Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seminar_fund_i_tekhn_analiz.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
343.04 Кб
Скачать
  1. Мета і принципи формування портфеля цінних паперів.

Сукупні вкладення інвестора в цінні папери розглядають як його портфель. Під портфелем цінних паперів розуміють сукупність різних видів цінних паперів, придбану інвестором з метою отримання доходу, що відповідає певним вимогам щодо допустимих рівнів ризику та доходу. Основними параметрами портфеля є його величина та структура. Величина портфеля залежить від фінансових можливостей інвестора та від його бажання інвестувати кошти у фінансові активи, а не здійснювати безпосередні інвестиції у виробництво. Власниками значних за обсягом портфелів цінних паперів виступають фінансові інститути. Корпорації формують портфель цінних паперів у разі, коли є вільні фінансові ресурси, які немає потреби вкладати в розширення виробництва, а також тоді, коли інші альтернативні вкладення коштів менш привабливі й, крім того, існує розвинений фондовий ринок. Структура портфеля визначається видами цінних паперів, що входять до його складу, їх строковістю, співвідношенням окремих видів цінних паперів у портфелі.

Основними характеристиками портфеля виступають його очікувана дохідність та ризиковість. Кожен з інвесторів, маючи певні вимоги щодо допустимих рівнів ризику чи до очікуваних рівнів доходу, формує той чи інший портфель цінних паперів. Інвестори віддають перевагу формуванню портфеля, а не придбанню цінних паперів одного виду, оскільки, формуючи портфель можна знизити рівень ризику за цінними паперами, не зменшуючи їх очікуваної дохідності.

До складу портфеля можуть входити цінні папери одного типу (акції) або різні фінансові цінності (акції, облігації, ощадні сертифікати і т. д.).

При формуванні портфеля необхідно враховувати такі фактори: ступінь ризику, дохідність, термін вкладання, тип цінного папера. Залежно від інвестиційної мети інвестор формує портфель певного типу. Метою формування портфелів цінних паперів можуть бути: 1) отримання доходу; 2) збереження капіталу; 3) забезпечення приросту капіталу на основі підвищення курсу цінних паперів. З огляду на це виділяють такі типи портфелів: портфель зростання, портфель доходу.

Метою портфеля зростання є збільшення капіталу переважно не за рахунок отримання дивідендів та відсотків, а за рахунок підвищення курсу цінних паперів. Такий портфель називають курсовим портфелем. Основні вкладення здійснюються переважно в акції. Залежно від співвідношення очікування зростання капіталу та ризику серед портфелів зростання можна виділити:

1. портфель агресивного зростання (орієнтир на максимальний приріст капіталу);

2. портфель консервативного зростання (ризик такого портфеля невеликий);

3.портфель середнього зростання (має високу дохідність та середній ступінь ризику).

Для портфеля доходу характерною є орієнтація на отримання доходу за рахунок дивідендів та процентів. Портфель має майже нульовий ризик за рахунок спланованого рівня доходу. Інакше цей портфель називають дивідендним. Залежно від фінансових інструментів, які входять до нього, виділяють такі види портфелів:

1. конвертовані портфелі (в його складі - конвертовані акції та облігації)- Дохід отримують за рахунок обміну (конвертації) цінних паперів, якщо цьому сприяє ринкова кон'юнктура;

2. портфелі грошового ринку (в його складі - готівка й активи, що швидке реалізуються). Вкладений капітал зростає майже за нульового ризику;

3. портфелі облігацій - дають середній дохід за майже нульового ризику.

За характером розрізняють консервативні (орієнтовані на надійність), агресивні (орієнтовані на дохідність) та безсистемні портфелі цінних паперів.

За своїм складом портфелі цінних паперів можуть бути фіксовані і змінні. Фіксовані портфелі зберігають свою структуру протягом встановленого терміну, тривалість якого визначається терміном погашення цінних паперів, які до нього входять. Змінні, або керовані, портфелі в повній відповідності до своєї назви мають динамічну структуру цінних паперів, склад яких постійно оновлюється з метою отримання максимального економічного ефекту.

За видом цінних паперів можуть бути однопрофільні (цінні папери одного виду) та багатопрофільні портфелі (цінні папери різних видів).

За термінами дії цінних паперів портфелі є кортоко-, середньо- та довгострокові.

За територіальною ознакою розрізняють портфелі іноземних, вітчизняних і регіональних цінних паперів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]