Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетування діяльності суб`єктів господарюванн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
218.62 Кб
Скачать

4. Система поточного і підсумкового контролю

Об’єктами контролю є робота студентів на семінарських (практичних) заняттях та виконаних індивідуальних (домашніх) завдань.

Контрольні заходи здійснюються викладачами і включають поточний і підсумковий контроль.

10.1. Поточний контроль

Поточний контроль здійснюється під час проведення семінарських (практичних) та індивідуальних занять і має на меті перевірку рівня засвоєння студентом навчального матеріалу дисципліни.

Під час проведення семінарських занять контроль знань студентів здійснюється у традиційній і нетрадиційній формах. Зокрема, застосовуються такі методи контролю, як усне та письмове опитування студентів з питань, визначених планом семінарських занять, дискусійне обговорення проблемних питань з теми заняття, письмове складання студентами тестів.

При проведенні практичних занять – розв’язування окремими студентами біля дошки та “малими групами” комплексу практичних задач та проблемних ситуацій.

Поточний контроль, який застосовується під час індивідуально-консультативних занять, здійснюється за допомогою відповідних тестів в усній або письмовій формі. Такий контроль застосовується по відношенню до тих студентів, які мають поточну заборгованість із поважних причин.

Поточний контроль виконання студентами індивідуальних (домашніх) завдань здійснюється за допомогою перевірки викладачем результатів розв’язання розрахункових завдань.

В процесі поточного контролю оцінки за усне та тестове опитування на семінарських, практичних та індивідуальних заняттях виставляються за чотирьохбальною шкалою: «4 бали», «3 бали», «2 бали», «1 бал», «0 балів» .

Протягом вивчення дисципліни, кожен студент, не пізніше ніж на 4 семінарському занятті, отримує індивідуальне завдання зі складання сукупності бюджетів підприємства (комплекс домашніх самостійних завдань). На останньому семінарському занятті викладач повідомляє оцінку за результатами перевірки виконаного індивідуального завдання. За виконання індивідуального завдання студент може набрати від 0 до 42 балів. Оцінювання здійснюється за наступними критеріями:

Вид домашнього самостійного завдання

Максимальна

сума балів

Домашнє самостійне завдання №1 «Розробка бюджету продаж»

4 балів

Домашнє самостійне завдання №2 «Розробка бюджету виробництва та запасів готової продукції»

2 бали

Домашнє самостійне завдання №3 «Розробка бюджету матеріалів»

4 бали

Домашнє самостійне завдання №4 «Розробка бюджету витрат на оплату праці виробничого персоналу»

2 бали

Домашнє самостійне завдання №5 «Розробка бюджету витрат на забезпечення виробничого процесу»

3 бали

Домашнє самостійне завдання №6 «Розробка бюджету витрат комерційної діяльності»

3 бали

Домашнє самостійне завдання №7 «Розробка бюджету адміністративних та загальногосподарських витрат»

3 бали

Домашнє самостійне завдання №8 «Розробка аналітичного бюджету»

3 бали

Домашнє самостійне завдання №9 «Розробка бюджету податків»

5 балів

Домашнє самостійне завдання №10 «Розробка бюджету фінансового результату»

4 балів

Домашнє самостійне завдання №11 «Розробка бюджету грошових коштів»

4 балів

Домашнє самостійне завдання №12 «Розробка прогнозного балансу»

4 балів

Домашнє самостійне завдання №13 «Складання таблиці прогнозних показників»

1 бал

Загальна сума балів

42 бали

За підсумками поточної роботи студент може отримати максимально 70 балів.

На практичних заняттях також здійснюється поточний модульний контроль. Усі теми дисципліни групуються у два модулі:

модуль 1 – охоплює з перші чотири теми згідно навчального плану дисципліни;

модуль 2 – охоплює усі інші теми, тобто з п`ятої по одинадцяту.

Модульне завдання складається із двох теоретичних питань і одного практичного завдання (приклад модульного завдання наведено у Додатку 1).

Оцінка кожного модульного завдання визначається у балах: від 0 до 10 балів. Максимальна кількість балів за виконання двох модульних завдань становить від 0 до 20 балів, тобто за кожне модульне завдання – від 0 до 10 балів.

Отже, в цілому студент за систематичну і активну роботу на семінарських і практичних заняттях, виконання модульних завдань, а також виконання індивідуального завдання, може отримати від 0 до 100 балів. Якщо за підсумками загальної оцінки знань, студент отримав менше 60 балів, то йому не зараховується вивчення даної дисципліни.

В разі невиконання завдань поточного контролю з об’єктивних причин студент має право за дозволом декана скласти їх до останнього практичного (семінарського) заняття.

Особливості організації поточного контролю знань студентів заочної форми навчання пов’язані з виконанням індивідуального завдання у формі контрольної роботи, передбаченої навчальним планом. Кожне індивідуальне завдання вміщує два теоретичних і одне практичне питання.

Практичне завдання студент виконує за даними підприємства, на якому працює, або іншого реального підприємства.

Кожне індивідуальне завдання вміщує розробку сукупності бюджетів та два теоретичних питання. Підсумкова оцінка визначається на підставі перевірки виконаного індивідуального завдання, та його захисту. Перші два питання (теоретичні) оцінюються: від 0 до 10 балів за кожне питання, тобто за теоретичні питання студент може отримати максимально 20 балів (перелік питань подано в розділі 1). Практична частина завдання оцінюється від 0 до 40 балів. В цілому за виконане індивідуальне завдання студент може отримати від 0 до 60 балів. Оцінювання практичної частини індивідуального завдання здійснюється за наступними критеріями:

  • не виконання індивідуального завдання – 0 балів;

  • складання тільки бюджетів продаж та бюджетів прямих виробничих витрат з незначними помилками – до 5 балів;

  • складання тільки бюджетів продаж та бюджетів прямих виробничих витрат без помилок – до 10 балів;

  • складання всієї сукупності операційних і допоміжних бюджетів з незначними помилками – до 15 балів;

  • складання всієї сукупності операційних і допоміжних бюджетів без помилок – до 20 балів;

  • складання всієї сукупності операційних і допоміжних бюджетів, а також прогнозного звіту фінансового результату з незначними помилками – до 25 балів;

  • складання всієї сукупності операційних і допоміжних бюджетів, а також прогнозного звіту фінансового результату без помилок – до 30 балів;

  • складання всієї сукупності операційних і допоміжних бюджетів, а також бюджету прогнозного руху грошових коштів з незначними помилками – до 35 балів;

  • складання всієї сукупності бюджетів без помилок чи з незначними помилками – до 40 балів.

За захист виконаного індивідуального завдання студент може набрати від 0 до 25 балів. Під час захисту будуть перевірятись знання студента з практичних навиків складання сукупності бюджетів. Оцінювання буде здійснюватись у відповідності зі знаннями по кожному етапу складання сукупності бюджетів яка викладена вище (оцінювання якості виконання практичної частини індивідуального завдання).

В підсумку, за виконання обов`язкових завдань студент може отримати до 90 балів.

Додатково, за участь в конференції чи підготовку реферату на дискусійні питання і захист його на практичному занятті кожен студент може отримати від 0 до 10 балів. Підготовка і захист реферату повинні співпадати з темою семінарського заняття.

Якщо за підсумками загальної оцінки знань, студент отримав менше 60 балів, то йому не зараховується вивчення даної дисципліни. В разі невиконання індивідуального завдання з об’єктивних причин студент має право (з дозволу декана) у додатково встановлений викладачем термін (але до закінчення екзаменаційної сесії) виконати і здати його викладачу для перевірки, оцінювання і захисту. Завдання для індивідуальної роботи студентів заочної форми навчання ідентичні завданням денної та вечірньої форм навчання і подано в методичній частині виконання індивідуального завдання.