Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Курсач по Валігурі26.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
790.53 Кб
Скачать

4.2 Ремонт і перевірка електроповітророзподільника № 305-000

1. Після розбирання корпуса електричної частини всі деталі ретельно оглянути, очистити і продути стиснутим повітрям. Просрочені і пошкоджені гумові ущільнення замінити новими. Прочистити капроновими нитками дросе­льні отвори, діаметр яких повинен бути в сідлі відпускного клапана мм, в сідлі гальмового клапана мм. Отвір діаметром 1,2 мм в сідлі відпускного клапана необхідно розсвердлити до діаметра мм.

2. Справність обмоток котушок електромагнітних вентилів і вивідних проводів визначити по величині опору. Опір котушок повинен бути в межах 360 +20/-40 Ом. Опір ізоляції прово­дів котушок від корпуса перевірити мегомметром напругою 1000 В при знятому селеновому випрямлячі (або діоді) і від'єднаному заземленні; він повинен бути не нижче 1 МОм. При виявленні відколів, відпайок вивідних кінців і інших несправностей, а також у випадку прокручування котушки навколо сер­дечника електромагніту вентиль розібрати і усунути несправності.

3. Селеновий випрямляч оглянути зовні, взаємний зсув шайб на шпи­льці і самої шпильки не допускається. Зсув усунути затягуванням гайок. Ізоля­цію струмоносних шайб від шпильок перевірити мегомметром напругою 1000 В. Опір селенового випрямляча або діода перевіряти тестером в прямому і зворотному напрямках. Співвідношення опорів в прямому і зворотному напря­мках повинно бути не менше 1: 200.

4. Після усунення всіх несправностей зібрати електричну частину. Пе­ред складанням всі деталі і канали корпуса продути стиснутим повітрям.

5. Вивідні кінці селенового випрямляча або діода і котушок примкну­ти до контактних затискачів планки електричної частини по схемі, у відповідності з маркіруванням на корпусі.

6. Складену електричку частину відрегулювати і перевірити на пристрої. При цьому перевірити:

- щільність відпускного І гальмового клапанів (пропуск повітря не допус­кається);

- значення напруги, при якій відбувається притягання і відпадання якорів електромагнітних вентилів. У момент притягання якорів напруга на котушках повинна бути не більше 30 В, у момент відпадання - не менше 10 В. Для електроповітророзподільників з роздільним збудженням вентилів напруга притяган­ня повинна бути не більше 35 В. При невідповідності напруг зазначеним відре­гулювати магнітну систему, для чого послабити верхню контргайку котушки і крутити гвинт. Щоб зменшити напругу, при якій якорі притягуються, гвинт по­трібно закручувати, а щоб збільшити напругу, при якій якорі відпадають "ви­кручувати. Після регулювання гвинт закріпити гайкою.

7. Корпус пневматичного реле очистити в середині, канали продути стиснутим повітрям і протерти. Нижню кришку, гальмовий клапан і пружину очистити і протерти. Всі деталі старанно оглянути.

8. Гумова діафрагма пневматичного реле підлягає заміні при наявно­сті залишкового прогину більше 3 мм, порізів і розшарувань, а також після за­кінчення встановленого строку служби незалежно від стану.

9. Після усунення всіх несправностей пневматичне реле скласти і ви­пробувати на пристрої. При цьому перевірити щільність манжети і чутливість реле при гальмуванні. У складеному реле перевірити хід діафрагми і клапана вниз від початкового положення, який повинен бути не менше 2,5 мм.

10. У перемикаючого клапана всі деталі старанно оглянути. Гумові деталі з порізами або вм'ятинами, що порушують працездатність клапана, замі­нити.

Після усунення несправностей перемикаючий клапан скласти. Під час складання всі поверхні тертя деталей змастити гальмовим мастилом. Складений клапан випробувати на пристрої. При цьому перевірити:

- перемикання клапана при переході з електричного керування гальмом на пневматичне і назад ;

- щільність прилягання кришок до корпуса при електричному і пневмати­чному керуванні перевіряється омилюванням, утворення мильних бульбашок в з'єднаннях не допускається;

- щільність перемикаючого клапана в обох положеннях.