Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
26.04 Кб
Скачать

Тема 1 Семінар № 2 – 2 год. План

  1. Система та інститути галузі конституційного права.

  2. Конституційне право як навчальна дисципліна.

  3. Виникнення і розвиток конституційно-правової науки в Україні.

1. Система галузі конституційного права України

Ключові поняття: система галузі конституційного права України, принципи конституційного права, конституційно-правова норма, інститут конституційного права

Система галузі конституційного права України – це об’єктивно обумовлена сукупність інститутів, норм конституційного права, інших складових елементів конституційного права, що регулюють найбільш важливі суспільні відносини. Це складна система, елементи якої взаємодіють, утворюють цілісну єдність. Серед інших галузей права вона вирізняється своєю внутрішньою структурою – побудовою.

У загальному вигляді систему конституційного права можна уявити як своєрідне утворення, що складається з трьох відносно самостійних, але надзвичайно тісно пов’язаних блоків: принципів конституційного права, його інститутів і норм.

Принципи конституційного права – це фундаментальні, вихідні засади, якими пронизана та на яких базується галузь. Це своєрідний каркас, який складає основу конституційного права, об’єднує його в єдине ціле, визначає його характер і динамічну спрямованість.

Усі принципи конституційного права поділяються на загальні (мають визначальне значення для багатьох конституційно-правових норм, декларуються безпосередньо в Конституції України, до них слід віднести принципи: народного суверенітету, розподілу влад, невідчужуваності та непорушності прав людини та громадянина тощо) і спеціальні (мають визначальне значення для конкретних конституційно-правових відносин).

Конституційно-правова норма – це загальнообов’язкове правило поведінки, встановлене або санкціоноване державою з метою охорони та регулювання суспільних відносин, що становлять предмет галузі конституційного права.

Інститут конституційного права – це відносно самостійна сукупність конституційно-правових норм, що регулюють певне коло однорідних суспільних відносин. Це – головна складова галузі конституційного права.

Система галузі конституційного права України складається з найважливіших конституційно-правових інститутів, які можна поділити на:

  • загальні (складні), до них належать інститути: основ правового статусу людини і громадянина; безпосередньої демократії; основ організації і функціонування органів державної влади і місцевого самоврядування тощо;

  • головні, котрі входять до складу загальних (наприклад, до складу загального інституту безпосередньої демократії входять такі головні: інститут виборів, інститут референдуму, інститут інших засобів безпосередньої демократії);

  • початкові (інститут депутатського запиту, інститут імпічменту Президента України тощо).

Інститути конституційного права у сукупності утворюють чітку систему, основою якої є Конституція України. Зміст Основного Закону дає загальне уявлення про систему цих інститутів (основи конституційного ладу України; права, свободи та обов’язки людини і громадянина; вибори, референдуми; законодавча влада; Президент України; виконавча влада; адміністративно-територіальний устрій; місцеве самоврядування). Але ці поняття не є тотожними: система галузі є більш широким поняттям – охоплює всі конституційно-правові норми, а система Конституції України — лише частину цих норм, котрі знайшли своє відображення в основному джерелі права України — Конституції України.

Можна запропонувати й іншу класифікацію інститутів конституційного права залежно від відносин, що закріплені у джерелах конституційного права.

І. Інститут народовладдя:

1) безпосереднє народовладдя (пряма демократія);

2) представницьке народовладдя (через обраних представників народу);

3) місцеве самоврядування.

II. Інститут конституційного оформлення народовладдя:

1) конституційний лад;

2) юридична конституція;

3) конституційні закони;

4) конституційна законність;

5) конституційні звичаї, традиції.

III. Інститут правового статусу людини та громадянина:

1) громадянство (постійний зв’язок особи й держави);

2) система основних прав і свобод людини та громадянина;

3) гарантії основних прав і свобод.

IV. Інститут державного будівництва:

1) форма держави;

2) територіальна організація України;

3) механізм держави.