Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проценко.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
569.02 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ 3

1 Загальна частина 3

1.1 Обґрунтування вибору теплотехнічного агрегату 3

2 Технологічна частина 5

2.1 Технологічна схема виробництва 5

2.2 Будова і принцип дії теплотехнічного агрегату 6

2.3 Заходи з техніки безпеки 7

2.4 Заходи з охорони навколишнього середовища 9

3 РОЗРАХУНКОВА ЧАСТИНА 11

3.1 Вихідні дані 11

3.2 Розрахунок горіння палива 12

3.3 Розрахунок продуктивності 16

3.4 Конструктивний розрахунок 17

3.5 Теплотехнічний розрахунок 18

3.6 Аеродинамічний розрахунок 22

3.7 Вибір вентиляторів і димососів 23

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ 25

ВСТУП

1 Загальна частина

1.1 Обґрунтування вибору теплотехнічного агрегату

Сушарки, що застосовують для сушіння керамічних виробів відрізняються великим різновидом типів і конструкцій.

Для сушіння виробів стінової кераміки і дренажних труб використовують камерні і тунельні сушарки і лише в по одиноких випадках - радіаційно-конвективні. Керамічні плитки сушать майже виключно в щільових, роликових і стрічково-сітчастих сушарках і лише на деяких не реконструйованих заводах в тунельних сушилах.

Процес сушіння керамічних виробів є найважливішою технологічною операцією,яка визначає якість виробу. Сушіння може бути природнім та штучним. Штучна сушка проходить в сушарках безперервної або періодичної дії. Камерні сушарки – періодичної дії та радіаційно-конвективні і тунельні - безперервної.

Цикл сушіння в камерних сушарках складається з завантаження плитки – сирцю. В період загрузки і розгрузки камери не працюють. Також недоліками э нерівномірне сушіння і у них неможливо проводити висушування при змінній температурі.

Тунельні сушарки в свою чергу відрізняються від камерних низкою переваг. Сушіння в них йде при встановленому режимі, без регулювання; створюються більш благополучні умови для сушіння – свіжо відпресована цегла – сирець потрапляє в середовище вологого с невеликою температурою теплоносія. По мірі висихання цегли – сирцю і проштовхування вагонеток до вивантажувального кінця цегла – сирець зустрічає теплоносій с більш високою температурою і менш насичений вологою, що знижує нерівномірність сушіння.

Терміни сушіння в тунельних сушарках менше ніж в камерних. Однак це досягається лише при умові правильного підбору температури, вологості, швидкості і умов сушіння теплоносія,а також найбільш раціональне розміщення висушених виробів на вагонетки.

В тунельних сушарках цеглу – сирець сушать за 12..50 годин при температурі теплоносія 50…80С і більше, температура відпрацьованого теплоносія 25…40С і витрата теплоносія на один тунель 3000…10000 м3/год., а режим сушіння в камерних сушарках: від 40 до 80 годин і більше, температура теплоносія, що подається – від 100 до 140С,температура відпрацьованих газів – 40…50С. Годинні витрати теплоносія залежить від розміру камери і строку сушіння і складає 1000…4000 м3 /1/.

Але найбільш доцільно для сушіння застосовувати конвеєрні, конвекторні (з спрямованої подачею теплоносія на виріб), радіаційні (з електричним або газовим обігрівом) і комбіновані сушарки, в яких час сушіння значно скорочується.

Теплоносієм є повітря і променева енергія, що виділяється керамічними панелями та іншими поверхнями, які обігріваються газом, рідше - лампами розжарювання. Всі ці сушарки характеризуються високою продуктивністю і мінімальними затратами ручної праці на завантаження і вивантаження. Найбільш перспективне використання для сушіння керамічних виробів ультразвуку, струмів високої частоти або інфрачервоного випромінювання. Сучасні методи сушіння дозволяють регулювати температуру і час процесу в залежності від товщини виробу/2/.