Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План-памятка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
735.74 Кб
Скачать

Тема 4. Охорона праці при роботі на пеом

Фактори, що впливають на функціональний стан користувачів комп’ютерів. Особливості роботи на ПЕОМ. Розлади здоров’я користувачів комп’ютерів: зоровий дискомфорт, перенапруження скелетно-м’язової системи, ураження шкіри, розлади ЦНС, порушення репродуктивної функції, вплив на інші системи організму. Принципи професійного відбору операторів ПЕОМ.

Основні напрямки забезпечення охорони праці користувачів комп’ютерів. Раціональний режим праці та відпочинку користувачів комп’ютерів. Організація робочого простору: вимоги до виробничих приміщень, до організації та обладнання робочих місць, вимоги до обладнання та його розміщення. Технічні засоби профілактики порушень стану здоров’я користувачів комп’ютерів: вдосконалення конструкції, розроблення та застосування захисних засобів. Медичні профілактичні заходи щодо збереження здоров’я та підвищення працездатності користувачів комп’ютерів: медичні огляди, раціональне та профілактичне харчування, спеціальні вправи, самомасаж та психофізіологічне розвантаження.

Тема 5. Економічні аспекти охорони праці в галузі

Основні напрямки щодо поліпшення умов і охорони праці. Класифікація витрат на охорону праці за напрямками працеохоронної діяльності на підприємстві. Основні особливості економічного аналізу працеохоронної діяльності. Показники ефективності заходів щодо поліпшення умов і охорони праці.

Вибір джерела фінансування та розрахунок витрат на працеохоронні заходи. Методи визначення напрямків ефективного вкладення коштів в охорони праці на підприємстві. Визначення соціальної ефективності заходів щодо охорони праці. Структура річної економії на підприємстві від поліпшення умов праці. Визначення ефективності та вибір варіанта інвестування охорони праці.

Тема 6. Екологічні аспекти охорони праці в галузі

Основні напрямки охорони навколишнього середовища. Основні джерела шкідливих викидів у навколишнє середовище. Охорона атмосферного повітря. Заходи щодо обмеження викидів. Очищення викидів від забруднення. Охорона водних ресурсів. Зворотне водопостачання.

Порядок розробки і затвердження нормативів гранично припустимих викидів. Порядок числення і сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища. Нормативи збору, стягнутого за викиди основних забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення.

2 Організація роботи з дисципліни

На вивчення дисципліни “Охорона праці в галузі” відводиться 27 годин. Розподіл годин на аудиторну та самостійну роботу за темами дисципліни наведено в табл. 1.

Таблиця 1 - Розподілення годин для вивчення дисципліни

Робочий тиждень

Номера тем

дисципліни

Години занять

Лекції

Самостійна робота

1 - 2

Тема 1

3

4

3 - 4

Тема 2

2

2

5 - 6

Тема 3

2

2

7 – 8

Тема 4

2

2

9 - 12

Тема 5

4

2

13 –14

Тема 6

1

1

Разом

14

13

Самостійна робота над курсом включає підготовку до лекційних занять, вивчення окремих питань курсу за допомогою спеціальної літератури, підготовку до контрольних робіт, виконання індивідуального завдання. Розподіл часу з різних видів самостійної роботи наведено в табл. 2.

Закріплення засвоєння матеріалу курсу здійснюється при виконанні розділу “Охорона праці” в дипломному проекті.

Таблиця 2 - Розподіл часу самостійної роботи студентів

Найменування роботи

Час

виконання,

тиждень

1

2

Підготовка до лекційних занять, вивчення окремих питань курсу за допомогою літератури

2 - 14

Підготовка до контрольної роботи № 1 (питання тем № 1 – 2 )

6 - 7

Підготовка до контрольної роботи № 2 (питання тем № 5 – 6 )

14 - 15

Виконання індивідуального завдання

5 - 8