Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пз_вар_загот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать

16

Реферат

Курсовий проект з дисципліни “Основи програмування та алгоритмічні мови” за темою: “Розробка інформаційно-довідкової системи” студента групи 1ЕПР-09 ____________. Курсовий проект складається з 37 сторінок машинописного тексту, 10 малюнків, 3 таблиць, 3 додатків.

У роботі розглянуто обробку масивів формалізованих записів, яке може знайти застосування у базах даних підприємств, фірм (для пошуку інформації про певний об’єкт) .

Мінімальні вимоги до програмних засобів: процесор Intel 80286, ОЗУ 1 Mb, 100 Kb вільного місця на вінчестері, VGA – відеоадаптер, VGA – монітор, операційна система MS-DOS або Windows.

Ключові слова: Програмування, Kurs, InBD, OutBD, SaveTxT, OpenTxt, DELETERECORD, AddRecord, SaveBD, ReadBD, Sort, DELETE, IndSort, оператори, функції, процедури

зміст

реферат 3

зміст 4

Введення 5

1. Технічне завдання 8

1.1. Введення 8

1.2. Підстава для розробки 8

1.3. Призначення розробки 8

1.4. Вимоги до програмного продукту 8

1.5. Вимоги до програмної документації 9

1.6. Техніко-економічні показники 10

1.7. Стадії й етапи розробки 10

1.8. Порядок контролю й приймання 11

2. Розробка програмного продукту 12

2.1. Структура й функціональна схема 12

2.2. Алгоритми реалізації основних функцій 12

3. Посібник користувача 13

3.1. Вимоги до апаратних і програмних засобів 13

3.2. Особливості запуску й роботи із програмою 13

3.3. Тестування програми 13

Висновки 14

Перелік літератури 15

Додатки 16

Введення

Завданням даного курсового проекту є створення інформаційно-пошукової системи (спрощеного різновиду бази даних) щодо:

Перелік даних

Такі програмні продукти дуже поширені на невеликих підприємствах для ведення облікової документації щодо персоналу, матеріальних цінностей, випуску продукції тощо. Використання професійних систем керування базами даних для вирішення таких задач неефективне, оскільки використовуються вони не в повному обсязі, а вартість їх дуже велика. Написання власної інформаційно-пошукової системи дає можливість зекономити кошти. Одночасно вирішується проблема обслуговування системи. Некваліфікованого користувача легше навчити використовувати невеликий програмний продукт з обмеженим набором команд, ніж професійну універсальну систему керування базами даних. Недоліком інформаційно-пошукових систем є те, що вони вузькоспеціальні, але якщо система створюється для конкретного підприємства, то цей недолік стає не впливовим.

Для створення інформаційно-пошукової системи обрана модель програмного продукту з наявністю основного меню, де кожна окрема дія реалізована через окрему процедуру. Така модель дозволяє програмісту доопрацьовувати систему за необхідністю, знижує кількість помилок, підвищує стійкість програмного продукту до збоїв.

Програмний продукт створюється за допомогою мови високого рівня Turbo Pascal 7.0, яка має інтегроване середовище програмування (Integrated Development Environment - IDE), що включає в себе екранний редактор, компілятор, компоновщик, відладчик, а також довідкову систему. Ця сукупність програм, об'єднаних у загальну систему, дозволяє писати й редагувати програми, компілювати їх, компонувати, налагоджувати й запускати на виконання, не виходячи із середовища. Середовище має розвинену систему меню, включаючи головне й локальне меню, дозволяє працювати з мишею; має багатофайловий екранний редактор, що дозволяє працювати з файлами до 1 Мбайт, при чому можна здійснювати обмін інформацією між окремими вікнами редагування через проміжний буфер; використовує діалогові вікна для завдання різних параметрів.

При створенні програмного продукту використовуються процедури і функції аналогічні програмам у мініатюрі й мають загальну назву підпрограми. Застосування підпрограм дає можливість зменшувати число повторень однієї й тієї ж послідовності операторів, а також конструювати як набір окремих програм. Це дозволяє одержати більш логічний процес програмування. Окрім того, використання підпрограм відповідає сучасній концепції модульного програмування, оскільки Pascal дає можливість компілювати підпрограми в окремі модулі, що робить програму гнучкою, доступною для оновлень та доробок. У програмі опис процедур і функцій повинен розташовуватися між розділами змінних й операторів. Кожна процедура або функція визначається тільки один раз, але може використовуватися багаторазово. Структура процедур і функцій аналогічна структурі повної програми мови Pascal. У процедурах і функціях можуть бути описані власні мітки, константи, типи, власні змінні й навіть власні процедури й функції. Внутрішній опис повинен випливати в тім же порядку що й розділи основної програми.

В курсовому проекті також відпрацьовуються навички написання програм з сучасним ергономічним, інтуїтивно-зрозумілим інтерфейсом, який має захист від вводу невірних даних. Кольори інтерфейсу підібрані таким чином, що не визивають втоми очей. Програма може працювати на комп’ютерах з дуже слабкими технічними характеристиками, і при цьому не приводити до збоїв ОС.

Програма має перевірку даних при вводі, це перевірка на розмірність введених даних, та перевірка на наявність зайвих знаків у цифрах. Якщо є помилка, то подається звуковий сигнал, та виводить опис помилки. Також є перевірка на видалення не існуючої строки, та пошук якщо немає даних.

Таким чином, ґрунтуючись на вище викладеному, можна зробити висновок, що можливості мови програмування Turbo Pascal повністю задовольняють вимогам для розробки даного програмного продукту.

Метою курсового проекту є отримання навичок створення складних об’єктно-орієнтованих програмних продуктів, створення процедур та модулів у програмі Turbo Pascal, що будуть функціонувати як одна програма.

1.Технічне завдання

1.1.Введення

Програмний продукт (ПП) являє собою часткову реалізацію роботи з базами даних. ПП може використовуватися на підприємствах, в організаціях і офісах для обліку отриманих засобів.

1.2.Підстава для розробки

Розробка виконується на підставі індивідуального завдання на курсовий проект з дисципліни “Основи програмування”, виданого керівником роботи Погорілим В.О., викладачем Дружківского технікуму ДДМА. Умовна позначка розробки – КП ОП 01.00.00.00.

1.3.Призначення розробки

ПП призначений для автоматизації процесу роботи з типізованими даними про, занесеними в масив, у вигляді бази даних.

1.4.Вимоги до програмного продукту

1.4.1.Вимоги до функціональних характеристик:

ПП повинен виконувати наступні функції:

• обробляти дані (сортування, зміна, видалення, пошук);

• виводити результати обробки даних на екран;

• виводити результати обробки даних у файл;

• бути незалежним від апаратної платформи.

• реалізація спілкування користувача із програмою через меню.

1.4.2.Вимоги до надійності

• ПП повинен стійко функціонувати й не приводити до збоїв операційної системи;

• ПП повинен забезпечувати контроль вхідної й вихідної інформації на відповідність заданим форматам даних;

• ПП повинен забезпечувати обробку помилкових дій користувача з видачею відповідних повідомлень.

1.4.3.Умови експлуатації

Умови експлуатації ПП визначаються ДСанПіН 2.2.2 545-96 «Гігієнічні вимоги до відеодисплейних терміналів, персональних обчислювальних машин і організації роботи». Кількість обслуговуючого персоналу – 1 чоловік. Кваліфікація персоналу: технік-програміст.

1.4.4.Вимоги до складу й параметрів технічних засобів

Мінімальні вимоги до апаратного забезпечення

1) процесор Intel 80286;

2) ОЗП 1 Mb;

3) 100 Kb вільного місця на вінчестері;

4) VGA - відеоадаптер;

5) VGA - монітор;

6) Операційна система Windows або MS-DOS.

1.4.5.Вимоги до інформаційної й програмної сумісності

Програмний продукт функціонує в середовищі операційної системи Windows і MS-DOS. ПП створюється з використанням мови програмування високого рівня Turbo Pascal.

1.5.Вимоги до програмної документації

Програмна документація повинна включати:

• робочий проект ПП;

• вихідні коди ПП із коментарями;

• контекстно-залежну допомогу в ПП;

• посібник користувача;

• посібник з установлення.

1.6.Техніко-економічні показники

Економічна ефективність від впровадження ПП забезпечується за рахунок скорочення строків обчислювальних робіт, що досягається шляхом автоматизації процесу рутинних обчислень.

1.7.Стадії й етапи розробки

Таблиця 1 – Стадії та етапи розробки

Етап/

Строк виконання

Зміст робіт

1

Технічне завдання

30.10.11

Аналіз і формалізація вимоги до ПП, планування робіт.

2

Ескізний проект

11.11.11

Попередня розробка проекту ПП

3

Технічний проект

20.11.11

Реалізація робочої версії ПП із основною функціональністю; модульні тести.

4

Робочий проект

23.12.11

Коригування й доробка програмного забезпечення; розробка документації.

5

Впровадження

24.12.11

Розробка заходів щодо впровадження й супроводження ПП

1.8.Порядок контролю й приймання

Контроль коректності функціонування й придатності ПП до експлуатації виконується спільно Студентом і Викладачем на підставі приймальних тестів, надаваних Замовником. Рішення про приймання в експлуатацію приймається на підставі акту тестових випробувань.

2.Розробка програмного продукту

2.1. Структура й функціональна схема

2.2. Алгоритми реалізації основних функцій

(привести методику виводу у файли й візуалізації результатів обробки даних, методику розробки меню користувача, методику перевірки коректності вхідних даних; дати короткий опис операторів, процедур і функцій мови Turbo Pascal застосовуваних у ПП - 5..8 стор.);

3.Посібник користувача

3.1.Вимоги до апаратних і програмних засобів

3.2.Особливості запуску й роботи із програмою

3.3.Тестування програми