Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L7.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
104.96 Кб
Скачать

Глава 2 Лекція № 7

Те­ма: Пенсії за вислугу років.

Вид за­нят­тя:тематична ле­к­ція.

Ме­та за­нят­тя:

а) навчальна – оволодіти знаннями про поняття пенсії за вислугу років, підстави пенсійного забезпечення за вислугу років, категорії працівників, які мають право на пенсію за вислугу років;

б) розвивальна - розвивати вміння аргументувати свої думки, висунуті положення;

в) виховна – формувати світоглядну культуру майбутнього фахівця;

Матеріально-технічне забезпечення та дидактичні засоби, ТЗН:

Дидактичний матеріал: “Категорії працівників, які мають право на пенсію за вислугу років”.

Література та нормативно – правові акти:

  1. Конституція України. – Закон України від 28 червня 1996 р.//Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст.141.

  2. Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 9 липня 2003 року № 1058 – IV (із змінами).

  3. Закон України “Про пенсійне забезпечення” від 5 листопада 1991 року №1788-ХII (із змінами).

  4. Закон України “Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи” від 8 липня 2011 року N 3668-VI.

  5. Бойко М.Д. Право пенсійного забезпечення в Україні: Навчальний посібник. – Вид. 2- ге, випр. і доп. – К,: Атіка, 2006. – 356 с.

  6. Сирота І.М. Право соціального забезпечення в Україні: Підручник. – Вид. восьме. –Х.: «Одіссей», 2010. – 408 с.

Структура заняття

Відведений

час

I. Організаційна частина

(привітання, перевірка по журналу) 3 хв.

II. Актуалізація опорних знань та створення проблемної ситуації

Проблемне питання:

По досягненню якого віку особи мають право на пенсію за віком? 2 хв.

III. Повідомлення теми, формування мети та основних завдань 3 хв.

IV. Мотивація навчальної діяльності 2 хв.

V. План заняття

1. Поняття пенсії за вислугу років. 5 хв.

2. Підстави пенсійного забезпечення за вислугу років. 10 хв.

3. Категорії працівників, які мають право на пенсію за вислугу років. 10 хв.

4. Окремі категорії працівників авіації і льотно-випробного складу,

які мають право на пенсію за вислугу років 20 хв.

5. Окремі категорії працівників інших галузей народного господарства,

які мають право на пенсію за вислугу років. 15 хв.

6. Розмір пенсій за вислугу років. 5 хв.

I. Пенсію за вислугу років можна визначити, як щомісячні грошові виплати з Пенсійного фонду та Державного бюджету, що призначаються довічно в розмірі, співвіднесеному з минулим заробітком, визначеній законодавством категорії працівників, які мають спеціальний стаж - вислугу років, встановленої тривалості.

II. Пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Право на цей вид пенсії має не загальне коло громадян, як на пенсії за віком, а лише окремі категорії працівників, перелік яких установлено у статтях 54 і 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», а також в інших спеціальних нормативних актах.

Запровадження такого виду соціального забезпечення, як пенсії за вислугу років, головним чином пояснюється специфікою відповідної роботи, професії чи посади, які пов'язані з підвищеними фізичними і емоційними навантаженнями, і тривале перебування на яких призводить до інтенсивного зношування людського організму, внаслідок чого працівник втрачає свою професійну працездатність до настання віку, необхідного для призначення пенсії за віком. А подальше використання працівника на такій роботі чи посаді не завжди є доцільним, а інколи і взагалі неможливим і тому виникає необхідність звільнення такого працівника з цієї роботи та компенсувати йому певною мірою втрачений заробіток у зв'язку з переходом на іншу роботу чи повним припиненням трудової діяльності.

Для пенсійного забезпечення за вислугу років юридичне значення надається насамперед видам і тривалості спеціального стажу роботи (служби). Тому основною умовою для призначення цього виду пенсії є наявність встановленої законом тривалості вислуги років. Слід зазначити, що умови призначення пенсії за вислугу років для кожної категорії громадян неоднакові. Одним вони призначаються лише за наявності вислуги років, незалежно від віку, другим - крім вислуги років, встановлюється і вік, а для третіх, наприклад, державних службовців, враховується, крім усього, і загальний стаж. Але для всіх категорій працівників обов'язковою умовою виходу на пенсію за вислугу років є полишення роботи чи посади, перебування на яких дає право на цей вид пенсії.

III. Законодавством встановлені такі категорії працівників, які мають право на пенсію за вислугу років:

♦ військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, податкової міліції та кримінально-виконавчої системи України;

♦ державні службовці, судді, працівники прокуратури і митних органів;

♦ наукові працівники;

♦ журналісти державних і комунальних засобів масової інформації;

♦ окремі категорії працівників авіації та льотно-випробного складу;

♦ робітники локомотивних бригад і окремі категорії працівників, які безпосередньо здійснюють організацію перевезень і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті та метрополітені;

♦ водії вантажних автомобілів, безпосередньо зайнятих в технологічному процесі на шахтах, у рудниках, розрізах і рудних кар'єрах на вивезенні вугілля, сланцю, руди, породи;

♦ механізатори (докери-механізатори) комплексних бригад на вантажно-розвантажувальних роботах у портах, а також плавсклад морського, річкового флоту і флоту рибної промисловості (крім суден портових, що постійно працюють на акваторії порту, службово-допоміжних, роз'їзних, приміського і внутріміського сполу­чення);

♦ працівники експедицій, партій, загонів, дільниць і бригад, безпосередньо зайняті на польових геологорозвідувальних, пошукових, топографо-геодезичних, геофізичних, гідрографічних, гідрологічних, лісовпорядних і розвідувальних роботах;

♦ робітники і майстри (у тому числі старші майстри), безпосередньо зайняті на лісозаготівлях і лісосплаві, включаючи зайнятих па обслуговуванні механізмів і обладнання;

деякі категорії артистів театрів та інших театрально-видовищних підприємств і колективів;

♦ працівники освіти, охорони здоров'я, а також соціального за­безпечення, які в будинках-інтернатах для престарілих та інвалідів і спеціальних службах безпосередньо зайняті обслуговуванням пенсіонерів та інвалідів;

♦ спортсмени заслужені майстри спорту, майстри спорту міжнародного класу члени збірних команд.

IV. Окремі категорії працівників авіації і льотно-випробного складу, які мають право на пенсію за вислугу років.

Право на пенсію за вислугу років мають такі категорії робітників і службовців авіації, а також льотно-випробного складу, незалежно від відомчої підпорядкованості підприємств, установ і організацій, в яких вони зайняті:

а) працівники льотного і льотно-випробного складу при вислузі років на цих посадах не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок.

Зазначені працівники, звільнені від льотної роботи за станом здоров'я (через хворобу), при наявності вислуги років у чоловіків не менше 20 років і у жінок не менше 15 років мають право на пенсію пропорційно відпрацьованому часу.

б) працівники, які здійснюють управління повітряним рухом і мають свідоцтво диспетчера:

чоловіки - після досягнення 50 років і при загальному стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 12 років 6 місяців роботи по безпосередньому управлінню польотами повітряних суден;

жінки - після досягнення 45 років і при загальному стажі роботи не менше 17 років 6 місяців, з них не менше 10 років роботи по безпосередньому управлінню польотами повітряних суден.

Зазначені працівники, звільнені від роботи по безпосередньому управлінню польотами повітряних суден за станом здоров'я (через хворобу), при наявності вислуги років у чоловіків не менше 10 років і у жінок не менше 7 років 6 місяців мають право на пенсію пропорційно відпрацьованому часу.

Працівники, які здійснюють управління повітряним рухом і мають посвідчення (диспетчери, старші диспетчери, керівники польотів), мають право на пенсію незалежно від віку, якщо вони були зайняті на цих роботах:

чоловіки - не менше 20 років;

жінки - не менше 17 років 6 місяців.

в) інженерно-технічний склад - за переліком посад і робіт, що затверджується в порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України:

чоловіки - після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи в цивільній авіації не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначених посадах;

жінки - після досягнення 50 років і при загальному стажі роботи в цивільній авіації не менше 20 років, з них не менше 15 років на зазначених посадах.

г) бортпровідники:

чоловіки - після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 15 років як бортпровідник;

жінки - після досягнення 45 років і при загальному стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років як бортпровідниця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]