Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 лекция 1 семестра326027834.pptx
Скачиваний:
264
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
4.72 Mб
Скачать

Сульфаніламідні препарати

Фталазол випускається в порошку і таблетках по 0,5 г. У зв’язку з дуже повільною резорбцією довго затримується в просвіті кишечника

Призначення сульфаніламідних препаратів протипоказане при тяжких захворюваннях органів кровотворення і нирок, а також хворим, у яких раніше спостерігалися алергічні і токсичні ускладнення. З обереж ністю призначаються ці препарати при вагітності, тому що вони, проникаючи через плацентарний бар’єр, можуть негативно впливати на плід.

Сульфаніламідні препарати

Сульфатон - комбінований препарат, до складу якого входить сульфамонометоксин і триметоприм у співвідношенні 2,5:1. Випускається таблетках по 0,35 г (для дорослих) і 0,07 г (для дітей).

Препарат ефективний при інфекційних захворюваннях дихальних шляхів, гнійній хірургічній інфекції, хворобах сечовивідних і жовчовивідних шляхів, дизентерії, гонореї, сепсисі, менінгіті тощо. Призначають по 1 -2 таблетки зранку і ввечері протягом 7-14 днів.

Існують також сульфаніламіди для інгаляційного застосування, зокрема “Інгаліпт" до складу якого входять стрептоцид і норсульфазол. Застосовується при тонзилітах, фарингітах, виразкових стоматитах тощо.

Випускається в

Сульфаніламідні препарати

Сульфадиметоксин

сульфаніламід тривалої дії. Випускається в порошку і таблетках по 0,25 г і 0,5 г. Призначають усередину: в перший день однократно в дозі 1 г, в наступні дні також одноразово, але по 0,5 г, а при тяжкому перебігу хвороби - по 1 г.

Синтетичні протимікробні засоби різної хімічної будови

Похідні нітрофурану

Вони ефективні при захворюваннях, збудниками яких є патогенні Гр(+) і Гр(-) мікроби, атакож деякі великі віруси, трихомонади, лямблії. Вони затримують ріст і тих штамів мікроорганізмів, які резистентні до сульфаніламідів чи антибіотиків.

Фуразолідон - для лікування кишкових інфекцій: бактеріальної дизентерії, черевного тифу і паратифів, харчових токсикоінфекцій. Випускається в таблетках по 0,05 г., призначають 4 рази на день

Похідні нітрофурану

Фурадонін - препарат нітрофурану з таким са мим спектром протимікробної дії, що й у фуразолідону. Характеризується високою ефективністю при лікуванні інфекційних захворювань сечових шляхів, зокрема пієлітів, пієлонефритів, циститів, уретритів. Його використовують також для профілактики інфекційних ускладнень при

урологічних операціях і

Побічна дія

При лікуванні хворих

препаратами нітрофуранового ряду можуть виникати диспепсичні розлади, алергічні реакції, поліневрити. Для профілактики цих негативних реакцій необхідний прийом рідини у великих кількостях і вітамінів групи В.

Похідні 8-оксихіноліну

До похідних 8-оксихіноліну належать хініофон, ентеросептол, нітроксолін

Ентеросептол - препарат, що характеризується високою ефективністю при захворюваннях, збудниками яких є ряд патогенних бактерій і деякі простіші. Найбільшу чутливість до ентеросептолу проявляють бактерії кишечної групи, а також збудники амебної дизентерії і трихомонадної інфекції. Випускається в таблетках по 0,25 г.

Ентеросептол може викликати диспепсичні розлади, шкірні висипки, біль у суглобах, а також (рідко) прояви йодизму - нежить, кашель, шкірну висипку, біль у суглобах тощо. В таких випадках дозу препарату необхідно зменшити.

Похідні 8-оксихіноліну

Нітроксолін або 5-НОК, - препарат, який швидко всмоктується з травного тракту і виділяється нирками в незміненому вигляді. У зв’язку з цим створюється висока концентрація його в сечі, що широко застосовується для лікування інфекцій урогенітальної ділянки, зокрема пієлонефритів, циститів, уретритів, простатитів тощо.

Препарат хворі переносять добре. Інколи спостерігаються дис пепсичні розлади. Тому приймати його необхідно під час їди. Нітроксолін протипоказаний при наявності підвищеної чутливості до похідних 8-оксихіноліну.