Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Курсач по Валігурі26.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
790.53 Кб
Скачать

4.3 Організація ремонту повітророзподільника

      1. Вказівки щодо організації ремонту

1.Організація ремонту повітророзподільника №305-000 повинна забезпечувати високу якість ремонту приладів із впроваджуванням механізації і автоматизації процесу ре­монту, для чого робоче місце ремонту приладів повинно бути оснащене:

  • спеціальними механізованими пристроями для розби­рання та складання приладів;

  • робочими столами для ремонту й перевірки деталей по­вітророзподільників;

  • стендом для випробування повітророзподільників;

  • набором ключів, шаблонів і вимірювальним інструментом;

  • виписками із технологічного процесу ремонту повітро­розподільників;

  • копіями креслень на вузли й деталі, що ремонтуються.

  1. Розбирання, складання, перевірку деталей повітро­розподільника, його випробування повинні здійснювати ли­ше атестовані працівники.

  2. Приймання відремонтованих повітророзподільників виконує бригадир або майстер.

  3. Робоче місце для ремонту повітророзподільників по­винно бути організоване з урахуванням вимог ГОСТ 12.2.0- 32-78, ГОСТ 12.2.033-78.

  4. Стенди для випробування повітророзподільників пе­ред початком зміни мають бути перевірені майстром або бри­гадиром, котрі приймають прилади й відповідають за якість ремонту.

  5. Оглядати й ремонтувати стенди необхідно через кож­ні 3 місяці. Результати огляду оформляються в журналі фор­ми ВУ-47 за підписом майстра.

7. Порядок огляду, ремонту та випробування стенда здійснюється згідно з "Інструкцією по ремонту гальмового обладнання вагонів" №ЦВ-ЦЛ-0013 (далі за текстом - Ін­струкція МЦВ-ЦЛ-0013).

8. Приймання в ремонт повітророзподільника

9.Після знімання з вагона повітророзподільники, які надійшли в ремонт, перед розбиранням повинні бути очи­щені й вимиті зовні від сторонніх забруднень. Для цього ре­комендується струминна обмивка гарячою водою (55-70 °С) під тиском не меншим 0,ЗМПа в спеціальній установці.

10.Для очищення дуже забрудненої поверхні дозволя­ється робити зовнішню обмивку приладів водним розчином "лабоміда", або 3-5% розчином каустичної соди, з обов'язко­вим наступним промиванням їх чистою підігрітою водою.

Застосування гасу або бензину для зовнішньої обмивки приладів не допускається.

Після завершення промивання повітророзподільни­ки необхідно обдути стисненим повітрям і направити на вер­стаки,

11.оснащені спеціальними механізованими пристроями та Інструментом для розбирання.

4.4 З вимоги безпеки та охорони навколишнього природного середовища

При виконанні робіт з ремонту повітророзподільників і їхніх деталей слід керуватися вимогами відповідних стан­дартів та правил техніки безпеки, діючих на залізничному транспорті, а також дотримуватись усіх заходів безпеки, за­значених в експлуатаційній документації на стенди та спеці­альні механізовані пристрої, що застосовуються при цьому.

    1. Установлення та експлуатація стендів і пристроїв для ремонту повітророзподільників повинні проводитися з ура­хуванням норм та вимог діючих "Правил пожежної безпеки на залізничному транспорті" ЦУО/ООІ8.

    2. Пристрої і посудини, які працюють під тиском^ балони із стисненим газом повинні зберігатися, експлуатуватися за нормами та вимогами "Правил будови і безпечної експлуата­ції посудин, що працюють під тиском" Д НАОП 0.00-1.07-94.

    3. Робочі місця, стенди, механізовані пристрої для ре­монту та випробування повітророзподільників повинні від­повідати вимогам таких стандартів:

ГОСТ 12.2.049-80 та ГОСТ 12.1.012-90

    1. Рівень освітлення на робочих місцях повинен відпові­дати вимогам СНиП 11-4-79 та НАОП 5.1.11-3.02-91

    2. Позиції проведення мийних робіт, місця з розбирання приладів обладнують місцевою припливно-витяжною вен­тиляцією. Вентиляційні установки повинні відповідати ви­могам ГОСТ 12.1.005-88, ГОСТ 12.4.021-75.

    3. Заходи щодо обмеження шуму, повинні розроблятися підприємством у залежності від специфічних умов, харак­теру шуму і узгоджуватися із санітарно-епідеміологічною станцією. Рівень шуму повинен відповідати вимогам ГОСТ 12.1.003-83.

7.Електроустаткування стендів і механізованих при­строїв для ремонту повітророзподільників, які споживають при роботі електричний струм, повинне експлуатуватися за нормами й вимогами діючих "Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів" ДНАОП 0.00-1.21-98.

8. Стенди та механізовані пристрої для ремонту пові­тророзподільників, що споживають при роботі електричний струм, повинні мати надійне захисне заземлення згідно з ГОСТ 12.1.030-81, попереджувальні знаки, надписи, запо­біжники, світлову та звукову сигналізації, якщо потрібно. Опір заземлення повинен бути не більше 4 Ом.

9.Опір ізоляції стендів і механізованих пристроїв для ремонту повітророзподільників, що споживають при роботі електричний струм, повинен відповідати вимогам ГОСТ 15- 16.1-76 й бути не менше 0,5 МОм.

  1. За методами захисту від враження електричним стру­мом стенди й механізовані пристрої для ремонту повітророз­подільників, що споживають при роботі електричний струм, повинні задовольняти вимоги класу 01 ГОСТ 12.2.007.0-75.

  2. Усі проводи повинні прокладатися в металевих трубах або гнучких металорукавах, захищених азбестовою ткани­ною. Ступінь захисту, що забезпечується оболонкою, пови­нен відповідати ГОСТ 14254-96. Нарощувати проводи паян­ням забороняється.

На ізоляції проводів та кабелів не допускаються задирки, надрізи, тріщини, інші механічні пошкодження.

  1. Вихідні трубопроводи напірної магістралі повинні мати можливість вільного температурного подовження, яке не призводить до деформації і порушення щільності, герме­тичності, цілісності з'єднань та відповідати вимогам ГОСТ 12.3.001-85, ГОСТ 12.2.101-84.

  2. Спосіб з'єднання трубопроводів повинен забезпечу­вати щільність та унеможливлювати пошкодження трубо­проводів.

  3. Стенди й спеціальні механізовані пристрої для розби­рання, складання, перевірки й ремонту деталей повітророз­подільника повинні періодично оглядатися у відповідності до технічної документації на експлуатацію.

  4. Стенди для випробування повітророзподільників під час експлуатації підлягають періодичній атестації у відповід­ності до програми атестації.

  5. Відповідальність за охорону праці на дільниці несуть змінний майстер та бригадир дільниці.

  6. Робота на механізмах і устаткуванні дільниці при не­справній системі керування та сигналізації забороняється.

  7. Виявивши під час огляду будь-які несправності в устаткуванні, робочий зобов'язаний повідомити майстра і до їхнього усунення до роботи не приступати.

  8. Забороняється захаращувати доступ до шафи елек­троустаткування .

  9. Налагодження та ремонт устаткування дільниці про­водити при відключеному електроживленні з обов'язковим вивішуванням у місцях відключення попереджувальних пла­катів:

"Не вмикати! Працюють люди!"

  1. Усі вимоги правил охорони праці, викладені в паспор­тах та інструкціях із експлуатації устаткування дільниці, по­винні суворо виконуватися.

  2. Допускати на робоче місце сторонніх осіб (що не ма­ють відношення до виконуваної роботи) забороняється.