Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тестові завдання модульного контролю.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
592.9 Кб
Скачать
  1. Сльозовивідні протоки;

8. Хворий 28 років на виробництві отримав хімічний опік лиця і ока, що призвело до втрати зору. Яка структура очного яблука імовірно ушкоджена внаслідок хімічного опіку?

  1. рогівка;

9. У хворого гнійне запалення клиноподібної пазухи. В яку частину носової порожнини витікає гній?

  1. meatus nasi superior;

10. Хворий 30 років, із запаленням пульпи 2-го верхнього моляра, звернувся до лікаря із скаргами на головний біль та слизові виділення з носа. Після огляду йому встановили діагноз - пульпіт, ускладнений синуситом. До якої з пазух потрапила інфекція від кореня зуба?

  1. Верхньощелепної;

11. У лікарню після автокатастрофи поступив юнак 18 років. У травматологічному відділенні виявлені численні травми м’яких тканин лиця в області медіального кута ока, які супроводжувались масивною кровотечею. Який артеріальний анастомоз формується у цьому регіоні?

  1. а. carotis externa et a. carotis interna;

12. Хворий 35 років, скаржиться на сильну нежить та втрату відчуття запахів на протязі тижня. При обстежені, в носовій порожнині велика кількість слизу, що вкриває слизову оболонку та блокує рецептори нюху. Який відділ носової порожнини містить ці рецептори?

  1. верхня носова раковина;

13. У пацієнтки 20 років на третій день після видушування фурункула верхньої губи відмічаються ознаки подразнення твердої мозкової оболонки: сильні головні болі, підвищена температура тіла, запаморочення, двоїння в очах, загальмована свідомість. В яку пазуху твердої мозкової оболонки міг поширитися процес?

  1. печеристу;

14. Хворий 32 років, звернувся до лікаря із скаргами на болі з боку зубів верхньої щелепи, головний біль та слизові виділення з носа, які турбують впродовж тривалого часу. Після огляду йому встановили діагноз - пульпіт, ускладнений синуситом. Вкажіть, який зуб міг бути уражений?

  1. 2 премоляр;

15. У пацієнта хронічний гайморит справа, що супроводжується виділенням гною у середній носовий хід. Показана пункція гайморової пазухи. Яка стінка гайморової пазухи найтонша і найбільш сприятлива для виконання пункції?

  1. нижній відділ медіальної;

16. У хворого з хронічним гайморитом при нахилі голови дозаду відмічається витікання гною по задній стінці носоглотки. В якій приносовій пазусі найбільш вірогідно міститься інфекція?

  1. клиноподібній;

17. Під час операції обробки рани в ділянці верхньої стінки верхньої щелепи пошкоджено нерв. Який нерв проходить у цій ділянці?

  1. підочноямковий;

18. Пацієнту з хронічним гайморитом показана операція гайморотомії за Колдуелом-Люком. Який виконаєте доступ для розкриття пазухи?

  1. через присінок рота від 2 різця до 2 моляра;

19. Хворому з хронічним гайморитом необхідно створити доступ до верхньощелепної пазухи та умови для постійного відтоку гною. Яка операція показана хворому?

  1. трепанація за Колдуелом-Люком;

20. При розкритті абсцесу підочноямкової ділянки через склепіння присінку рота гній не виділяється. Яка подальша тактика лікаря?

  1. виконання шкірного доступу і дренування в місці найбільшої флюктуації;

21. При болях в ділянці нижньої щелепи, зумовлених невралгією трійчастого нерва показана блокада кінцевої шкірної її гілки. В якій точці потрібно виконати укол голки?

  1. між 1 і 2 молярами посередині між верхнім і нижнім краями тіла нижньої щелепи;

22. При болях в ділянці верхньої щелепи, зумовлених невралгією трійчастого нерва показана блокада кінцевої шкірної її гілки. В якій точці потрібно виконати укол голки?

  1. на 0,5 см нижче і медіальніше від підочноямкового отвору;

23. При болях в ділянці орбіти, зумовлених невралгією трійчастого нерва показана блокада кінцевої шкірної її гілки. В якій точці потрібно виконати укол голки?

  1. на 0,5 см медіальніше від середини верхнього краю орбіти;

24. У пацієнта хронічний поліпозний гайморит, що потребує оперативного лікування. Оберіть доступ для виконання розкриття пазухи верхньої щелепи за Колдуелом-Люком:

  1. через присінок рота на рівні від 2 різця до 2 моляра;

25. У пацієнта з артеріальним тиском виникла внутрішньоносова кровотеча. Яка з названих судин може бути причиною кровотечі?

    1. a.sphenopalatinа;

26. У пацієнта на війчастому краю нижньої повіки відмічається болюче ущільнення, набряк, почервоніння. Виставлено діагноз ячмінь. Яка анатомічна структура є місцем розвитку патологічного процесу?

  1. волосяний фолікул вії;

27. Флегмона ретробульбарного клітковинного простору поширилася у крилопіднебінну ямку. Який отвір став воротами поширення процесу?

  1. нижня очноямкова щілина;

28. У хворого з хронічним гнійним ринітом (запаленням носа) виникла флегмона глибокого відділу лиця. Який отвір став воротами поширення процесу?

  1. клиноподібно-піднебінний.

29. Пацієнту з невралгією трійчастого нерва показана блокада підборідного нерва. В якому напрямку потрібно виконати укол голки, щоб розчин максимально потрапив у однойменний канал?

  1. донизу, медіально і допереду;

30. Пацієнту з невралгією трійчастого нерва показана блокада підочноямкового нерва. В якому напрямку потрібно виконати укол голки, щоб розчин максимально потрапив у однойменний канал?

  1. доверху, латерально і дозаду;

Тема №9. Топографічна анатомія ділянки рота. Розкриття клітковинних просторів. Хейлопластика та уранопластика. Черезротові та позаротові методи провідникової анестезії. Пластичні та відновні операції. Дерматопластика. Трансплантація органів і тканин.

1.У хворого, після видалення першого верхнього лівого моляра, з'явилося сполучення між порожниною рота та гайморовою пазухою з ознаками гаймориту. Яке хірургічне лікування необхідно провести?

  1. гайморотомію з одночасною пластикою нориці.

2.При огляді порожнини рота: праворуч від вуздечки язика збільшений під'язиковий сосочок. Функція виділення яких залоз буде порушена?

  1. піднижньощелепової і під'язикової.

3.Хворий з‘явився для видалення другого верхнього лівого премоляра. Оберіть оптимальну периферичну провідникову анестезію.

  1. інфраорбітальна, різцева.

4.Хворому проведена піднебінна анестезія. При виведенні голки з м'яких тканин виникла кровотеча. Що необхідно зробити для зупинки кровотечі?

  1. притиснути тампоном місце уколу;

5.Хворий звернувся до стоматолога зі скаргами на постійний ниючий біль в третьому нижньому лівому молярі. Відкриття рота обмежене до 1 см. Показане видалення зуба. Оберіть анестезію, яку необхідно зробити для проведення операції видалення зуба.

  1. анестезія за Берше-Дубовим;

6.У хірургічний кабінет стоматологічної поліклініки звернувся хворий зі скаргами на болі в ділянці верхньої щелепи зліва, що з'явилися 3 дні тому. Лікар встановив діагноз: загострення хронічного періодонтиту другого верхнього правого моляра. Які нерви слід блокувати для видалення зуба?

  1. задні луночкові нерви і великий піднебінний нерв;

7.Пацієнту показане видалення медіального різця правої верхньої щелепи з приводу хронічного періодонтиту. Які анестезії слід застосувати при видаленні цього зуба?

  1. інфраорбітальну та різцеву;

8.Хворий звернувся до хірурга-стоматолога. При огляді виявлено, що коронка другого верхнього лівого моляра повністю зруйнована. Показано видалення коренів зуба. Під якою провідниковою анестезією буде проведена операція видалення коренів?

  1. туберальна і палатинальна анестезії.

9.У хворого карбункул верхньої губи. Підвищена температура тіла, головний біль, симптом східної косоокості. Ваш діагноз. Чим зумовлений цей симптом?

  1. тромбозом печеристої пазухи з пораненням нервів, розташованих у її стінці (окоруховий, блоковий, відвідний);

10. Пацієнт звернувся до лікаря з приводу загострення хронічного періодонтиту третього моляра лівої верхньої щелепи. Які анестезії повинен застосувати лікар під час видалення зуба?

  1. туберальну та палатинальну;

11.Хворому показане видалення двох верхніх центральних і лівого латерального різців, а також проведення періостеотомії в ділянці альвеолярного відростка цих зубів. Яка анестезія показана ?

  1. двобічна інфраорбітальна і різцева анестезії;

12.Хворому встановлено діагноз: абсцес твердого піднебіння. Яким способом правильно провести лікування абсцесу?

  1. лінійним розтином паралельно до альвеолярного краю;

13.Хворий звернувся з метою видалення першого верхнього лівого премоляра. Яке знеболення показане хворому?

  1. інфраорбітальна та палатинальна анестезії;

14.Хворому на підставі клініко-рентгенологічного дослідження, показано видалення першого верхнього лівого моляра з приводу запалення навколоверхівкових тканин. Вкажіть анестезію, під якою проводитиметься дана операція?.

  1. туберальна і палатинальна.

15.Хворий відмічає біль в ділянці третього нижнього лівого моляра, біль під час ковтання, утруднене відкривання рота. Який метод знеболення оптимальний під час оперативного втручання при перикоронариті?

  1. інфільтраційна анестезія;

16.У хворого встановлено діагноз: вестибулярне положення третього верхнього лівого моляра. Показана невідкладна операція видалення зуба. Яке знеболення необхідно застосувати?

  1. інфраорбітальна і щічна анестезії;

17.До хірурга-стоматолога привели хворого з вуличною травмою в ділянці піднижньощелепного трикутника. Обробляючи ділянку рани, він побачив, що травмована артерія, яка підходить до м'якого піднебіння. Яка це артерія?

  1. palatina ascendens;

18.Хворому показана операція видалення верхнього лівого латерального різця зуба. У проекції верхніх лівих різців і ікла наявний періостальний абсцес, перехідна складка згладжена. Який периферійний провідниковий метод знеболення найбільш доцільний?

  1. інфраорбітальна анестезія позаротовим методом + різцева анестезія;

19.Хворий скаржиться на зруйновану коронку другого верхнього лівого моляра. Діагностовано хронічний періодонтит даного зуба. Хворому необхідно видалити даний зуб. Який вид провідникового знеболення доцільно використати для проведення цієї операції?

    1. туберальну і палатинальну анестезії;

20. У хворого при обстеженні був встановлений діагноз: гострий гнійний періостит нижньої щелепи від другого нижнього лівого премоляра. Який метод знеболення найбільш раціональний при видаленні даного зуба і розтині підокістного абсцесу?

  1. торусальна анестезія;

21.Хворий звернувся з метою видалення другого верхнього лівого премоляра. Який метод знеболення при цьому показаний?

  1. одностороння туберальна інфраорбітальна і палатинальна анестезії;

22.У хворого з карієсом нижнього лівого премоляра з‘явилась припухлість шиї вище під‘язикової кістки. Підвищилась температура, з‘явилась слинотеча, скорочення жувальних м’язів, хворий з трудом відкриває рот. Поставлено діагноз - флегмона дна ротової порожнини. Вкажіть м’язи, між якими буде розвиватись процес?

  1. щелепно-під‘язиковий і підборідно-під‘язиковий;

23.У хворого флегмона дна порожнини рота. Де роблять типовий розріз при флегмонах і абсцесах дна порожнини рота?

  1. по серединній лінії підборідного трикутника;

24.Хвора, 20 років звернулася в поліклініку зі скаргами на головний біль і підвищення температури тіла та наявність фурункула на шкірі верхньої губи. Встановлено діагноз: тромбоз кавернозного синуса. Яким шляхом процес поширився в порожнину черепа?

  1. через верхню очну вену;

25.Під час побутового конфлікту хвора отримала наскрізну рвану рану нижньої губи. Які шари губи при цьому ушкоджено?

  1. шкіру, слизову оболонку, м’язовий шар;

26.У хворої на шкірі середньої третини нижньої губи розвинувся гнійник. Які лімфовузли будуть при цьому реагувати на інфекційний процес?

  1. підборідні.

27.Після проведення знеболення з метою блокування чутливості нижніх премолярів і різців у

хворого не відновилося відчуття нижньої губи. Яку анатомічну структуру було ушкоджено?

  1. підборідний нерв;

28.У лікарню звернувся хворий з скаргами на втрату відчуття дотику їжі до передніх 2/3 язика, а також відчуття болю і температури. Вкажіть гілки якого нерва при цьому була пошкоджена?

  1. язиковий нерв нижньощелепової гілки трійчастого нерва.

29.Після перенесеної травми виникла необхідність пересадки лиця від людини людині. Який це вид операції за донорським матеріалом?

  1. аллопластика;

30.В клініку звернулися батьки дитини одного року з повним незрощенням верхньої губи. Запропонуйте необхідне лікування:

  1. пластика дефекту клаптями за Лімбергом;

Тема №10. Операції на щелепах і зубах. Виправлення вивиху та операції на скронево-нижньощелепному суглобі.

1.Для блокування задніх альвеолярних гілок верхньощелепного нерва, лікар ввів голку з анестетиком позаду вилично-альвеолярного гребеня по поверхні верхньої щелепи. Назвіть частину верхньої щелепи поблизу якої виконується дана анестезія?

  1. горб;

2.Для блокування передніх та середніх альвеолярних гілок верхньощелепного нерва, лікар ввів голку з анестетиком по поверхні верхньої щелепи. Назвіть частину верхньої щелепи біля якої виконується дана анестезія?

    1. іклова ямка;

3.Для блокування носопіднебінної гілки верхньощелепного нерва, лікар ввів анестетик по поверхні верхньої щелепи. Назвіть частину верхньої щелепи біля якої виконується дана анестезія?

    1. піднебінний відросток;

4.При переломі тіла нижньої щелепи у пацієнта виникла сильна кровотеча. Яка судина найбільш імовірно пошкоджена?

  1. нижня альвеолярна;

5.Внаслідок травми у пацієнта рентгенологічно відмічається відрив альвеолярного відростка, на що лікар зауважив, що напрямок перелому зумовлений відсутністю контрфорсів у даному напрямку. Який з названих контрфорсів не відмічається на верхній щелепі?

  1. жувальний.

6.У хворого 23 років верхня щелепа виступає до переду, верхня губа вкорочена, між верхніми і нижніми фронтальними зубами сагітальна щілина. Визначіть патологію?

    1. прогнатія;

7.У дівчини 19 років при огляді виявлено почервоніння ясен верхньої щелепи в ділянці передніх зубів з оральної сторони та перекриття передніми зубами нижніх більш ніж на 1/3. Встановіть діагноз?

    1. глибокий прикус;

8.Після видалення другого моляра верхньої щелепи зліва відмічається кровотеча з комірки альвеолярного відростка. З гілок якої артерії відмічається кровотеча? З:

    1. задньої верхньої альвеолярної;

9.У хворого видалено зуб, у якого коронка овальної форми, на жувальній поверхні два горбики. Корінь сильно стиснутий у мезіо-дистальному напрямку, а верхівка роздвоєна. Який зуб видалений?

    1. другий верхній премоляр;

10.Стоматолог хірург проводить видалення зуба. Вкажіть найбільш правильну послідовність виконання даної операції.

  1. накладання щипців, їх просування, фіксація, вивихування, видалення;

11.У пацієнта під час видалення зуба виявлено гіперцементоз верхівки. Яку операцію запропонуєте при цьому?

  1. видовбування кореня.

12.У пацієнта хронічний периодонтит першого премоляра верхньої щелепи з норицею в ділянці основи альвеолярного відростка, що супроводжується викривленням кореня зуба. Прийміть рішення про адекватне оперативне втручання.

  1. видалити верхівку зуба;

13.Під час виконання операції необхідно видалити верхівку другого різця нижньої щелепи зліва. Виберіть необхідний для цього інструмент.

  1. долото;

14.Під час виконання операції видалення кореня другого малого кутнього зуба верхньої щелепи, необхідно створити доступ до нього. Виберіть необхідний розріз.

  1. трапецієподібний основою обернений до перехідної складки;

15.Після обстеження пацієнта хірург стоматолог запропонував операцію реплантацію зуба. В чому зміст даної операції?

  1. лікування видаленого зуба та комірки з поверненням його на місце;

16.Пацієнту з відсутніми іклом і першим премоляром на верхній щелепі лікар стоматолог запропонував операцію імплантацію зуба. В чому полягає зміст даної операції?

  1. поміщення в лунку альвеоли металічного штифта з керамічною коронкою;

17.Після обстеження пацієнта лікар запропонував пацієнту операцію резекцію альвеолярного відростка. Яка патологія могла бути у пацієнта?

  1. доброякісна пухлина;

18.Під час виконання операції резекції правої половини верхньої щелепи відокремлюють верхню щелепу від виличної кістки. Який інструмент використовують при цьому?

  1. дротяну пилку;

19.Під час виконання операції видалення лівої половини верхньої щелепи, виникла сильна кровотеча. Як попередити кровотечу і зменшити крововтрату?

  1. попередньо перев’язати зовнішню сонну артерію;

20.Хворому з прогенією проведена двобічна горизонтальна остеотомія гілки нижньої щелепи, виправлено прикус, з видаленням зайвих частин щелепи. Хто запропонував дану операцію?

  1. Лімберг;

21.Хворому з прогенією проведена операція за Рауером. В чому полягає зміст даної операції? В:

  1. ступінчастій остеотомії тіла нижньої щелепи з резекцією її ділянок;

22.Хворому з прогенією проведена операція за Лімбергом. В чому полягає зміст даної операції? В:

  1. горизонтальному пересіченні гілок нижньої щелепи;

23.Хворому з прогенією проведена операція за Даль-Понтом. В чому полягає зміст даної операції? В:

  1. сагітальній остеотомії біля кута нижньої щелепи, проведеній через ретромолярну ямку.

24.Хворому з мікрогенією проведена операція за Івановим-Свистуновим. В чому полягає зміст даної операції? В:

  1. ступінчастій остеотомії гілки нижньої щелепи;

25.Хворий скаржиться на біль, припухлість в ділянці кута нижньої щелепи та обмежене відкривання рота, які виникли після удару в дану ділянку. При пальпації відмічається біль та припухлість в ділянці травми, порушення прикусу та рухомість уламків. Поставте діагноз?

  1. перелом кута нижньої щелепи справа;

26.Після травми хворий скаржиться на біль у верхній щелепі, порушення прикусу. При огляді відмічається асиметрія лиця за рахунок набряку м’яких тканин верхньої губи. Слизова оболонка рота біля 23, 22, 11, 12 і 13 зубів гіперемована, набрякла, при пальпації відмічається рухливість кістки поблизу вказаних зубів. Поставте діагноз.

  1. перелом альвеолярного відростка верхньої щелепи;

27.Хворому з переломом нижньої щелепи з метою іммобілізації уламків наклали апарат Рудько. Як називається дана операція?

  1. зовнішньокістковий остеосинтез поза лінією перелому;

28.Хворому з переломом нижньої щелепи з метою іммобілізації уламків наклали апарат Євдокімова-Кагановича-Осипяна (ЄКО). Як називається дана операція?

  1. компресійно-дистракційний остеосинтез.

29.Хворому з переломом нижньої щелепи провели співставлення кісткових уламків. Як називається етап лікування перелому, виконаний лікарем?

  1. репозиція;

30.Хворому з переломом верхньої щелепи виконали фіксацію кісткових уламків титановими мініпластинками. Як називається даний етап лікування перелому, виконаний лікарем?

  1. іммобілізація;

31.Хворому з переломом нижньої щелепи впродовж декількох днів проводили витягання зміщених по осі кісткових уламків. Як називається згаданий етап операції?

  1. дистракція;

32.Пацієнту після видалення частини тіла нижньої щелепи в утворений дефект вставили кістковий фрагмент. Як називається дана операція?

  1. остеостепластика;

33.Хворому після видалення частини тіла нижньої щелепи з приводу доброякісної пухлини показана операція - пластика нижньої щелепи. В чому полягає зміст даної операції? В:

  1. заміщенні дефекту щелепи консервованою кісткою;

34.Пацієнту після видалення частини тіла нижньої щелепи в утворений дефект вставили кістковий фрагмент. Звідки найчастіше беруть матеріал для пластики щелепи? З:

  1. гребеня клубової кістки;

35.У пацієнтки з анкілозом скронево-нижньощелепного суглоба відмічено обмежене відкривання рота і неможливість жування. Яка операція показана даній хворій?

  1. коса остеотомія суглобового відростка за Рауером;

36.Після перенесеного туберкульозу скронево-нижньощелепного суглоба хворий скаржиться на різко обмежені відкривання рота і рухомість у ньому, що значно утруднює прийом їжі. Поставте діагноз.

  1. анкілоз скронево-нижньощелепного суглоба;

37.З метою лікування анкілозу скронево-нижньощелепного суглоба пацієнту виконана операція за Львовим. Що виконується при цій операції?

  1. коса остеотомія гілки нижньої щелепи з створенням западини на верхньому кінці і опуклості на нижньому;

38.У хворого після травми лиця турбують біль, утруднене відкривання рота. При огляді щелепи зведені, рот відкрити не можливо. Донизу від зовнішніх слухових проходів пальпуються тверді округлі утворення. Поставте діагноз?

  1. задній вивих нижньої щелепи;

39.У пацієнта внаслідок травми виявлено передній вивих нижньої щелепи. Як виконати його вправлення?

  1. двома великими пальцями обгорнутими серветками натиснути на нижні моляри, іншими підняти підборіддя і змістити щелепу дозаду;

Тема №11. Топографічна анатомія передньої ділянки шиї. Розкриття клітковинних просторів шиї. Перев’язка сонних артерій.

1. В межах якого трикутника знаходиться трикутник Пирогова?

  1. піднижньощелепного трикутника шиї;

2.Яким фасціальним листком шиї за Шевкуненко є глибока пластинка власної фасції шиї ?

  1. третім;

3.Яка фасція шиї утворює піхву для основного судинно-нервового пучка шиї ?

  1. внутрішньошийна;

4.Який клітковинний простір шиї з’єднується із заднім середостінням?

  1. позадуорганний;

5.Що входить до складу основного судинно- нервового пучка шиї?

  1. загальна сонна артерія, внутрішня яремна вена, блукаючий нерв;

6.В якому клітковинному просторі шиї знаходиться шийний симпатичний стовбур?

  1. передхребетному;

7.Який трикутник шиї обмежений передніми черевцями двочеревцевих м’язів та тілом під’язикової кістки?

  1. підпідборідний;

8.Вкажіть фасцію, що формує піхву основного судинно-нервового пучка шиї?

  1. парієтальний листок внутрішийної фасції;

9.Яка фасція поділяє шию на передній та задній відділи?

  1. поверхнева пластинка власної фасції;

10.В якому клітковинному просторі знаходиться яремна венозна дуга?

  1. надгрудинному міжапоневротичному;

11.Яка фасція шиї утворює піхву для m. platisma?

  1. поверхнева;

12.Який трикутник шиї обмежений нижнім краєм нижньої щелепи, передніми та задніми черевцями двочеревцевого м’язу?

  1. піднижньощелепний;

13.Який трикутник шиї обмежений переднім краєм грудинно- ключично-соскоподібного м’язу, верхнім черевцем лопатково- під’язикового м’язу та серединною лінією?

  1. лопатково- трахеальний;

14.Від якої артерії відходить лицева артерія ?

  1. зовнішньої сонної;

15.Який трикутник шиї утворений заднім краєм m. sternocleidomastoideus, верхнім краєм ключиці і краєм m.trapezius ?

  1. латеральний;

16.Що є задньою стінкою сліпого мішка позаду m. sternocleidomastoideus ?

  1. лопатково- ключична фасція;

17.Який трикутник шиї утворений ключицею, нижнім черевцем лопатково- під’язикового і заднім краєм грудинно-ключично-соскоподібного м’язів ?

  1. лопатково- ключичний.

18.Який нерв входить до складу основного судинно- нервового пучка шиї ?

  1. блукаючий;

19.Який трикутник шиї утворений нижньою щелепою та передньовнутрішніми краями грудинно-ключично- соскоподібних м’язів?

  1. серединний;

20.Яка фасція шиї має парієтальний та вісцеральний листки?

  1. внутрішньошийна;

21.До якого анатомічного утворення кріпиться передхребетна фасція шиї ?

  1. основи черепа;

22.Яка з названих артерій не є гілкою зовнішньої сонної артерії?

  1. хребетна.

23.Який орган не покриває вісцеральна пластинка внутрішньошийної фасції ?

  1. підщелепну слинну залозу;

24.Яка артерія проектується на бісектрису кута, утвореного грудинно-ключично-соскоподібним м’язом та лопатково- під’язиковим м’язом на шиї ?

  1. загальна сонна;

25.Який трикутник шиї є непарним ?

підпідборідний;

26.Якою фасцією шиї покриті піднижньощелепні слинні залози ?

  1. поверхневою пластинкою власної фасції шиї.

27.Для якого м’язу лопатково- ключична фасція шиї не утворює піхви ?

  1. m. scaleni anterior;

28. Між якими фасціями шиї знаходиться ретровісцеральний простір шиї ?

  1. 4 і 5.

29.Який трикутник шиї обмежений нижнім краєм нижньої щелепи, переднім краєм грудинно-ключично- соскоподібного м’язу та серединною лінією шиї ?

  1. медіальний;

30.Між якими фасціями шиї знаходиться надгрудинний міжапоневротичний простір шиї ?

  1. 2 і 3;

Тема №12. Топографічна анатомія органів шиї. Операції на них. Трахеостомія.

1.При виконанні інтубації гортані, лікар оглядає вхід в гортань. Вкажіть анатомічні структури, які формують вхід в гортань?

  1. надгортанник, черпалоподібні хрящі, черпалонадгортанні складки.

2.Під час дослідження гортані лікар оглядає її присінок. Між внутрішньою поверхнею щитоподібного хряща та черпалонадгортанними складками розташована заглибина. Вкажіть її назву.

  1. грушеподібні закутки;

3.Під час дослідження гортані лікарем оглянуто її вестибулярний відділ. Назвіть наступні відділи гортані:

  1. міжзв’язковий, підзв’язковий;

4.У хворого проведено перев’язку лівої загальної сонної артерії в місці біфуркації. Вкажіть судину, по якій буде порушений кровотік?

  1. в лівій верхній щитоподібній артерії;

5.При виконанні резекції щитоподібної залози хірург перев’язав нижню щитоподібну артерію. Вкажіть гілкою якої судини є дана артерія?

  1. щитошийного стовбура;

6.Проводячи обстеження гортані лікар оглядає відділ голосових складок. Між вестибулярними та голосовими складками розташовуються заглибини. Вкажіть їх назву.

  1. шлуночки гортані;

7.У хворого травмований верхній гортанний нерв. Вкажіть, які порушення слід очікувати в даному випадку?

  1. порушення іннервації слизової оболонки вище голосової щілини та m.cricothyroideus;

8.У хворого травмований нижній гортанний нерв. Вкажіть, які порушення слід очікувати в даному випадку?

  1. порушення іннервації слизової оболонки нижче голосової щілини та голосових зв’язок;

9.Лікар проводить огляд глоткового лімфатичного кільця Пирогова Вальдейєра. Вкажіть які лімфатичні структури беруть участь в утворенні даного кільця?

  1. піднебінні, трубні, язикові мигдалики;

10.У хворого порушений акт ковтання внаслідок парезу м’язів глотки. Назвіть уражені нерви, що іннервують м’язи глотки:

    1. блукаючий та язико-глотковий;

11.У хворого кровотеча з різаної рани глотки. Назвіть основні джерела кровопостачання глотки:

  1. а та б відповіді;

12.При виконанні доступу до шийного відділу стравоходу пошкоджена артерія, яка кровопостачає стравохід. Вкажіть дану артерію:

  1. нижня щитоподібна;

13.Вкажіть яку основну ознаку використовує хірург для уточнення положення паращитоподібних залоз?

  1. взаємозв’язок з верхніми та нижніми щитоподібними артеріями.

14.При виконанні резекції щитоподібної залози хірургу необхідно розрізати фаціальну капсулу. Вкажіть якою фасцією шиї вона утворена:

  1. вісцеральним листком внутрішньошийної фасції;

15.Хірург проводить виділення щитоподібної залози з її капсули при субтотальній субфасціальній резекції. Вкажіть, які анатомічні структури розташовані поза зовнішньою капсулою залози?

  1. поворотні гортанні нерви.

16.Хворому в стані асфіксії проведена конікотомія. Вкажіть рівень розрізу дихальних шляхів.

  1. розріз щитоперснеподібної зв’язки;

17.Хірург проводить виділення щитовидної залози при екстрафасціальній струмектомії. Вкажіть розташування поворотних гортанних нервів відносно залози.

  1. по задньомедіальному краю залози;

18.Хірург проводить виділення щитоподібної залози при її субтотальній субфасціальній резекції. Вкажіть взаєморозташування паращитоподібних залоз відносно залози.

  1. по задньомедіальній поверхні залози;

19.Хворому показана резекція щитоподібної залози. Вкажіть оптимальний вид знеболення для її виконання.

  1. місцева інфільтраційна анестезія;

20.Хворому з тиреотоксикозом показана субтотальна субфасціальна резекція залози. Який з вказаних доступів доцільно використати?

  1. поперечний розріз, 1,5-2 см вище яремної вирізки;

21.Хворому з злоякісною пухлиною щитоподібної залози показана струмектомія за Мартиновим. Вкажіть принципову особливість даної операції.

  1. видалення залози з фаціальною капсулою;

22.Хворому з різаною раною шийного відділу стравоходу показано езофагоррафія. Вкажіть етапи накладання швів.

  1. наскрізний обвивний, адвентиційно-м’язовий вузловий;

23.Під час виконання верхньої трахеостомії хірург зробив розріз передньої стінки трахеї більший за діаметр трахеостомічної канюлі. До якого ускладнення може призвести помилка хірурга?

  1. розвитку повітряної емфіземи шиї;

24.Під час виконання нижньої трахеостомії хірург виконав розріз передньої стінки трахеї меншим за діаметр трахеостомічної канюлі. До якого ускладнення може призвести помилка хірурга після введення канюлі?

  1. розвитку некрозу кілець трахеї;

25.При проведенні верхньої трахеостомії хірург перерізав щитоподібно-перснеподібну зв’язку залози, для відведення її донизу. При цьому виникла кровотеча. Пошкодження якої судини призвело до кровотечі?

  1. верхніх щитоподібних артерій;

26.При виконанні верхньої трахеостомії хірург розрізав другу та третю фасції, відступивши різко вліво від серединної лінії шиї. При цьому виникла профузна кровотеча. Вкажіть джерело кровотечі.

  1. загальна сонна артерія.

27.У хворого при введенні хірургом трахеостомічної канюлі в розріз трахеї ознаки асфіксії посилюються. Вкажіть причину даного ускладнення:

  1. не розрізана слизова оболонка трахеї;

28.Дитині 6 років, з наростаючими ознаками асфіксії показана трахеостомія за Б’йорком. Які принципові особливості даної операції?

  1. на стінці 2-3 кілець трахеї викроюють клапоть основою донизу;

29.Хворому за життєвими показаннями проведено мікротрахеотомію. Вкажіть суть даної операції.

  1. виконують прокол трахеї грубими голками;

30.У хворого з різаною раною шиї діагностовано повне пересічення стравоходу. Вкажіть оптимальну хірургічну тактику в даному випадку.

  1. в проксимальний кінець стравоходу вводимо зонд, дистальний тампонуємо;

Тема №13. Венепункція. Венесекція та трахеостомія. (Операція на тварині).

1.Який метод використовують найчастіше для стерилізації білизни та перев’язочного матеріалу?

  1. автоклавування;

2.Який з методів стерилізації хірургічного інструментарію є найбільш надійний і швидкий?

  1. в сухожарових шафах;

3.Який із нижче перерахованих методів не використовується для підготовки рук до операції?

  1. обробка окисом етилену.

4.Де, згідно з правилами, повинен розташовуватися І-ий асистент по відношенню до хірурга?

  1. навпроти від нього;

5.Де, повинен розташовуватися хірург при виконанні верхньої трахеостомії?

  1. праворуч від пацієнта;

6.Де, згідно з правилами, повинен розташовуватися ІІ-ий асистент по відношенню до хірурга?

  1. зліва від нього;

7.Де, згідно з правилами, повинна розташовуватися операційна сестра по відношенню до хірурга?

  1. справа від нього;

8.Який, з наведених моментів, не є етапом обробки операційного поля за методом Гроссіха-Філончикова?

  1. перед зняттям швів.

9.Обробка операційного поля за методом Гроссіха-Філончикова проводиться наступним антисептиком:

  1. 5% спиртовим р-ном йоду;

10. Назвіть хірургічний інструмент, що використовується для фіксації операційної білизни до операційного поля:

  1. цапки;

11.Вкажіть, яка з наведених тканин захоплюється хірургічними пінцетами:

  1. фасції;

12.Де накладається кровоспинний затискач для зупинки кровотечі з підшкірної клітковини?

  1. на клітковину протилежного краю рани;

13.Оберіть найбільш доцільний вид шва для з’єднання шкіри:

  1. простий вузловий шовковий;

14.Як хірургу уникнути можливого утворення надлишку тканин одного з країв рани шкіри при її зшиванні?

  1. користуватися правилами половинок при накладанні швів.

15.Вкажіть хірургічний інструмент, який використовується для подачі операційної білизни:

  1. корнцанг;

16.Вкажіть хірургічний інструмент, що використовується для захисту нижче розміщених тканин при виконанні доступу до трахеї:

  1. жолобуватий зонд.

17.Як запобігти пошкодженню задньої стінки трахеї при трахеостомії?

  1. розсікти кільця дозованим скальпелем;

18.Вкажіть хірургічний інструмент, що не використовується при проведенні трахеостомії:

  1. затискач Микулича.

19.Як зафіксувати трахею після її оголення?

  1. двома гострими однозубими гачками за стінку трахеї.

20.Вкажіть хірургічний інструмент, що використовується для розширення розрізу стінки трахеї?

  1. розширювач Труссо;

21.Визначне доцільний спосіб зашивання рани після трахеостомії?

  1. трахея, м’язи, фасція – кетгутом, шкіра – шовком.

22.Який із запропонованих способів доцільно використати для визначення ефективності зробленої трахеостомії?

  1. ритмічне відхилення піднесеної до канюлі марлі або вати;

23.Який хірургічний інструмент з наведених використовується для підведення лігатури під вену при венесекції?

  1. лігатурна голка Дешана;

24.В якій послідовності проводиться перев’язка лігатур при проведенні венесекції?

  1. першою перев’язують дистальну лігатуру;

25.Вкажіть судину, яка найчастіше використовується для венепункції:

  1. ліктьова вена;

26.Які анатомічні структури пересікають при проведенні верхньої трахеостомії?

  1. 2-3 кільце трахеї;

27.Вкажіть, в якій площині має розташовуватись щиток трахеостомічної канюлі на початку введення в трахею:

  1. у сагітальній площині;

28.Вкажіть фасцію, розсічення якої не проводиться при нижній трахеостомії:

  1. передхребтова фасція.

29.На якому рівні проводиться пересічення кілець трахеї при проведенні нижньої трахеостомії?

  1. 5-6 кільця;

30.Вкажіть причину виникнення некрозу кілець трахеї після трахеостомії?

  1. введення канюлі більшої за діаметр розрізу трахеї;

Тема №14. Топографічна анатомія бокових і глибоких ділянок шиї. Вагосимпатична блокада. Операції при вроджених кистах та норицях шиї.

1.У хворого внаслідок прориву медіальної кісти шиї утворилась повна нориця. Де вона відкривається в порожнині ротоглотки?

  1. в ділянці сліпого отвору кореня язика;

2.У хворого внаслідок прориву бокової кісти шиї утворилась повна нориця. Де вона відкривається в порожнині ротоглотки?

  1. в ділянці язикового мигдалика;

3.В клініку доставлений постраждалий з ушкодженням плечового суглоба. З метою знеболення вирішено провести блокаду плечового сплетення. Вкажіть місце проведення блокади:

  1. над серединою ключиці на 3 см вище від неї;

4.В хірургічне відділення дитячої лікарні поступила дитина 2-х років, при обстеженні якої діагностовано медіальну кісту шиї. Запропонуйте раціональний розріз для видалення кісти:

  1. косий або такий, що облямовує утворення над підязиковою кісткою;

5.В хірургічне відділення дитячої лікарні поступила дитина 4-х років, при обстеженні якої діагностовано бокову кісту шиї. Запропонуйте раціональний розріз для видалення кісти:

  1. вертикальний по передньому краю грудинно-ключично-соскоподібного м’яза та під кутом нижньої щелепи;

6.У відділення інтенсивної терапії доставлено постраждалого з ознаками значної крововтрати. Для проведення інфузійної терапії було проведено катетеризацію правої підключичної вени. Чому для катетеризації вибрано саме праву підключичну вену?

  1. тому, що зліва можна пошкодити грудну протоку.

7.В травматологічне відділення доставлено потерпілого з уламковим переломом ключиці в середній третині з ознаками вираженої кровотечі. Яка судина найбільш імовірно пошкоджена?

  1. підключична вена;

8.Хворому з проникаючим пораненням грудної порожнини та ознаками плевропульмонального шоку показане проведення вагосимпатичної блокади за О.В.Вишневським. Вкажіть орієнтир для проведення блокади:

  1. задній край грудинно-ключично-соскоподібного м’яза на рівні під’язикової кістки;

9.У клініку доставлено постраждалого з сильною кровотечею, що виникла внаслідок ножового поранення надостьової ямки. Яку з гілок підключичної артерії слід перев’язати для зупинки кровотечі?

  1. надлопаткову артерію;

10.Після проведення вагосимпатичної блокади за О.В.Вишневським у хворого з’явилася гіперемія обличчя. Які ще ознаки правильного виконання блокади?

  1. звуження очної щілини, западання очного яблука, звуження зіниці;

11.В приймальне відділення лікарні доставлено постраждалого з колотою раною трапецієподібного м’язу та ознаками крововиливу під м’яз. В яку ділянку на вашу думку може поширитися гематома?

  1. в надключичну ямку;

12.У хворого після операції з приводу кривошиї наявний вертикальний рубець нижче проекції зовнішньої яремної вени та оніміння шкіри допереду від рубця. Гілки якого нерва були пошкоджені?

  1. гілки поперечного нерва шиї;

13.У хворого при огляді діагностовано абсцес в надключичній ділянці позаду ніжок кивального м’яза. Вкажіть анатомічне утворення, в якому виник абсцес?

  1. сліпий мішок.

14. У хворого після самолікування абсцедуючого фурункула в надключичній ділянці виникло почервоніння, набряк та болі при пальпації над яремною вирізкою грудини. Вкажіть шлях поширення запалення процесу.

  1. зі сліпого мішка в надгрудинний міжапоневральний простір між другою та третьою фасціями;

15.З метою інтенсивної інфузійної терапії хворому вирішено катетеризувати підключичну вену. В якому міжм’язовому проміжку слід виконати операцію?

  1. переддрабинчастій щілині;

16.Постраждалому з травмою плечового суглоба вирішено виконати блокаду плечового сплетення. В якому міжм’язовому проміжку слід виконати операцію?

  1. міждрабинчастій щілині;

17.Хворому з хронічною формою сепсису з метою лімфосорбції вирішено дренувати грудну протоку. В якій ділянці найбільш оптимально виділити грудну протоку?

  1. в лівому переддрабинчастому проміжку;

18.Внаслідок невдалого пірнання постраждалий отримав перелом поперечного відростка VІ шийного хребця, при цьому виникла та наросла гематома позаду міждрабинчастого проміжка. Яка артерія пошкоджена?

  1. хребтова;

19.У 3-х річної дитини виявлено пухлиноподібне не болюче утворення над під’язиковою кісткою. Визначте, яка це кіста шиї, та з яких анатомічних структур вона виникла?

  1. медіальна кіста з рудиментів щитоподібно-гортанної протоки;

  2. .

20.У постраждалого з пораненням в ділянці лопатки виникла потреба перев’язати поперечну артерію шиї. Від якого відділу підключичної артерії відходить поперечна артерія шиї?

  1. від третього;

21.У постраждалого з пораненням в ділянці лопатки виникла потреба перев’язати поперечну артерію шиї. Де вказана артерія відходить від підключичної артерії?

  1. між міждрабинчастим простором та пахвовою ямкою;

22.При проведенні вагосимпатичної блокади за О.В.Вишневським голка проведена до поперечного відростка VІ шийного хребця. Верхівкою якого трикутника являється даний орієнтир?

  1. драбинчасто-хребтового;

23.Хворому з хронічною формою сепсису для проведення лімфосорбції вирішено катетеризувати грудну протоку. Вкажіть трикутник шиї, в якому здійснюється доступ до протоки?

  1. лопатково-ключичний;

24.Хворому виконано розкриття гнійника в лопатково-трапецієподібному трикутнику. Вкажіть, яка фасція шиї при цьому не розсікалася?

  1. лопатково-ключичний апоневроз;

25.При проведенні вагосимпатичної блокади за О.В.Вишневським розчин новокаїну розповсюджується:

  1. позаду внутрішньошийної фасції.

26.Дитині 2-х років виконана операція видалення серединної кісти шиї. Вкажіть, який з наведених етапів не застосовується при даному втручанні?

  1. додатковий розріз біля кута нижньої щелепи;

27.Дитині 4-х років виконана операція видалення бокової кісти шиї. Вкажіть, який з наведених етапів не застосовується при даному втручанні?

  1. часткова резекція під’язикової кістки;

28.У постраждалого діагностовано ушкодження підключичної артерії з наростанням гематоми. Назвіть трикутник та проміжок шиї, в яких проходить підключична артерія?

  1. лопатково-ключичний, міждрабинчастий;

29.Під час хірургічної обробки колотої рани в міждрабинчастому проміжку виявлено велику гематому. Яка судина була пошкоджена?

  1. підключична артерія;

30.У хворого почервоніння, набряк, болючість та флуктуація в надключичній ділянці. Вкажіть, який нерв неможливо пошкодити при хірургічній обробці флегмони латерального трикутника шиї?

  1. великий потиличний нерв;