Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гемолітична анемія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
55.3 Кб
Скачать

Гіпопластична анемія.

Характеризується пригніченням кісткового кровотворення (частіше всього еритроцитарного, лейкоцитарного, тромбоцитарного)

При дії на організм інфекцій та токсичних факторів, в тому числі і радіоактивних речовин, кістковий мозок підлягає переродженню і втрачає здатність до відновлення. При менш важких ушкодженнях кровотворення відновлюється. Ця анеміє виникає під впливом фізичних, хімічних, лікарських факторів на кістковий мозок. Спостерігається у хворих з злоякісними пухлинами і інфекційними захворюваннями, хронічними хворобами печінки.

Клінічна картина.

Хворий скаржиться на загальну слабкість, втрату апетиту, кровотеча з ясен та носові кровотечі, труднощі при ковтанні.

При огляді виявляють різку блідість шкіри, на слизових оболонках видно мілкі крововиливи. Температура тіла підвищена. Відмічаються прояви некротичної ангіни, підщелепні та шийні лімфатичні вузли збільшені. В результаті порушення кровотворення зернисті форми лейкоцитів або відсутні, або число їх зменшено і в організм легко проникають патогенні мікроорганізми. Це може привести до сепсису зі всіма клінічними його проявами.

Гемоглобін крові знижений, розвивається різка анемія, відмічається тромбоцитопенія. Знижується кількість лейкоцитів

При цьому захворюванні симптоми швидко наростають. Виникає різка анемізація, підшкірні крововиливи, з'являється гематурія, носові та шлунково-кишкові кровотечі, кровотечі ясен, спостерігається некроз в зіві, підвищується температура.

В важких випадках наступає смерть.

Аналіз крові - зменшення кількості лейкоцитів, тромбоцитів, лімфацитів.

Лейкоз

Лейкоз - це пухлини кровотворної тканини, джерелом яких є стовбурові клітини - клітини попередників кісткового мозку.

Загальної причини виникнення немає. Лейкоз може спричинити дія вірусу, іонізуюча радіація, дія хімічних речовин. Вони порушують апарат кровотворних клітин, який починає продукувати пухлинні клітини. Тобто пухлина - це клон, нащадки однієї пухлинозміненої клітини. Кровотворна тканина рухлива, тому лейкози дуже швидко метастазують, найшвидше у селезінку, лімфовузли. Тому хвороба набуває системного характеру. Метастатичні вогнища можуть виникати в інших органах і тканинах.

Спостерігається: слабкість, збільшення лімфатичних вузлів, висока температура, інтоксикація.

Гострі лейкози бувають мієлобластний, монобластний. мієломонобластний, промієлоцитарний, лімфобластний, плазмобластний, недиференційований.

картина крові представлена переважанням баластних форм у межах 10-20% на початку, до 80-90%о в період розпалу. Вони витісняють гранулоцити, моноцити, лімфоцити, і з'являється картина лейкемічного провалу. В периферійній крові спостерігається лейкопенія з відносним лімфоцитозом, анізоцитоз клітин з гіперсегментацією ядер.

Розвивається нормохромна або гіперхромна анемія. Кількість тромбоцитів нормальна або дещо зменшена. Швидкість зсідання еритроцитів 40-50 мм/ год.

Аналіз крові - в початковій стадії анемія може бути відсутня, в розгорнутій

12

фазі - вона різко виражена. Кількість еритроцитів зменшена до 1-1,5*10 /л. анемія нормохромна. Кількість ретикулоцитів - не змінена, кількість лейкоцитів коливається від 1 до 300*109/л, що залежить від форми та стадії захворювання. В крові виявляються самі молоді клітини кісткового мозку і велика кількість зрілих елементів, відсутні еозинофіли, базофіли.

Біохімічний аналіз крові: збільшення кількості АсАт, сечової кислоти, сечовини, білірубіну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]