Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гемолітична анемія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
55.3 Кб
Скачать

Залізодефіцитна анемія, причини виникнення, картина крові.

Це захворювання , яке виникає внаслідок дефіциту заліза в організмі. Відноситься до анемій, які виникають через порушене кровотворення.

Причини виникнення анемії - недостатнє надходження заліза з їжею, порушення його всмоктування після резекції шлунку і кишечнику, в період статевого дозрівання, підвищене використання залізу організмом під час вагітності, лактації (годування груддю), недостатнє засвоєння при захворюваннях шлунку та кишечнику, але основною причиною є крововтрати частіше всього скриті. Вони призводять до зменшення запасів заліза в організмі і поступовому розвитку залізодефіцитної анемії. Хронічні крововтрати -це виразкова хвороба шлунку, грижі, пухлини.

Кров характеризується різким зменшенням еритроцитів та гемоглобіну -гіпохромна анемія, анізоцитозом (еритроцити різних розмірів, пойкілоцитозом -різної форми, гіпохромією - еритроцити бліді). Лейкоцити в нормі, тромбоцитоз незначний, ШОЕ незначно збільшена

При огляді хворі скаржаться на слабкість втрата апетиту, виявляється різка блідість шкіряних покровів, стоматит, атрофія язика, виражені патологічні зміни шлунку і кишечнику, важкі функціональні розлади тонкого кишечнику, нервово психічна нерівновага.

З загального числа хворих різними формами анемій на залізодефіцитну припадає 80-90%.

Перніціозна анемія або В12-фолієводифіцитна.

Розвивається внаслідок порушення кровотворення.

Раніше це захворювання називали злоякісною анемією, так як специфічного лікування не було і нерідко наступала смерть. Тепер відомо, що головною причиною є нестаток і порушення засвоєння в організмі цианокобаламіну ( вітаміну В12), що пов'язано не тільки з неповноцінним харчуванням, а й відсутністю в організмі особливої речовини - гастромукопротеіну. В нормі ця речовина міститься в шлунку, а при атрофії слизовій оболонки (хронічний гастрит, виразка шлунку) порушується всмоктування вітаміну В12, в результаті порушується дозрівання еритроцитів. В розвитку захворювання не виключена роль спадковості. В патологічний процес задіяно багато органів. Захворювання зустрічається частіше у людей похилого віку.

Клінічна картина.

Захворювання розвивається поступово, часто після інфекції (грип). Хворі скаржаться на поступово наростаючу слабкість, оніміння і відчуття поколювання в кінцівках пальців, порушується чутливість шкіри та інших ділянок тіла, м'язеву біль, зниження апетиту. При огляді відмічають блідість шкіряних покривів. Температура тіла часто підвищена. При аускультації серця відмічається систолічний шум, інколи бувають ознаки серцево-судинної недостатності. Печінка збільшена в час загострення захворювання, селезінка незначно збільшена.

Показники зміни крові.

Кров характеризується різким зниженням кількості еритроцитів (до 1 *1012/л). Кількість еритроцитів падає швидше ніж гемоглобіну.

Зустрічаються еритроцити різної форми та величини. Кількість лейкоцитів знижена ( лейкопенія з нейтропенією, відносний лімфоцитоз, зсув лейкоцитарної формули вправо, тромбоцитопенія, ШОЕ підвищена ).

Гемолітична анемія.

Захворювання при яких анемії виникають в результаті зменшення терміну життя еритроцитів. Найбільш часто зустрічається форма -спадкова. Причини.

- Аномалія кровотворення - дефект структури мембрани еритроцитів.

- Виникає внаслідок підвищеної функції органів, в яких проходить гемоліз еритроцитів, що викликає їх підвищений розпад.

Інколи захворювання виявляється з перших днів життя, але частіше в період статевого дозрівання. Хворі скаржаться на слабкість, зниження працездатності, біль в правому та лівому підребер'ї, часті приступи ознобу з підвищенням температури.

Шкіряні покрови бліді, ледь жовтуваті, селезінка збільшена і болюча при пальпації, при довготривалому перебігу хвороби відмічається збільшення печінки.

Аналіз крові - зниження майже на 50% гемоглобіну і деяке зменшення кількості еритроцитів, сироватка крові золотистого кольору, вміст в ній білірубіну (непрямого) підвищено до 290-310 мкмоль/л ( норма - 17,1 мкмоль/л ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]