Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_rekomendatsiyi_shodo_praktichnikh_K_...rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
597.6 Кб
Скачать

Практичне заняття 6.

Тема: Територіальний устрій України (4 год.)

Питання для обговорення:

  1. Поняття, принципи та форми територіального устрою України.

  2. Система адміністративно-територіального устрою України.

  3. Конституційно-правовий зміст поняття “регіон”.

  4. Конституційно-правовий зміст поняття “автономна республіка”.

  5. Конституційно-правовий статус “області” та “району”.

  6. Конституційно-правовий статус “міста”, “району в місті”, “села”, “селища”.

  7. Конституційно-правовий статус столиці України – міста-героя Києва та міста Севастополя.

Питання для контролю:

  1. Розкрийте конституційні принципи територіального устрою України.

  2. У чому полягає відмінність між унітарною державою, федерацією та конфедерацією?

  3. Що являє собою адміністративно-територіальний поділ території України?

  4. Які особливості конституційно-правового статусу столиці України – міста-героя Києва та міста Севастополя?

  5. Назвіть відмінності конституційно-правового статусу “області” та “району”.

Виконати письмово: Задача 1.

Народні депутати подали проект Закону "Про внесення змін до Конституції України", відповідно до якого передбачалося перейменування України з унітарної на федеративну державу. У пояснювальній записці автори законопроекту зазначили, що такі зміни цілком відповідають логіці і змісту чинної Конституції України, яка передбачає, що в складі України існує Автономна Республіка Крим. При цьому вони посилалися на те, що автономія має всі ознаки державності: свою територію, законодавство, Конституцію, парламент, уряд, столицю тощо. Вони вважали, що Автономна Республіка Крим є за своїм змістом суб'єктом федерації, а зовсім не територіальною автономією.

Дайте відповіді на наступні питання. Що являє собою унітарна держава і в чому її відмінність від федерації? Чи може виникнути федерація внаслідок союзу суверенної держави з несуверенною? Які форми автономії Ви знаєте? Зробіть конституційно-правовий аналіз законопроекту та його обґрунтування.

Задача 2.

Шевченківська районна у місті К. рада прийняла рішення про проведення референдуму з питання про збереження у складі міста К. Шевченківського р-ну та відповідних органів місцевого самоврядування. Мешканці району на референдумі одностайно підтримали це. Через три місяці після проведення заходу міська рада ухвалила рішення про ліквідацію районного поділу в місті та неутворення, після завершення повноважень діючих районних рад, цих представницьких органів місцевого самоврядування. Згадане рішення міської ради було оскаржене депутатами Шевченківської районної ради до окружного адміністративного суду.

Розкрийте особливості таких територіальних одиниць, як райони у містах (порядок їх утворення та ліквідації, систему органів влади тощо). Проаналізуйте рішення районної та міської рад, а також районного референдуму. Наведіть і обґрунтуйте своє бачення того, яким має бути рішення адміністративного суду у цій справі.

Задача 3.

Селищна рада більшістю голосів прийняла рішення про проведення місцевого референдуму з питання отримання селищем статусу міста районного значення. Цей референдум відбувся, і жителями селища рішення ради було схвалене.

На підставі рішення селищної комісії по проведенню референдуму за розпорядженням Голови Верховної Ради України внесено зміни до Реєстру населених пунктів України.

Прокоментуйте ці рішення.

Нормативно-правові акти:

  1. Конституція України від 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. – Ст. 141.

  2. Закон України «Про державний кордон України» від 4 листопада 1991 р. // http://www.rada.gov.ua.

  3. Закон України «Про Автономну Республіку Крим» від 17 березня 1995 р. // http://www.rada.gov.ua.

  4. Закон України «Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим» від 10 лютого 1998 р. // http://www.rada.gov.ua.

  5. Закон України «Про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим» від 2 березня 2000 р. // http://www.rada.gov.ua.

  6. Закон України «Про статус депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим» від 22 грудня 2006 р. // http://www.rada.gov.ua.

  7. Закон України «Про статус гірських населених пунктів в України» від 15 лютого 1995 р. // http://www.rada.gov.ua/

  8. Закон України «Про столицю України – місто-герой Київ» від 15 січня 1999 р. // http://www.rada.gov.ua.

  9. Рішення Конституційного Суду України № 11 -рп/2001 від 13.07.2001 р. (справа про адміністративно-територіальний устрій) // Офіц. вісн. України. - 2001. - № 29. - Ст. 1327.

Література:

  1. Вовк Ю. Ідея федералізму в Україні у контексті посилення впливу регіонів // Право України. – 2004. – № 10. – С. 19–21.

  2. Журавський В. Щодо реформи адміністративно-територіального устрою України // Право України. – 2005. – № 8. – С. 16–19.

  3. Корнієнко М. Чи потрібні Україні федералізація або автономізація // Вибори і демократія. – 2004. – № 2. – С. 66–68

  4. Орзіх М. Інноваційна реконструкція адміністративно-територіального устрою України // Право України. – 2005. – № 7. – С. 11–15.

  5. Орзіх М. Конституційні засади реорганізації державного устрою України в умовах адміністративної реформи // Актуальні проблеми держави і права. Збірник наукових праць. – Випуск 12. – Одеса: Юридична література, 2001. – С. 9–12.

  6. Пархоменко В. Яким бути закону про статус Севастополя // Віче. – 2004. – № 1. – С. 43–44.

  7. Стичинський Б. Самоврядування столиці. Соціально-правовий аспект // Віче. – 2003. – № 2. – С. 37–39.

  8. Телешун С. Окремі аспекти реформування адміністративно-терито­ріального устрою в контексті останніх урядових постанов // Право України. – 2003. – № 1. – С. 8–12.

  9. Цимбалістий Т.О. Державний кордон України: конституційно-правовий статус: Навчальний посібник. – Хмельницький: Видавництво НАПВУ, 2000. – 204 с.

  10. Шаповал В. Державний устрій України: політико-правовий аспект проблеми // Українське право. – 1996. – № 1. – С. 7–16.