Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тестові завдання модульного контролю.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
592.9 Кб
Скачать
  1. Крилоподібна медіальна.

22.Хворий 18 років поступив в хірургічний відділ з різаною раною бокової ділянки лиця, яка сильно кровоточить. При проведенні первинної хірургічної обробки рани хірург встановив пошкодження гілки верхньощелепної артерії глибокої ділянки лиця. Яка з перерахованих гілок верхньощелепної артерії не відноситься до її нижньощелепної частини?

  1. щічна;

23.Хірургом проведено ревізію рани глибокої ділянки лиця та скронево – крилоподібного проміжку. Який з перерахованих м’язів бере участь в утворенні цього проміжку?

  1. латеральний крилоподібний;

24.При огляді хірургом пацієнта з набряком, почервонінням, болем бокової ділянки лиця було встановлено діагноз - флегмона глибокої ділянки лиця. Чим обмежена зверху глибока ділянка лиця?

  1. основою черепа;

25.При огляді середнього вуха у пацієнта отоларинголог виявив крововиливи в барабанній перетинці. Яка артерія пошкоджена, що кровопостачає барабанну перетинку?

  1. глибока вушна.

26.Після вивиху суглобу нижньої щелепи хворий відмітив порушення чутливості зовнішнього слухового проходу. Який нерв пошкоджений?

  1. вушно-скроневий;

27.З метою знеболення ІІ гілки трійчастого нерва лікарем стоматологом проведена підвиличнокрилоподібна анестезія. В якому місці проводять дану анестезію?

  1. посередині трагоорбітальної лінії та нижче виличної дуги;

28.При ревізії рани глибокої ділянки лиця у крилопіднебінній ямці хірургом виявлено пошкодження крилопіднебінної частини верхньощелепної артерії. Яка з перерахованих гілок відходить від крилопіднебінної частини верхньощелепної артерії?

  1. низхідна піднебінна;

29.Хворому з флегмоною глибокої ділянки лиця проведено оперативне втручання під час якого виявлено гній в крилоподібно-щелепному просторі. Яке анатомічне утворення обмежує даний простір?

  1. гілка нижньої щелепи.

30.Хворий 17 років поступив на приймальний покій з травмою лицевої ділянки, що супроводжується значною кровотечею. При огляді хірургом стоматологом виявлено пошкодження судини скронево-крилоподібного проміжку. Яка артерія пошкоджена в цьому проміжку?

    1. верхньощелепна;

Тема №8. Топографічна анатомія передньої ділянки лиця. Гайморотомія. Блокада кінцевих гілок трійчастого нерва. ПХОР щелепно-лицевих ран.

1. Після травми ока виникло нагноєння м’яких тканин орбіти. Через яке анатомічне утворення гнійний процес може поширитись у середню черепну ямку? Через:

  1. верхню очноямкову щілину;

2. У хворого фронтит. З анамнезу відомо, що в нього було запалення верхньощелепної пазухи. Через який відділ носової порожнини могла потрапити інфекція в лобну пазуху? Через:

  1. середній носовий хід;

3. Внаслідок пухлини гіпофіза при рентгенографії виявлено руйнування і збільшення ямки турецького сідла. Яка кісткова порожнина при цьому уражена?

  1. пазуха клиноподібної кістки;

4. Який нерв уражено, якщо у хворого права носогубна складка розгладжена, розширена права очна щілина (її не вдається закрити під час примружування, тому що повіки не змикаються), виникають утруднення під час розмови і приймання їжі?

  1. n. facialis dexter;

5. При огляді травмованого у дорожній пригоді лікар встановив ураження зовнішньої стінки очної ямки. Потерпілий втратив можливість відведення очного яблука на травмованій стороні. Який нерв міг бути ураженим у даному випадку?

  1. n.abducens;

6. В результаті травми черепа з пошкодженням верхньої стінки правої очної ямки потерпілий втратив можливість піднімати верхню повіку правого ока і дивитися угору. Який нерв вірогідно пошкоджений?

  1. r. superior n.oculumotorius;

7. В клініку доставлено хворого, у якого при обстеженні носової порожнини виявлено наявність гною у нижньому носовому ході. Яке анатомічне утворення є місцем продукування гною?