Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цикл лекц РК.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать
  • 8.4. Перевірка стану бухгалтерського обліку і достовірності звітності по випуску готової продукції

Інформаційною базою для перевірки готової продукції є:

· нормативно-планова інформація;

· дані поточного обліку;

· фінансова та статистична звітність.

До нормативно-планової інформації відносять:

· П(С)БО 16;

· Планово-нормативні калькуляції;.

До документів поточного обліку, що підлягають перевірці належать :

· картки аналітичного обліку випуску продукції;

· виробничі звіти;

· акти на здачу готової продукції;

· картки складського обліку готової продукції;

· матеріальні звіти;

· Журнал 5;

· Рахунки-фактури;

· Товарно-транспортні накладні;

· Податкові накладні.

Фінансова звітність ф.№1 Баланс та статистична форма - відомості випуску продукції 1ПБ.

Розпочинається ревізія готової продукції з перевірки її наявності у місцях зберігання (склади та місця виготовлення). Перевірка наявності готової продукції не відрізняється від перевірки наявності запасів на складах. Поряд з перевіркою наявності готової продукції проводять перевірку наявності і комплектності незавершеного виробництва. В бухгалтерії проводиться звірка правильності застосування методів оцінки готової продукції та незавершеного виробництва

Одним із показників, який характеризує технічний розвиток підприємства є асортимент випуску продукції. Асортимент випуску продукції планується кожним підприємством. Відомості про асортимент інспектор отримує у виробничому відділі або в бухгалтерії за даними аналітичного обліку випуску готової продукції. Найпоширеніший метод, який застосовується в перевірці є розрахунок коефіцієнта асортименту випуску продукції.

Виконання плану виробництва і випуску продукції в натуральному і вартісному виразі перевіряють на основі даних звіту форми 1-П, використовуючи при цьому накладні та записи по рахунках 26 і 27. При перевірці звітності слід керуватись „Інструкція до складання звітів промислових підприємств по випуску продукції”.

Необхідно перевірити чи правильно включені в обсяг продукції в натуральному виразі вироби виготовлені в межах періоду, що перевіряється. Слід мати на увазі те, що вироби вважаються готовими в тому випадку, коли вони повністю укомплектовані, відповідають встановленим стандартам, прийняті відділом технічного контролю і здані на склад.

Продукція яка не відповідає вказаним вимогам, повинна відображатись в звітності і в обліку в складі незавершеною виробництва.

В процесі контролю звертають увагу на правильність оформлення документами прийому випущеної з виробництва готової продукції, так як формування достовірної облікової інформації про виробничі і фінансові результати діяльності підприємства залежить від реальності показників, записаних в приймально-здавальних накладних або приймально-здавальних актах.

Слід встановити чи вся товарна продукція яка включена у виконання плану відповідає вимогам чи не було оформлення безтоварних накладних або здачі незакінченої виробництвом продукції на склад в кінці місяця і закінчення в наступному (тобто фактів приписки).

В практиці неодноразово виявлялись випадки завищення звітних даних про випуск продукції за рахунок незаконного і необґрунтованого включення в звітність виробів які не пройшли обробки, вимагають виправлення і переробки а також вироби випущені після закінчення звітного періоду. Для того щоб виявити причини порушень і попередити їх появу в подальшій роботі необхідно звітні дані порівняти з бухгалтерськими записами і первинними документами. Зокрема звітні показники співставляють з оборотами по рахунку 26 „Готова продукція”, рахунку 23 „Основне виробництво” (по дебету і кредиту) і інших рахунків бухгалтерського обліку.

Перевірка достовірності даних про випуск готової продукції може проводитись шляхом взаємного контролю документів на оприбуткування готової продукції з документами на відпуск матеріалів у виробництво і по обліку праці та його оплати (змінні рапорти, маршрутні листи, наряди та інше). Одночасно необхідно перевірити, як ведеться облік незавершеного виробництва, наявності порушення у відповідності з прийнятими нормативними актами.

Бухгалтерські записи звіряють з виробничими звітами про продукції в яких відображають кількість продукції виготовленої за місяць в асортименті, виробничі звіти звіряють з даними змінних звітів і прибутковими накладними на готову продукцію, прибуткові накладні звіряють з нарядами і цеховими журналами.

Виконання плану виробництва в натуральному виразі перевіряють по кожному виду зокрема. По кожному випадку недовиконання виясняються причини і розробляють пропозиції для усунення недоліків.

Загальну оцінку виконання плану в натуральному виразі дати не можна через неоднорідність вимірників. Для того щоб перевірити виконання плану по загальному обсягу випуску необхідно кількісні дані перетворити шляхом сумування добутків кількості одиниць, по плану і по звіту на їх ціни і потім фактичне виконання спів ставити з плановим завданням.

При перевірці виконання плану по асортименту враховують випуск продукції виробленої в межах плану.

Продукція виготовлена зверх плану в розрахунок не приймається, що виключає можливість перекривати недовиконання плану по одних виробах за рахунок інших, тобто:

  • по виробах по яких план недовиконаний в розрахунок включається фактичне виконання;

  • по виробах по яких план перевиконаний в розрахунок приймається планове завдання;

  • вироби виробництво яких планом не передбачено в розрахунок не приймаються.

В процесі перевірки виконання плану необхідно виявити, ті вироби, які користуються обмеженим попитом, такі вироби повинні виключатися з плану виробництва, щоб не викликати затоварювання. Випуск готових виробів без замовлень і договорів веде до затоварювання складів, викликає уповільнення кругообігу господарських засобів і фінансову скруту. Тому при перевірці слід звернути увагу на взаємо узгодженість договорів – поставок з програмою випуску продукції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]