Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR10.doc.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
268.83 Кб
Скачать

2. За способом стягнення (збору):

  • адвалорне - нараховується у процентах від митної вартості товару. Позитивною стороною адвалорних мит є те, що вони підтримують однаковий рівень захисту внутрішньго ринку незалежно від коливання цін на товар, змінюються лише доходи бюджету. Наприклад, якщо мито становить 20% вартості автомобіля, то при ціні автомобіля у 8 тис. дол. доходи бюджету становитимуть 1600 дол.; при збільшенні вартості автомобіля до 15 тис. дол. доходи бюджету зростуть до З тис. дол. Адвалорне мито створює простір для зловживань, адже йдеться про встановлення на митниці вартості товару, яке може бути довільним.

  • специфічне - нараховується на одиницю товару чи з обсягу (наприклад, 10 євро за тонну). Це мито, на відміну від адвалорного, не залишає місця для зловживань, але його величина залежить від коливань цін на товари. Наприклад, специфічне мито в 1 дол. США з 1 куб.см двигуна автомобіля більше обмежує імпорт автомобіля з об'ємом двигуна 1700 куб. см та вартістю 8 тис. дол. США, оскільки становить 21,25 % його ціни (1 до. США/ куб.см *1700 куб. см : 8 тис. дол. США * 100%), ніж автомобіля з об'ємом двигуна у 5 тис. куб.см вартістю 50 000 1180,

оскільки становить лише 10% його ціни ( 1 дол. США/куб. см * 5 тис. куб. см: 50 тис. дол. США *100%).

  • комбіноване (змішане) - Наприклад, 20% вартості автомобіля, але не більше ніж 2 дол.США з 1 куб см. двигуна автомобіля.

    1. За об'єктом оподаткування.

  • імпортне ( накладається на імпортні товари під час їх завезення в країну);

  • експортне - накладається на екпортні товари під час їх вивезення за межі митної території країни;

  • транзитне -накладається на товари, що перевозяться транзитом через територію країни.

Певний час транзитне мито було досить популярним заходом фіскального характеру. Але з часом, ураховуючи той факт, що всі держави зазвичай зацікавлені у збільшенні транзиту через їхню територію, оскільки це приносить чималі дивіденди, транзитне мито стало об'єктом міжнародних переговорів, і у більшості країн припинило своє існування. Так, відповідно до статті 5 ГАТТ країни-учасниці даної організації взяли на себе обов'язок щодо свободи транзиту через територію кожної з країн-учасниць, тобто звільнення транзитних товарів від митних та транзитних зборів.

Тому даний вид мита сьогодні використовується дуже рідко, як правило, як інструмент «торговельної війни». Більшість країн віддають перевагу при оподаткуванні транзиту нарахуванню різних зборів: дозвільні, гербові, статистичні, плати за переміщення вантажів через митну територію даної держави.

  1. За характером надходження:

  • автономні - запроваджуються в односторонньому порядку органами державної влади, без будь-яких обов'язків перед іншою країною.Величина мита може бути змінена відповідно до інтересів країни без узгодження з країнами партнерами;

  • конвенційні - договірні, на базі дво- чи багатосторонньої угоди (ГАТТ) чи угоди про митний союз, які створюють режим найбільшого сприяння;

  • преференційні - це пільгові мита за нижчою ставкою в порівнянні з діючим тарифом, переважно на товари з країн, що розвиваються. Рівень преференційних мит, наданий промислово розвинутими країнами різний. Імпорт з найменш розвинутих країн обкладається митом з О ставкою, з інших - 'Л звичайних ставок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]