Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма(раннє дитинство).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Загальні показники компетентності Провідна діяльність

Провідною діяльністю у першому півріччі життя немов­ляти є особистісне спілкування з рідними (або тими, хто йо­го доглядає) дорослими, у другому — спільна з дорослими предметно-маніпулятивна діяльність.

Показниками сформованості особистісного спілкування є: потреба дитини в емоційному спілкуванні з дорослими, в його доброзичливій увазі; комплекс пожвавлення (міміка задоволення, радісні енергійні жести, активні рухи та во­калізації); здатність впізнавати рідних та близьких людей, виділяти їх з-поміж інших, охоче підтримувати з ними

контакт.

Показниками сформованості предметно-маніпулятив-ної діяльності є: потреба дитини у спілкуванні з дорослим як з партнером по спільних діях; бажання маніпулювати предметами; запрошення дорослого до повтору способів дій з різноманітними предметами; орієнтація на дорослого як зразок для наслідування; намагання самостійно відтво­рити елементарні предметні дії; прояв мімікою, жестами, вокалізаціями радості від досягнення елементарного прак­тичного результату.

46

ВІК НЕМОВЛЯТИ

Форми активності за сферами життєдіяльності

Сфера життєдіяльності "ПРИРОДА "

Форми активності

Показники прояву

М'язово-рухова

Під час неспання виявляє моторну активність, прагне наблизитися до об'єктів природи, дотягтися до них,

Фізична

доповзти, тримаючись за руку дорослого, підійти бли­жче; виявляє м'язову радість; добре спить на повітрі.

Предметно-практична Виконує дії з предметами, іграшками; разом з дорос­лим годує тварин (собаку, кішку, пташку).

Соціально-моральна

Орієнтується в основних правилах поведінки в при­родному довкіллі, на пропозицію дорослого проявляє піклування про рослини, птахів і свійських тварин, ра­діє можливості проявити турботу про природний світ.

Іімоційно-ціннісна

Радо йде на вулицю, усміхається птахам і тваринам, простягає до них руки, прагне доторкнутися до квітів, листя рослин, жваво реагує на все живе навкруги себе.

Загальна

Роздивляється, зосереджуючи увагу на яскравих та ди­намічних явищах, об'єктах природи; прагне увійти з ними в контакт, пізнати певні властивості, вдатися до

Шшавальна

активних дій з ними; дивується новому, жадає отрима­ти від дорослого пояснення щодо незрозумілого. Логіко-математична

Обстежує предмети природи, співвідносить свої рухи з їхньою величиною та формою; виконує дії, пов'язані із знаходженням однакових за формою та величиною

предметів.

Мовленнєва

Вокалізаціями, звуками, словами-узагальненнями на­магається означити бачене в природі; домагається від дорослого, щоб він назвав те, що зацікавило, розповів

про нього; прагне відтворити нові звуки і слова.

\ уАожньо-

• • м стична

Жваво реагує на красиве, динамічне, барвисте, приєм­не в природі, намагається бути довше серед природи; уникає перебування в довкіллі, яке сприймає як неза­тишне, негарне, неприємне, страшне, бридке.

І'порча

Диференціює у найближчому природному довкіллі но­ве й знайоме, проявляє підвищений інтерес до нового,

Форми _

Г . Показники прояву

активності r f

М'язово-рухова

Під час неспання виявляє моторну активність, прагне наблизитися до об'єктів природи, дотягтися до них, _ . доповзти, тримаючись за руку дорослого, підійти бли-

жче; виявляє м'язову радість; добре спить на повітрі.

Предметно-практична Виконує дії з предметами, іграшками; разом з дорос­лим годує тварин (собаку, кішку, пташку).

Орієнтується в основних правилах поведінки в при-Соціально- родному довкіллі, на пропозицію дорослого проявляє моральна піклування про рослини, птахів і свійських тварин, ра­діє можливості проявити турботу про природний світ.

„ .. Радо йде на вулицю, усміхається птахам і тваринам,

. . простягає до них руки, прагне доторкнутися до квітів,

листя рослин, жваво реагує на все живе навкруги себе.

Загальна

Роздивляється, зосереджуючи увагу на яскравих та ди­намічних явищах, об'єктах природи; прагне увійти з ними в контакт, пізнати певні властивості, вдатися до активних дій з ними; дивується новому, жадає отрима-і її питальна ти від дорослого пояснення щодо незрозумілого.

Логіко-математична Обстежує предмети природи, співвідносить свої рухи з їхньою величиною та формою; виконує дії, пов'язані із знаходженням однакових за формою та величиною предметів.

Вокалізаціями, звуками, словами-узагальненнями на­ магається означити бачене в природі; домагається від Моїиіеннєва g. . r c

дорослого, щоб він назвав те, що зацікавило, розповів

про нього; прагне відтворити нові звуки і слова.

Жваво реагує на красиве, динамічне, барвисте, приєм-\ і-дожньо- не в природі, намагається бути довше серед природи; итстична уникає перебування в довкіллі, яке сприймає як неза­тишне, негарне, неприємне, страшне, бридке.

Диференціює у найближчому природному довкіллі но­ве й знайоме, проявляє підвищений інтерес до нового,

47

Частина перша

Форми активності

Показники прояву

і прагне експериментувати з ним, радіє отриманню но-: вої інформації, досягненню нового практичного ре-: зультату.

Р . Показники прояву

активності

і прагне експериментувати з ним, радіє отриманню но­вої інформації, досягненню нового практичного ре-; зультату.