Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкова система метод. для курсової роботи.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
414.72 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

МАШИНОБУДІВНИЙ КОЛЕДЖ

ДОНБАСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ МАШИНОБУДІВНОЇ АКАДЕМІЇ

ПОДАТКОВА СИСТЕМА

Методичні рекомендації до виконання курсових робіт

для студентів спеціальності

5.03050801 „Фінанси і кредит”

денної та заочної форми навчання

2012

Податкова система. Методичні рекомендації до виконання курсових робіт

(для студентів денної та заочної форм навчання спеціальність 5.03050801 „Фінанси і кредит” ) / Укладач О.Л. Бондаренко – Краматорськ МК ДДМА, 2012.

Схвалено цикловою комісією напрямів „Економіка підприємства” та „Фінанси і кредит”

(витяг з протоколу від 07.09.2012р. № 1)

ВСТУП

В умовах перебудови економіки України, створення нових соціальних та економічних відносин у суспільстві, розбудови нашої держави як незалежної та самостійної, важлива роль відводиться податковій системі. В наш час, коли в Україні відбуваються кардинальні перетворення в соціально-економічній та політичній сферах, і значна увага приділяється створенню ефективної системи оподаткування. Адже від механізму стягнення податків залежить формування доходної частини бюджету, а це, як відомо, основна фінансова база держави. Саме податкова система сприяє постійним, стабільним і повноцінним надходженням коштів до бюджету. Одним з першочергових завдань ринкової реформи в Україні є створення ефективної податкової системи, яка б забезпечувала розвиток народногосподарського комплексу країни, відповідним чином регулювала б економічні відносини. Ефективність податкової системи визначається тим, наскільки цілеспрямовано вона вирішує комплекс завдань, пов’язаних з керованістю економіки,як системи, розвитком виробництва, підвищенням життєвого рівня населення. Податкова система повинна успішно вирішувати фіскально-розподільче завдання. Шляхом оптимального розподілу доходів суб’єктів підприємництва та громадян забезпечується дохідна частина бюджету, достатня для фінансування соціальних процесів та розвитку в цілому України та регіонів, зокрема. Система оподаткування має бути побудована таким чином, щоб сприяти розвитку виробничої діяльності, посиленню таких стимулів, які б забезпечили “прорив” на пріоритетних напрямах економічного та соціального розвитку країни. В залежності від проведення податкової політики державою податки можуть відігравати, крім суто фіскальної функції, роль стимуляторів економічних процесів у державі. Податкова система є найвагомішим та ефективним інструментом регулювання фінансових відносин у державі. У сучасних умовах господарювання велике значення має одержання студентами теоретичних знань і практичних навичок ведення податкової роботи і податкового контролю. Програмою дисципліни «Податкова система» передбачається вивчення фінансових відносин, пов’язаних із примусовим відчуженням і перерозподілом частини вартості національного продукту із метою формування загальнодержавного фонду грошових ресурсів. Навчальним планом дисципліни передбачено виконання курсової роботи, яка є завершальним етапом вивчення навчальної дисципліни «Податкова система». Виконання курсової роботи студентами денної та заочної форм навчання є складовою частиною навчального процесу і передбачає закріплення та поглиблення теоретичних знань, здобутих майбутніми фахівцями у процесі вивчення дисципліни, вироблення навичок самостійно працювати зі спеціальною літературою, даними фінансового обліку й звітності, вміння робити узагальнення і висновки. У процесі підготовки курсової роботи студенти мають вивчити законодавчі акти, нормативні та інструктивні матеріали, а також літературні джерела, в яких висвітлюються питання обраної теми.

1. Склад і структура Курсової роботи

Метою виконання курсової роботи є:

  • відображення глибоких знань основних понять, термінів досліджу­ваної теми; основних положень нормативних та законодавчих актів, що стосуються формування податкової системи та податкової культури в суспільстві;

  • систематизація, закріплення та поглиблення (розвиток) знань з теорії та практики оподаткування та їх застосування при вирі­шенні актуальних управлінських, інноваційних науково-дослідних завдань;

  • розвиток навичок самостійної роботи та оволодіння сучасним методичним апаратом та технологіями економічних досліджень при вирішенні наукових проблем та питань.

Студент має право на підставі переліку курсових робіт (додаток А), розробленого і затвердженого на засіданні циклової комісії, самостійно, з урахуванням своїх наукових інтересів, обрати тему своєї роботи.

Кожен студент самостійно, відповідно до наведених у розділі 2 рекомендацій, розробляє план теоретичної частини курсової роботи, узгоджує його з керівником та погоджує термін написання окремих питань роботи. Для складання плану курсової роботи рекомендується ознайо­митися з проблемами, вирішення яких передбачає тема дослідження; опрацювати спеціальну наукову літературу, статистичні дані, законо­давчі та нормативні документи, які послідовно і логічно розкривають визначену тему. План курсової роботи повинен бути розгорнутий та мати таку структуру: вступ, теоретична частина (не менш ніж 3 пункти з підпунктами), практична частина, висновки, список використаних джерел. У дод. Б наведено орієнтовні плани кількох тем курсових робіт. План повинен бути логічним, а його пункти та підпункти сприяти всебічному висвітленню обраної теми. Правильно побудо­ва­ний план слугує організуючим початком курсової роботи, допомагає систематизувати матеріал, забезпечує послідовність його викладення. При написанні план роботи може уточнюватися, вводитися нові пункти за рахунок зібраного матеріалу. Деякі розділи навпаки можуть скорочуватися.

Курсова робота має складатися з таких частин:

титульний аркуш;

зміст;

вступ;

теоретична частина;

практична частина;

висновки;

список використаних джерел;

додатки.

2. Вимоги до ЗмістУ курсової роботи

Відповідно до обраної теми студент самостійно або за допомогою керівника добирає літературні джерела та інформативний матеріал.

Вступ є важливою частиною курсової роботи. У ньому повинно бути викладено:

обґрунтування актуальності теми;

формулювання мети роботи і визначення об'єкту дослідження;

формулювання завдань, рішення яких необхідне для досягнення поставленої мети.

Актуальність - обов'язкова вимога до будь-якої роботи. Тому цілком зрозуміло, що вступ до неї починають з обґрунтування актуальності обраної теми. Вміння обрати тему, правильно її зрозуміти й оцінити з точки зору своєчасності й соціальної значущості характеризує професійну підготовку автора курсової роботи. Для висвітлення актуальності достатньо 0,5-1 сторінки, де висвітлюють головне — сутність проблемної ситуації.

Обов'язковим елементом вступу є визначення об'єкта і предмету дослідження. Об'єкт - це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення. Предмет являє собою стан об'єкту дослідження. Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як часткове і загальне. На предмет дослідження спрямована основна увага студента, оскільки предмет визначає тему курсової роботи, яка зазначається на титульному аркуші як її назва.

Теоретична частина курсової роботи поділяється на підрозділи.

Теоретична частина роботи повинна в систематизованому вигляді відображати теоретичне обґрунтування і стан досліджуваної проблеми, зміст і основні результати виконаної студентом роботи. Підрозділи позначаються двома арабськими цифрами. Текст потрібно ілюструвати графічними матеріалами – схемами, графіками, діаграмами тощо.

Обсяг теоретичної частини курсової роботи не повинен перевищувати 15-18 сторінок, в тому числі таблиці, схеми, діаграми, графіки тощо. Теоретична частина має бути поділена не менше ніж на три підрозділи

Практична частина роботи складається відповідно до вимог, викладених у розділі 4 методичних вказівок до написання курсової роботи.

Висновки повинні бути узагальненням і взаємною ув'язкою виявлених особливостей наукового дослідження за обраною темою та практичного завдання за наведеними господарськими операціями.

Писати висновки рекомендується у вигляді тез, чітко і стисло (1-2 сторінки). Висновки повинні витікати з роботи, і їх не можна обґрунтовувати даними або фактами, які не відображені в роботі.

Мова курсової роботи - державна, стиль - науковий, чіткий, послідовність - логічна. Пряме переписування у роботі матеріалів із літературних джерел без посилання є неприпустимим.

Дату і час захисту курсових робіт встановлює завідувач відділенням та керівник курсової роботи.

З урахуванням викладеного рекомендується наступна зразкова структура курсової роботи (табл. 2.1).

Таблиця 2.1

Зразок структури курсової роботи

Структура курсової роботи

Об'єм сторінок

Титульний аркуш

1

ЗМІСТ

1

ВСТУП

1-2

  1. НАЗВА РОЗДІЛУ ПОВТОРЮЄ ТЕМУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

матеріали розділу слід викладати не менше ніж в трьох підрозділах об’ємом не менше ніж 5 сторінок та не більше 8 сторінок кожний

15-18

  1. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

ВИСНОВКИ

2

СПИСОК використанИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ