Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБАРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ 9 нове.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
4.6 Mб
Скачать

Лабараторне заняття № 9

Тема: Тип Хордові. Клас Ссавці

Класифікація

Тип Хордові

Клас Ссавці

Представник Собака

Мета: ознайомитися із загальною характеристикою класу Ссавці; розкрити особливості зовнішньої і внутрішньої будови та процесів життєдіяльності цих тварин; з особливостями розмноження, розвитку та поведінки.

Обладнання: вологі препарати ссавців, скелет ссавців, таблиці «Зовнішня та внутрішня будова собаки», «Клас ссавці», малюнки та фотографії ссавців.

План заняття

1. Визначити прогресивні риси будови класу Ссавці, що дають можливість освоїти всі основні типи середовищ існування – наземне, повітряне, водне й підземне.

2. Ознайомитися зі систематичним положенням класу Ссавці.

3.Ознайомитися із загальною характеристикою класу Ссавці, особливостями процесів життєдіяльності і поведінки.

4. Вивчити особливості розмноження й розвитку Ссавців (підготувати невеликі тематичні повідомлення про головні особливості розмноження та розвитку Ссавців, особливості поведінки, пов’язані з розмноженням).

5. Познайомитися з різноманітністю представників класу «Ссавці», дати коротку характеристику основним підкласам (Яцекладні, Сумчасті, Плацентарні) і рядам Ссавців (підготувати реферати «Комахоїдні», «Хижі», «Примати», «Рукокрилі», «Ластоногі», «Китоподібні»).

6. Визначити роль Ссавців у екосистемах та їх значення для людини, а також звернути увагу на основні сезонні явища в житті ссавців, познайомитися з представниками, які потребують охорони (підготувати реферат «Ссавці Червоної книги України» та повідомлення «Ссавці Криворіжжя»).

Загальна інформація

Ссавці – вищий клас хребетних теплокровних тварин, що налічує більше 4 тис. видів, із них в Україні – 108. Визначальною ознакою ссавців є вигодовування своїх малят молоком, яке виробляють особливі молочні залози. Ссавцям притаманний високий рівень розвитку нервової системи, зокрема головного мозку. Це зумовлює складну поведінку тварин і дає їм змогу добре пристосовуватися до мінливих умов середовища.      Ссавці, як і птахи, - теплокровні тварини. Їм притаманні різноманітні досконалі механізми теплорегуляції, унаслідок чого температура тіла певною мірою не залежить від змін температури довкілля. Ці тварини опанували основні середовища життя на нашій планеті: наземно-повітряне, водне та ґрунт.

Ссавці поширені по всій земній кулі – від полюсів до екватора. Серед ссавців є рослиноїдні форми (коні, олені, кенгуру тощо), хижаки (вовки, лиси, леви та ін.), стерв’ятники (гієни) і паразити (вампіри).

Ссавці є важливим чинником, що регулює ріст і характер розвитку рослин. Рослиноїдні види регулюють біомасу рослин в екосистемах. Деякі ссавці можуть брати участь у запиленні квітів. Велике значення ссавців як розповсюджувачів плодів і насіння, оскільки вони можуть розносити їх на значні відстані.

Завдання лабораторної роботи

1. Розгляньте зображених на малюнку представників класу Ссавці. Які тварини зображені на ньому. Чому клас, до якого належать ці тварини, одержав таку назву (перелічіть ознаки)?

А) Ссавці поширені на усіх континентах, крім Антарктиди, і займають усі середовища існування нашої планети. За способом життя серед них виділяють наземні, водні, літаючі й види, що риють. Що дозволило цим тваринам так поширитися по нашій планеті й завоювати усі середовища існування?

Б) Зверніть увагу на голову собаки, які органи є на голові ссавців, яких немає у представників інших класів тварин?

2. Розгляньте зображені на малюнку особливості зовнішньої будови ссавця й укажіть відділи тіла тварини, позначені цифрами 1-8.

А) Визначте, яким утворенням укрите тіло ссавців? Які залози є у шкірі ссавців та які функції вони виконують?

Б) Розгляньте тварин, зображених на малюнку. Яку інформацію про видозміни й значення шкіри та волосяного покриву можна одержати за допомогою малюнків?

В) Як пересуваються ссавці? Чим відрізняється пересування наземних ссавців, наприклад собаки, коня, зебри, від пересування плазунів?

3. Розгляньте зображений на малюнку скелет собаки, він складається із тих же відділів, що й у плазунів. Укажіть особливості будови скелету ссавців. Які його відділи та кістки позначені цифрами 1-17? Заповніть таблицю «Будова скелета ссавців» (схематично замалювати схему будови скелета собаки і зробити відповідні позначення).

А) Більшість ссавців ведуть активний спосіб життя. У зв’язку з цим їхня м’язова система відзначається розмаїтістю м’язів за будовою і функціями. Укажіть особливості мускулатури і її значення у житті тварин.

Б) Заповніть таблицю.

Відділ скелету

Структури, що утворюють скелет

Череп

Хребет

Скелет передніх кінцівок і їхнього пояса

Скелет задніх кінцівок і їхнього пояса

4. За допомогою інструктивних карток вивчіть особливості внутрішньої будови (травної, кровоносної, дихальної та нервової систем) собаки. Зробіть схематичні малюнки цих систем.