Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEK_NIZKh_PROV_ShLYaKhI.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать

Центральний покривний шлях, tractus tegmentalis centralis

Проходить через весь стовбур і закінчується в нижньому оливному комплексі довгастого мозку. Цей шлях має три складові частини:

  1. fibrae pallidoolivares – від globosus pallidus;

  2. fibrae rubroolivares – від філогенетично нової частини par parvocellularis червоного ядра;

  3. fibrae reticuloolivares - від nuclei reticularis і пептидергічних нейронів substantia grisea centralis.

Від нижнього оливного комплексу шлях прямує до мозочка в складі tractus olivocerebellaris і до спинного мозку fibreolivospinalis.

Tractus tectospinalis

Починається від nuclei colliculi superiores (підкіркових центрів зору) та nuclei colliculi inferiores (підкіркових центрів слуху). Аксони нейронів, які залягають в цих ядрах переходять на протилежний бік, утворюючи decussatio tegmentalis dorsalis. Далі проходять донизу через середній мозок, міст, довгастий мозок, передні канатики спинного мозку і перемикаються на мотонейрони різних сегментів спинного мозку. Частина цього шляху, яка закінчується на рухових ядрах черепних нервів, називається tractus tectobulbaris. Через ці шляхи формується сторожовий рефлекс на зорові та слухові подразнення (безумовно-рефлекторна рухова реакція на раптово виниклий предмет перед очима, спалах і різкий звук, яка проявляється відхиленням голови та тулуба, відскакуванням вбік). Ця реакція формується внаслідок того, що зорові та слухові нервові імпульси, доходячи до підкіркових центрів зору та слуху, далі розходяться по двох напрямках: униз до рухових ядер спинного мозку, формуючи рухову сторожову реакцію, і вгору до підкіркових центрів зору та слуху, де усвідомлюється зоровий та слуховий подразники.

Tractus reticulospinalis

Екстрапірамідна система функціонує у співдружності і узгодженості з мозочком. Згідно філогенетичного розвитку, у мозочку розрізняють archicerebellum, до якого відносять lobus flocullonodularis, paleocerebellum, до якого належить lobulus anterior і neocerebellum, до якого відносять lobulus posterior.

Archicerebellum функціонально пов'язаний з пристінковими ядрами, nuclei vestibulares, VIII пари черепних нервів через fibre vestibulocerebellares. Стародавній мозочок забезпечує рівновагу тіла людини.

Рaleocerebellum одержує волокна пропріоцептивної чутливості через tractus spinocerebellaris posterior, який проходить в задніх ніжках мозочка, і tractus spinocerebellaris anterior, який проходить в передніх ніжках мозочка. Давній мозочок підтримує тонус м’язів, враховує сили гравітації та інерції.

Більшу частину neocerebellum складає задня частка, яка має зв'язок з корою півкуль великого мозку через tractus corticopontocerebellaris. Цей шлях має три частини: tractus frontopontinus, tractus occipitoparietotemporopontinus, tractus pontocerebellaris.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]