Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка КР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
234.5 Кб
Скачать

3.1.2 Рекомендації з виконання окремих розділів основної частини кр

Перший розділ носить загальнотеоретичний характер і розкриває теоретичні аспекти рекомендованої тематики. У цьому розділі розглядаються роботи вітчизняних і закордонних авторів по теорії й практиці аналізованих у роботі проблем і можливих напрямків їх рішення, дається їхня оцінка, обґрунтовуються власні позиції магістра. Розділ служить теоретичним обґрунтуванням майбутніх пропозицій і узагальнень. Його рекомендується уточнювати й доповнювати в міру виконання другого і третього розділів роботи (див. п. 1.1 даних Вказівок) (обсяг до 10 сторінок).

Другий розділ має прикладний, аналітичний характер (обсяг до 15 сторінок). Звичайно має 2-3 параграфи. На початку §2.1 дається коротка організаційно-економічна характеристика об'єкту дослідження. В §2.2 проводиться аналіз досліджуваної проблеми й оцінка загального стану справ на об'єкті із застосуванням сучасних методів і моделей, а також комп'ютерних технологій. Виявляються конкретні проблеми в області управління інноваційними процесами (§2.3). При цьому необхідна система логічних і практичних доказів (розрахунків і зіставлень) ступеня ризику роботи в консервативному режимі. Магістр не обмежується простою констатацією наявних фактів, а виявляє тенденції розвитку об'єкту, виявляє проблеми й аналізує причини, що їх обумовили, намічається шляхи можливого усунення. При цьому необхідні просторові (міжрегіональні), галузеві й історичні порівняння, аналоги й приклади. Потрібне застосування сучасних засобів і інструментів аналізу, наприклад Audit Expert, STRAZ, Marketing Expert та ін. Проведений у даному розділі аналіз досліджуваної проблеми з урахуванням прогресивного вітчизняного й закордонного досвіду служить базою для розробки конкретних пропозицій. Від повноти і якості аналізу виконання залежить обґрунтованість висновків по 2-му розділу й розробка 3-го.

Третій розділ – проектний (10-15 сторінок). У ній магістр розробляє пропозиції по виявленим проблемам з метою вдосконалювання роботи досліджуваного об'єкта в конкретному напрямку, по поліпшенню його характеристик, економічних показників і т.д. Пропозиції магістра повинні представляти собою проект, яка дозволяє вирішити наявні (виявлені) проблеми й протиріччя. Усі пропозиції й рекомендації магістра повинні носити реальний характер і мати економічне обґрунтування (розрахунки майбутніх вигід). В ідеалі це повинна бути робота, складена самим магістром і погоджена з керівництвом об'єкту дослідження. Як правило, у третьому розділі 2 параграфи. Перший параграф третього розділу (§3.1) як правило носить описовий характер і дає можливість побачити: яку саме пропозицію пропонує впровадити автор КР і які проблеми при цьому будуть вирішені. Другий параграф (§3.2) представляє собою прогноз майбутніх вигід і конкретний перспективний аналіз результатів роботи підприємства після впровадження проекту.

Таблиця 1.

Характеристика методів визначення результатів від впровадження пропозицій автора курсової роботи

№ п/п

Метод

визначення результатів

Умови застосування методу

1

Метод

прямого рахунку

Результати, які супроводжують проект, можуть бути виражені у вартісній формі й дозволяють забезпечувати економію витрат по проектним рішенням й одержати за рахунок цього додатковий прибуток

2

Метод

непрямої

оцінки

Використовується при можливості встановлення сили впливу зміни окремих факторів на економічний результат:

економія витрат або приріст прибутку;

підвищення продуктивності праці;

поліпшення використання фонду робочого часу;

підвищення якості обслуговування;

зниження обсягу штрафів і ін.

3

Метод

визначення запобігання збитку

Використовується у випадку вартісної оцінки супутніх результатів, які відображають можливі втрати у випадку відмови від реалізації даного рішення

4

Нормативний

метод

Передбачає визначення вартісних оцінок супутніх результатів через систему економічних нормативів, прийнятих рівними гранично доступним витратам, що забезпечують досягнення даного ефекту

Таблиця 2

Види можливих результатів від впровадження пропозицій автора курсової роботи

Вид результату

Характеристика результату

Зовнішньоекономічний

Поліпшення техніко-економічних показників роботи підприємства по виявленій проблемі

Можливість експорту товарів, продуктів, послуг і т.д.

Фінансовий

(комерційний)

Забезпечення необхідної норми прибутковості при пропонованій організаційно–управлінській схемі рішення проблеми,

Підвищення фінансової стійкості підприємства,

Одержання додаткових фінансових ресурсів для забезпечення інвестування в розширення бізнесу

Бюджетний

Підвищення доходів і зменшення витрат бюджету при пропонованій схемі рішення організаційно управлінської проблеми,

зниження податкового навантаження по даному підприємству

Інші

види

результатів

Розширення масштабів діяльності,

одержання додаткових конкурентних переваг,

зниження рівня підприємницьких ризиків,

поліпшення інших техніко-економічних показників підприємства й т.п.

Цілком припустимо представити в КР три параграфи третього розділу. При цьому в додатковому параграфі (§3.3) представляються розрахунки, пов'язані з проектом, складеним магістром. При цьому рекомендується застосовувати сучасні технології планування й прогнозування інновацій, наприклад, ППП Project Expert.

Висновки. У висновках послідовно й коротко викладаються основні теоретичні й практичні висновки й головні пропозиції, які випливають зі змісту основної частини роботи й носять узагальнюючий характер. З тексту висновків повинно бути ясно, що ціль і завдання роботи досягнуті. Висновки завершується оцінкою перспектив досліджуваної проблеми в цілому. Доцільно при цьому використовувати проміжні висновки по розділам і параграфам основної частини. На підставі висновках пізніше складаються тези доповіді для захисту курсової роботи (див. нижче «8. Усна презентація результатів досліджень»). Обсяг висновків складає приблизно 2-6 сторінки.

Список використовуваної літератури повинен бути оформлений відповідно до прийнятих стандартів, і містити не менш 20-55 найменувань джерел інформації. У список включаються тільки ті джерела, які фактично використовувалися при підготовці роботи й на які є посилання в основній частині роботи. Комісія із захисту й науковий керівник залишає за собою право проведення контролю знань магістра по окремих джерелах і ступеня плагіату в роботі.

Додатки містять допоміжний матеріал, не включений в основну частину роботи у зв'язку з їхньою об'ємністю, надмірністю інформації й по інших ознаках (таблиці, схеми, заповнені форми звітності, інструкції, роздруківки ПЭВМ, фрагменти нормативних документів і т.д.). Зазначений матеріал включається в додатки з метою скорочення обсягу основної частини курсової роботи, його сторінки не входять у загальний обсяг роботи, що підлягає рецензуванню. Зв'язок додатків з основним текстом здійснюється за допомогою посилань, наприклад: «Цей документ даний нами в додатку (Додаток А)». Кількість і обсяг додатків не лімітується. Конкретний склад додатків, їх обсяг, включаючи ілюстрації, визначається за узгодженням з науковим керівником.