Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_26.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
178.69 Кб
Скачать

21. Соціальні інститути суспільства

Соц інститути, що дають змогу створити міцну і стійку систему відносин між людьми у складному суспільному середовищі, сформувати соц порядок, необхідний для задоволення об’єктивних потреб щодо безпеки, збереження умов мат-го життя, соц благ, цінностей культури тощо. Соц інститут — відносно стійка модель поведінки людей і організацій, що історично склалася у певній сфері життєдіяльності суспільства, забезпечуючи відносну стійкість соц відносин, є подвійним соціальним утворенням: за формою — це організаційний механізм (сукупність організацій, спеціалістів, мат та інформ засобів), за змістом — це функціональний механізм (сукупність соц норм у конкретній сфері соц відносин). Інституціалізація — процес виникнення і становлення соц інститутів як ключових структурних елементів суспільств. Для її здійснення необхідні такі умови: 1. Об’єктивна потреба, усвідомлювана в суспільстві як загальнозначуща, загальносоціальна(комунікація,виробництво)

2. Наявність особливого, притаманного конкретному інституту культурного середовища (субкультури) — системи цінностей, соц норм і правил. 3. Наявність необхідних ресурсів (матеріальних, фінансових, трудових, організаційних), які суспільство повинне стабільно поповнювати шляхом капіталовкладень у них та підготовкою кадрів. Соц інститути класифікують на основі різних критеріїв,найпоширенішою є класифікація за критерієм цілей (змістових завдань) і сферою дії. — економічні (власність, гроші, банки) — забезпечують вир-во і розподіл суспільного багатства, регулюють грошовий обіг; — політичні (держава, Верховна Рада, суд, прокуратура) — пов’язані

22. Соціальні організації

Соціальна організація — соціальна група, орієнтована на досягнення взаємопов'язаних специфічних цілей і формування високоформалізованих структур.

Із соціальними інститутами тісно пов'язані і соціальні організації. Суспільство неможливе без організацій - банків, підприємств, університетів, магазинів, транспортної системи тощо. Ми починаємо наше життя в організації і всюди з ними пов'язана наша діяльність: пологовий будинок, дитячий садок, школа, інститут, армія, служба і т. п. Всі вони – різновиди організацій і часто ототожнюються із соціальними інститутами. В широкому розумінні, соціальна організація - це така форма і такий спосіб спільної діяльності людей, за яких вона виглядає чітко впорядкованою, скоординованою, налагодженою. Однак термін "соціальна організація" використовується у кількох значеннях:1)як елемент соціальної структури суспільства;2) як вид діяльності певної групи;3)як ступінь внутрішньої впорядкованості, узгодженості функціонування елементів системи

Соціальна організація має такі характерні риси:4) володіє цільовою природою, оскільки створена для реалізації певних цілей. Це означає, що організація являє собою засіб і інструмент забезпечення функції об'єднання і регламентації поведінки людей заради такої мети, яка не може бути досягнута кожним поодинці;5) це складна взаємопов'язана система соціальних позицій і ролей, котрі виконують члени організації; тут мають місце вертикальні (взаємопідпорядковані) та горизонтальні структури;6) наявність механізмів та засобів регулювання, а також контролю за діяльністю елементів організації.

М. Вебер розглядав організацію як систему влади і розробляв теоретичні основи її управління. На його думку, вимогам спеціалізованої і багатогранної організації найліпше відповідає бюрократична система. Переважна більшість цілей, які ставлять перед собою люди, соціальні спільноти, неможливо досягти без соціальних організацій, що зумовлює їх повсюдність і різноманітність. Найбільш значущі серед них:1) організації з виробництва товарів і послуг (промислові, сільськогосподарські, сервісні підприємства і фірми, фінансові установи, банки);2) організації в галузі освіти (дошкільні, шкільні, вищі навчальні заклади, заклади додаткової освіти);3) організації в галузі медичного обслуговування, охорони здоров'я, відпочинку, фізичної культури і спорту (лікарні, санаторії, туристичні бази, стадіони);4) науково-дослідні організації;5) органи законодавчої, виконавчої влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]