Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
podatkova.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
70.62 Кб
Скачать

6.Економічна сутність і значення пдв.

ПДВ-це непрямий податок на додану вартість,яка створюється на всіх стадіях виробництва і обміну,включається у вигляді ціни надбавки товарів.Універсальні акцизи доволі нейтральні у процесі ціноутворення оскільки податковий тягар рівномірно розподілений між усіма групами товарів.Недоліком цього виду акцизів є підвищення під їх впливом загального рівня цін,а також регресивність у соц.аспекті.

ПДВ має високу ефективність з фіскальної точки зору так як забезпечує надійні та стабільні надходження до бюджету,обчислити обсяг доданої вартості можна:

1.Від повної вартості відрахувати вартість матеріалів,сировини та послуг виробничого характеру.

2.Скласти величини ЗП і прибутку.

Найзручнішим методом є перший.

Для обчислення ПДВ може застосовуватися як одна так і декілька ставок.З точки зору подат.адмін.найкраще мати єдину уніфіковану ставку,але як правило існує декілька ставок з різними групами товарів що зумовлюється різними соц.-політичними чинниками.В момент кожного акту купівлі-продажу податок обчислюється по стандартній ставці,а фактично сплачується у сумі зменшеній на суму ПДВ сплаченій на попередній стадії.Кінцевий споживач платить за товари по ціні,яка збільшена на всю суму платежів ПДВ але авансових на попередніх етапах виробництва і руху товару.

У платника податку юр.особи додана вартість вимірюється різницею між загальною сумою продаж і загальною сумою закупки від усіх інших господарюючих суб’єктів які самі є платниками ПДВ.

7.Платники пдв

Платниками ПДВ є:

1.Особа у якої загальна сума від здійснення операцій з поставки товарів і послуг,що підлягають оподаткуванню протягом останніх 12 календарних місяців переважає 300 тис.грн без ПДВ та особам,які поставляють товари чи послуги на територію України за допомогою глобальної або локальної комп’ютерних мереж.

2.Особа,що здійснює операції з реалізації конфіскованого майна,знахідок,скарбів,майна визнаного безхазяйним,майна за яким не звернувся власник до кінця строку зберігання,та майна,що за правом оподаткування чи на інших законних підставах переходить у власність держави незалежно від того чи досягає обсяг операцій з поставки товарів суми 300 тис грн. чи ні,а також незалежно від того,який режим оподаткування використовує така особа.

3.Будь-яка особа,приватний підприємець яка є за своїм добровільним рішенням зареєстрована платником ПДВ.

4.Будь-яка особа,що ввозить товари на митну територію України в обсягах,які підлягають оподаткуванню та на яку покладається відповідальність за сплату податків у разі переміщення товарів через митний кордон України.

5.Особа,що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без утворення юр.особи.

6.Особа,управитель майна яка веде окремий податковий облік з ПДВ щодо господарських операцій пов’язаних з використанням майна,що отримане в управляння за договорами управління майном.

7.Особа,що уповноважена вносити податок з суб’єктів оподаткування,що виникає внаслідок поставки послуг підприємствами залізничного транспорту з їх основної діяльності,що перебуває у підпорядкуванні платника податку в порядку встановленому Кабміном.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]