Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка дипломна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
247.81 Кб
Скачать

НІЖИНСЬКИЙ АГРОТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Національого аграрного університету

Кафедра аграрної економіки, обліку та організації агробізнесу

Коробко О.М., Тичук З.Д.

Методичні вказівки до написання дипломної роботи студентами за спеціальністю 7.050106 “Облік і аудит”

Ніжин 2011

Наведено методичні вказівки до написання дипломної роботи студентами за спеціальністю 7.050106 “Облік і аудит”.

Укладачі: О.М.Коробко, З.Д.Тичук.

Рецензенти: В.С. Фетісов, Т.С.Мринська

Рекомендовано методичною комісією факультету економіки та менеджменту Ніжинського агротехнічного інституту Національного аграрного університету.

Методичні вказівки до написання дипломної роботи студентами за спеціальністю 7.050106 “Облік і аудит”

Укладачі: КОРОБКО Оксана Миколаївна, ТИЧУК Зоряна Дем’янівна.

.

ЗМІСТ

ст.

  1. Загальні положення____________________________________________4

  2. Структура дипломної роботи____________________________________7

  3. Вимоги щодо оформлення дипломної роботи______________________25

  4. Рецензування та захист дипломної роботи_________________________30

Додатки

Додаток А. Тематика дипломних робіт _______33

Додаток Б. Заява про затвердження теми дипломної роботи_______________39

Додаток В,Д. Титульні листи дипломної роботи ______40

Додаток Е.. Завдання для дипломної роботи _______42

Додаток Ж. Реферат _______________________________________________43

Додаток З. Відгук наукового керівника _____________________ _______44 Додаток К. Рецензія на дипломну роботу______________________________45

І. Загальні положення

Дипломна робота є завершальним етапом процесу підготовки спеціалістів і за своїм змістом повинна відображати самостійне наукове дослідження з обліку, аналізу та аудиту (контролю). При виконанні дипломної роботи студент повинен проявити розуміння сучасних проблем бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту(контролю, розкрити їх стан на сучасному етапі розвитку економіки країни, показати вміння використовувати набуті у вищому навчальному закладі теоретичні знання та практичні навички, проявити схильність до наукової чи практичної роботи.

Дипломна робота повинна відповідати наступним вимогам: творчий підхід до написання з використанням наукових методів дослідження; розвиток та удосконалення навичок до самоаналізу і самостійне вирішення задач по темі; теоретичне висвітлення теми у тісному зв’язку з практичним спрямуванням дослідження обліку, економічного аналізу та аудиту в реальних умовах базового підприємства; використання економіко-математичних методів та сучасної обчислювальної техніки щодо розробки рекомендацій по автоматизації облікового процесу, економічного аналізу та аудиту, узагальнення результатів дослідження та обґрунтування рекомендацій щодо удосконалення діючих методик.

Студент повинен використовувати літературні джерела, законодавчі та інструктивні матеріали, міжнародні та національні положення (стандарти), звітні дані господарюючого суб’єкта, довідники статистичних органів.

Крім узагальнення передового вітчизняного та зарубіжного досвіду, студенту важливо викласти власну думку з питань, що досліджуються, а також вміти обґрунтувати висновки і аргументувати пропозиції щодо удосконалення методології та організації обліково-аналітичної роботи на підприємстві.

У дипломній роботі повинен узагальнюватись вітчизняний та зарубіжний досвід. Тема дослідження повинна носити науково-дослідницький характер, бути актуальною, відповідати сучасним тенденціям розвитку економіки та вимогам в галузі обліку, аналізу та аудиту, а також відображати практичну діяльність підприємства в ринкових умовах.

Згідно з тематикою, студентом обирається тема дипломної роботи, яка затверджується кафедрою аграрної економіки, обліку та організації агробізнесу і щорічно поновлюється з урахуванням змін в законодавстві, практиці обліку, аудиту та аналізу (дод. А). Студент має право запропонувати власну тему дипломної роботи, не передбачену тематикою кафедри. Для цього необхідно тему попередньо погодити з науковим керівником кафедри, подати заяву на ім'я декана з проханням її затвердити, попередньо обґрунтувати та визначити мету, об'єкт дослідження і подати її зміст.

Доцільно виконувати дипломну роботу на замовлення підприємства, яке використає висновки і пропозиції студента у власній практичній роботі.

Тема майбутньої дипломної роботи повинна бути певною мірою знайому студенту. Як правило, роботу слід пов'язати з курсовими роботами з більш близьких тем або економічної проблеми, які виконувались студентом на всіх курсах протягом навчання. Проте тема дипломної роботи не просто повинна повторювати тему курсової роботи. Вона відрізняється більшою визначеністю, широтою охоплення питань, а головне, глибиною розкриття проблем.

Найважливішим критерієм правильності вибору теми є її актуальність. Вона визначається місцем дипломної роботи серед найбільш важливих проблем економічної науки, її значення для підготовки висококваліфікованих бухгалтерів, здатних організувати і вміти вести облік на будь-якому підприємстві різних форм власності.

При виборі теми роботи студент зобов'язаний оцінити її зв'язок з питаннями сучасного етапу розвитку економіки та її майбутнього, враховувати вимоги, які ставляться сьогодні до працівників обліку та контролю.

Зупинившись на обраній темі, студент погоджує її з майбутнім науковим керівником.

За згодою керівника студент подає на ім'я декана заяву з проханням затвердити тему і наукового керівника, якщо він не призначений.

Заява повинна містити точне формулювання теми дипломної роботи із зазначенням підприємства, на базі якого буде виконуватись робота(дод. Б).

Остаточно вибрані студентами та погоджені теми дипломних робіт затверджуються наказом директора інституту. Після затвердження теми науковий керівник видає студенту завдання для виконання дипломної роботи і визначає термін її написання (дод. Ж).

Не дозволяється виконувати дипломну роботу декільком студентам з однієї і тієї ж самої теми на базі одного підприємства.

Обравши тему, студент повинен чітко уявляти мету, основні завдання, послідовність її написання. Для цього необхідно підібрати та опрацювати літературу за темою та інструктивний матеріал, після чого розпочати складання плану дипломної роботи.

Складання плану - один з найважливіших етапів підготовчої роботи. Від його правильності, чіткості і логічності залежить успішне виконання всієї роботи випускника.

При розробці плану необхідно проявити самостійність та виявити знання з обраної теми. План повинен відобразити сутність вибраної теми, напрямок її дослідження, постановку окремих питань. В процесі написання роботи план може уточнюватись. Остаточно складений план затверджується керівником дипломної роботи.