «Екологія Росії»

Мета проекту - створення комплексного підходу до роботи з поліпшення якості природного середовища і екологічних умов життя людини, формування стійкої екологічно орієнтованої моделі розвитку економіки і сприяння підвищенню інвестиційної привабливості суб'єктів Російської Федерації.

Актуальність реалізації проекту

Актуальність проекту визначена посиленням модернізації економіки та соціальної сфери, підвищенням енергетичної та екологічної ефективності економіки.

Проект дозволить сприяти введенню сучасних екологічних стандартів у промислове виробництво, зниження негативного впливу людини на природу, проведення єдиної державної політики у вирішенні екологічних проблем, створення комплексної системи екологічного моніторингу, зниження рівня екологічної безграмотності населення Російської Федерації.

Дані соціологічних опитувань показують високу стурбованість росіян екологічною ситуацією: сьогодні вона хвилює більшість опитаних (78%). Дві третини росіян (64%) упевнені, що досягнення сталого розвитку Росії неможливо без вирішення екологічних проблем. Три чверті росіян (74%) вважають, що необхідно ввести екологічний кодекс. Переважна більшість наших співгромадян (84%) вважають, що прості люди мають брати участь у вирішенні екологічних проблем.

Завдання проекту

  1. Створення незалежного вітчизняного еколого-економічного рейтингу (далі - екорейтинг) територій та суб'єктів економічної діяльності. Екорейтинг дозволить забезпечити отримання інформації про рівень і характер розвитку суб'єктів Російської Федерації, галузі чи підприємства. Підсумком екорейтинга повинні стати кількісні дані про стан навколишнього середовища, про рівень соціального і економічного розвитку регіону, а також визначення місця регіону за рівнем його розвитку в загальному рейтингу регіонів.

  2. Підвищення міжнародного престижу Росії, як країни, що грає провідну роль у збереженні глобальних екологічних громадських благ, захисту природного середовища, створення безпечної і комфортної середовища проживання, роботи та відпочинку російських громадян.

  3. Сприяння розробці територіальних програм соціально-економічного розвитку в рамках загальної стратегії Партії, які враховують сучасні пріоритети підвищення енергоефективності і зниження природоємності економіки, поліпшення якості життя громадян.

  4. Сприяння вдосконаленню нормативно-правової бази в сфері екології та природокористування і розробці нормативів екологічної відповідальності, підвищення бар'єру для брудних технологій, заохочення дотримання екологічних норм.

  5. Стимулювання суб'єктів економічної діяльності до екологічно збалансованого поведінки, сприяння впровадженню економічних механізмів формування в Росії екологічно конкурентоспроможних виробництв, створення ефективного екологічного сектора економіки. Створення додаткових робочих місць в екологічному секторі економіки.

«Он (проект) подразумевает создание независимого эколого-экономического рейтинга территорий и субъектов экономической деятельности. Это будет стимулировать региональные и местные власти к работе в данном направлении», — заявил Грызлов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]