Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
26.04 Кб
Скачать

2. Конституційне право України як навчальна дисципліна

Ключові поняття: конституційне право України як навчальна дисципліна, мета навчальної дисципліни конституційне право України

Конституційне право України як навчальна дисципліна являє собою сукупність знань про конституційне право як галузь права та як галузь науки. Викладається в усіх вищих юридичних навчальних закладах і на юридичних факультетах.

Мета навчальної дисципліни – ознайомити студентів з основними поняттями, якими оперує наука конституційного права, розкрити положення вчення про конституцію та показати особливості конституційного процесу в Україні, дати аналіз конституційно-правових інститутів. Обсяг навчальної дисципліни „Конституційне право України” значно менший за обсяг однойменної науки. Наука конституційного права охоплює всю сукупність знань про політико-правові явища, а навчальна дисципліна містить тільки ту частину, яка необхідна для підготовки фахівців-правознавців.

Система конституційного права як навчальної дисципліни практично ідентична системі однойменної науки. Це відображається в навчальній програмі, зміст якої розподіляється на розділи (глави) та теми.

Конституційне право України вивчає основні положення науки конституційного права, зокрема:

- зміст предмета галузі конституційного права та основні положення вчення про конституцію;

- засади конституційного ладу України, конституційно-правове закріплення суверенітету Українського народу, форми Української держави та питання прав та свобод людини і громадянина, відповідність конституційно-правового регулювання основ правового статусу людини і громадянина міжнародним нормам прав людини;

- форми здійснення народовладдя, предмет і види референдумів в Україні, виборче право та виборчу систему України та конституційну систему, принципи організації і діяльності органів державної влади, правовий статус Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України;

- конституційні принципи територіального устрою України та конституційно-правові засади організації та функціонування місцевого самоврядування в Україні.

Після вивчення дисципліни студенти, курсанти, слухачі повинні засвоїти зміст основних інститутів конституційного права України, знати ключові конституційно-правові поняття й терміни; отримати всебі­чну картину конституційного ладу нашої країни і водночас розумі­ти ті нормативні положення, котрі мають основоположне значення для всіх інших галузей права. В майбутньому це дасть їм змогу будувати професійну діяльність та стосунки з оточуючими на конституцій­них принципах; за необхідності застосовувати приписи чинної Конституції України безпосередньо, без залучення деталізуючих норм; здійснювати конституційно-правову кваліфікацію подій і явищ, що відбуваються у різних сферах суспільного життя; оці­нювати власні вчинки та вчинки колег-професіоналів з точки зору відповідності приписам конституційного законодавства України; давати фахову оцінку подій і явищ у суспільно-політичному житті України та зарубіжних країн, про які йдеться у засобах масової ін­формації; скеровувати перебіг подій у конституційно-правове рус­ло; аналізувати чинне конституційне законодавство України з точ­ки зору конституційно-правової теорії; аргументовано відстоювати власну позицію з позицій науки конституційного права та чинного конституційного законодавства.

Глибоке засвоєння студентами положень науки конституційного права, конституційного законодавства України має важливе значення для формування у них належної професійної культури юриста і демократичного світогляду, для усвідомлення тих загальнолюдських цінностей, на яких базується Конституція України.