Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДУ сем 4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
153.86 Кб
Скачать

Семінарське заняття 4 Тема: Розвиток державності епохи громадянського суспільства

1. Основні риси буржуазної та капіталістичної держав.

§5. Буржуазна і капіталістична держави — держави перехідного типу

У попередньому викладі матеріалу ми свідомо обійшли питання про назву нового ти­пу держави, що виникла. Держави станово-кастового суспільства, які передували цьому типові, справедливо називалися рабовласницькими й феодальними, оскільки являли со­бою політичні інститути, котрі юридично й фактично представляли інтереси привілейо­ваних класів — рабовласників та феодалів. Ідеалом же нової епохи — епохи громадянсь­кого суспільства — стала рівність усіх людей, а держава, відповідно, — політичним інститутом, який має представляти їх інтереси, створювати умови для реалізації цієї рів­ності. Однак запропонована раніше Ж.-Ж. Руссо назва «суспільна держава» (ще придат­нішою є, на нашу думку, «загальнонародна держава», використана опісля у СРСР. — Л. Б., С. Б.), яка цілком би підходила для позначення сутності нового типу держави, закріпила­ся лише в перших програмних і конституційних документах періоду революції. За новим типом держави, однак, міцно усталилися назва «буржуазна». Чи справедливо це?

  1. Основні риси буржуазної держави

На поставлене питання можна дати ствердну відповідь, оскільки на користь цього є достатні аргументи.

По-перше, буржуазія (під нею розумівся третій стан — жителі міста), домігшись че­рез розвиток товарно-грошевих відносин економічної могутності, але не володіючи по­літичною владою, стала основною рушійною силою в боротьбі за створення безстано­вого (громадянського) суспільства. Завойовуючи політичну владу, буржуазія того часу відіграла вирішальну роль у зламі старої державної машини, руйнуванні соціальних ос­нов феодального ладу. Хрестоматійно основним у буржуазних революціях поряд з роз- гляданим нами питанням про політичну владу було земельне питання.

У США питання про землю перебувало в іншій площині, ніж у країнах Європи. Це зумовлено особливостями соціально-економічного розвитку та географічним розташу­ванням штатів, потребою освоєння великих територій. У континентальних країнах ста­новище було іншим. Землі належали старому привілейованому класові феодалів, вони були його основною економічною опорою. І якщо вирішення питання про владу в ре­волюції було пов’язане з відстороненням від політичного впливу дворянства, то вирі­шення питання про землю позбавляло його колишньої економічної могутності.

В Англії питання про землю виникло ще в роки першої громадянської війни. Зі ска­суванням єпископату (1643 р.) землі єпископів та роялістів були конфісковані, пущені в розпродаж (за високу ціну. — Л. Б., С. Б.) і значна частина з них опинилася в руках бур­жуазії і джентрі. Закріпити статус цих земель був покликаний Акт 1646 р. про скасу­вання системи феодальних лицарських утримань і перетворення їх у вільні утримання, тобто у фактичну власність власників. Це сприяло ще більшому посиленню буржуазії, в той час як стосовно до селян суттєвих змін не відбулося: власниками землі не стали ко- пігольдери, котрі залишалися в поземельній залежності від лендлордів, парламент під­твердив законність обгороджень селянських земель.

У Франції земельне питання вирішувалося поетапно, залежно від того, яка політич­на течія перебувала при владі. Початок було покладено актом Установчих зборів (4— 11 серпня 1789 р.), у якому передбачалося наділення селян землею та звільнення від по­винностей за викуп. У подальшому — це ціла низка законів, які закладали основу новій формі господарювання: «Про знищення залишків феодального режиму» (25.08.1792 р.); про страту для осіб, котрі вимагають зрівняльного перерозподілу землі (18.03.1793 р.), якобінський Декрет від 17 липня 1793 р. «Про остаточне скасування феодальних прав», за яким без будь-якої винагороди скасовувалися всі колишні феодальні права. Ужиті заходи мали відповідні соціально-політичні наслідки: вони перетворили селянство в масу дрібних власників, що стали поповнювати ряди буржуазії.

Звідси виходить, по-друге, що на початковому етапі свого становлення нова держа­ва дійсно є державою буржуазною, оскільки вона відображає інтереси більшості насе­лення країни, представленого дрібними власниками-селянами. Однак з розвитком но­вих соціально-економічних відносин у тій верстві міського населення, що раніше називалася буржуазією, відбувалася диференціація, розподіл на основні два класи: ка­піталістів і робітників.

Капіталісти — це вже та частина буржуазії, що скористалася результатами революції для накопичення капіталу й досягнення ще більшої економічної могутності, робітники — це частина колишньої буржуазії, котра, не маючи майже ніякої власності і, відповідно, капіталу, змушена була працювати на перших. У цій ситуації держава, на думку капіталіс­тів, повинна відігравати роль «нічного охоронця», регулювати загальні політичні питання й не втручатися у відносини капіталістів та найманих робітників. Невтручання держави за фасадом гасел про рівність можливостей і захист власності породжує з боку капіталіс­тів свавілля в економічних та соціальних відносинах. Але нинішні робітники — вже не ті робітники: з огляду на характер своєї праці і спільності інтересів («нема що втрачати, крім своїх ланцюгів») вони перетворилися в могутній клас, який міг уже чинити органі­зований опір капіталістам, про що свідчать нові революції сер. ХІХ ст. в Європі.

Вихід з цієї ситуації капіталісти побачили у зміні сутності держави, державний ме­ханізм котрої мав бути переорієнтований на виконання нових функцій. Основні з них: охорона «священної та недоторканої» приватної власності, а точніше, добутих ними ба­гатств і пов’язаних із цим соціальних можливостей; захист робітників, а також усіх ін­ших верств населення, які в умовах проголошеної революціями формально-юридичної рівності фактичної рівності не домоглися. Будучи економічно сильними, капіталісти проникають у сформовані на «демократичних засадах» органи державної влади, і, та­ким чином, перетворюють буржуазну державу, що виражає інтереси більшості суспіль­ства, у державу вузькокласову, котра виражає інтереси представників капіталу. «Притя­гальна» сила останнього призвела до численних революцій, колоніальних експансій, двох світових і безлічі локальних воєн. Від станово-кастового суспільства ця держава, по суті, відрізнялося лише тим, що її фактична (привілейована) сутність ховалася за демократичні форми. Вона фактично була кроком назад на шляху побудови наміченого революціями ідеалу «суспільної держави», але цей крок був об’єктивно зумовлений рів­нем розвитку громадянського суспільства на відповідному історичному етапі.