Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проценко.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
569.02 Кб
Скачать

2 Технологічна частина

2.1Технологічна схема виробництва фасадних плиток

Сировина глиниста

Млини кульові

Вібросито

Сепаратор магнітний

БРС

Бункер запасу

Вібросито

Преси гідравлічні

Сушарка радіаційно - конвективна

Піч утильного випалу (піч тунельна)

Форсунки для нанесення глазурі

Піч политого випалу (піч тунельна)

СГП

Рисунок 1 – Технологічна схема виробництва фасадних плиток

2.2 Будова і принцип дії обладнання теплотехнічного агрегату

Радіаційно-конвективна сушарка – це агрегат безперервної дії. Застосовують їх для сушіння виробів пластичного формування (кислотостійких цегли і плиток, каналізаційних труб).

Сушарка встановлюється на лінії, об'єднаної єдиним транспортним органом-роликовим конвеєром. Секція сушила представляє собою сушильну камеру тунельного типу, яка складається з металевого каркаса, фанерованого зовні сталевим листом, теплоізоляційної футеровки. Каркас сушарки встановлений на рамі роликового конвеєра, а в стінках передбачених отвори для роликів.

Стіни сушарки товщиною в 250 мм викладені з пінодіатомітової цегли ПД-400 та шамотного легковаговика ШЛБ-0, 6. Під камери товщиною 200мм викладений з пінодіатомітової цегли ПД-400 і вистелений шамотом. Перекриттям служить металевий лист, на який покладені мінераловатні плити марки "150", закриті кожухом. У стінках з обох сторін сушарки в шаховому порядку улаштування люки з дверцята для очищення поду. Сушарка забезпечена газовими пальниками, встановленими під сітчастим конвеєром із двох сторін в шаховому порядку.

Сушилка1 обладнана системою для подачі гарячих газів від другої сушарки та відбору відпрацьованих газів. Падаючі колектора встановлюються під сіткою, а відбирають під перекриття. Кожен з колекторів має по чотири перфоровані трубчасті насадки, розташовані упоперек сушарки. Керамічні плитки, призначені для сушіння, транспортуються через сушарку сіткою. При цьому потоки продуктів горіння і гарячих пічних газів нагрівають вироби знизу вертикальними потоками, проникають у верхню частину сушарки і нагрівають стелю, який підігріває вироби зверху шляхом випромінювання. Таким чином вироби підігрівають одночасно знизу і зверху, що забезпечує рівномірну сушку.

Друга сушарка виконана аналогічна першій. Відрізняється сушарка конструкцією системи подачі теплоносія. В даній конструкції застосований радіаційним способом сушіння замість конвективного, при якому теплоносій (гарячі гази від печі) передає своє тепло виробам за допомогою 2 колекторів, верхнього та нижнього.

Для створення циркуляції повітря і відборів продуктів горіння в сушарці є колектор з двома перфорованими насадками, розташованими під перекриттям сушарки/3/.

Рисунок 2 – Радіаційно-конвективна сушарка для сушіння керамічної плитки

2.3 Заходи з техніки безпе ки

Велика відповідальність при виконанні роботи по створенню на виробництві безпечних та здорових умов праці належить службі техніки безпеки. На виробництвах промислово - будівельних матеріалів робота техніки безпеки виконується у відповідності з типовим положенням, затвердженим Міністерством промисловості будівельних матеріалів .

Основною задачею служби техніки безпеки є організація розробки и впровадження заходів, направлених на покращення і оздоровлення умов праці і ліквідацію промислового травматизму.

Техніка безпеки при роботі з радіаційно-конвективною сушаркою: в сушилах в якості теплоносія зазвичай використовують димові гази. Тому сушилка повинна працювати під розрідженням, при чому ступінь розрідження регулярно контролюють і показання записують до журналу. Крім того в тунелях і приміщеннях сушарок систематично відбирають проби повітря для визначення в ньому концентрації чадного та інших газів. В приміщеннях, де встановлені сушарки, організовують відповідну загально обмінну вентиляцію і природній повітрообмінник шляхом встановлення фрамуг у віконні отвори. При підвищенні належної норми концентрації газів приймають заходи по ліквідації загазованості в середині приміщення.

Теплоносій в сушарку подається після того, як будуть щільно закриті люки і двері. Для щільного закривання дверей камер зазори між створками дверей , а також між дверима і колодкою ущільнюють резиновими або войлочними прокладками.

Тунелі сушарок не рідше одного разу в квартал піддаються технічному огляду з встановленням відповідних актів про стан кожного тунелю. Робота несправних тунелів не дозволяється.

Подають вагонетки до тунелів і проштовхують їх за допомогою механічних штовхачів. Користуватися ломами або іншими ручними приладами для проштовхування навантажених вагонеток не дозволяється. Кожний тунель обладнаний сигнальними лампами. Перед проштовхуванням вагонеток в тунель подається сигнал про відкриття дверей на протилежному кінці тунелю для входу наступної вагонетки з сухим сирцем. Зі сторони вигрузки повинен поступити наступний відповідний сигнал про виконання операції /4/.