Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сто порад студенту-механіку.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

24. Розпилення круглого бруска по діаметру

Р озпилити трубку або дерев’яний брусок круглого розтину точно по діаметру – задача не проста. В цьому випадку допоможе кондуктор з дерев’яного бруска з пазом по ширині і висоті, який відповідає виступаючій частині пили і отвори різних діаметрів для заготівок.

25. Лінійка

В роботі часто приходиться проводити внутрішні заміри.

Добрим помічником в таких випадках стане розсувна лінійка, виготовлена з трубки і металевого стержня з нанесеними поділками у вигляді рисок (див. рисунок).

26. Клин

З начно простіше витягати цвяха, якщо виготовити клиновидну підставку з прорізом шириною 8 мм, як показано на рисунку.

Попередньо пропустивши в нього цвях, неважно підібрати найбільш вигідне місце на клині, щоб працювати було зручно.

27. Відігнута дуга

У звичайного лобзика та й у ножівки по металу, пилки затискаються так, що пропил обмежується глибиною дуги.

Але якщо дугу відігнути вбік, то з’являється можливість розпилювати будь-які заготівки. Як це досягається зрозуміло з наведених рисунків.

28. Цвяхи не гнуться

Вбивати цвях в тверду породу деревини важко. Цвяхи гнуться і псують зовнішню поверхню виробу.

В цьому випадку допоможе звичайна свічка. Достатньо натерти воском гострий кінець цвяха і він в твердий матеріал ввійде легше. А щоб така «змазка» завжди була під рукою, просвердліть в рукоятці молотка невеликий отвір ( 5 мм і глибиною 10 – 12 мм) і залийте його воском або парафіном.

29. Гайка замінить пайку

П ри виготовленні петель на кінцях сталевих тросиків, як правило, користуються пайкою.

Якщо надіти на петлю гайку відповідного розміру і сплюснути її молотком, то її різьба надійно закріпить тросик.

30. Корок замість крана

Якщо підібрати стальне кільце, внутрішній діаметр якого трошки більше діаметра шланга, і вирізати дерев’яний конусоподібний корок, протягнути шланг в кільце, тоді за допомогою корка можна легко регулювати постачання води, а при необхідності закрити її вихід.

31. Модернізована викрутка

У кручування шурупів в твердий матеріал справа не проста. Достатньо нахилити викрутку, як вона зривається зрізаючи шліц шурупа.

Заточіть викрутку за допомогою напилка або наждачного круга, як показано на рисунку. Робота стане зручною.

32. Помічник паяльнику

Н аждачний папір, наклеєний на дощечку, допоможе очистити жало паяльника від нашарувань окалини і нагару. А покладені на шкурку шматочки олова і каніфолі поможуть одночасно облудити жало.

33. Оберігаючи лещата

П ри обробці деталей з тонких листів металу згодиться пристрій з двох смужок оргскла з отворами для штифтів. Заготівку розміщують між смужками, з’єднаними на штифтах і весь пакет затискають в лещатах. Далі можна діяти напилком чи іншим інструментом, не опасаючись, що деталь помнеться.

34. Просіювання суміші

Д о сита, підвішеного на пружинах, кріпиться електромотор, на вал якого насаджений дебаланс: при обертанні він розхитує сито, на яке насипають суміш.

35. Олівець замість корка

Я кщо залишки кольорового олівця забити в висвердлений отвір дещо меншого діаметра, то він в якості корка входить щільно, а шуруп по грифелю легко і надійно вкручується.

36. Різьбу-гайкою

П лашка є, а утримувач відсутній. Тоді підберіть гайку, в яку плашка входить щільно, без проміжку. Пропиляйте в гайці жолобок, поєднайте його з аналогічним жолобком плашки і вбийте в утворений отвір штифт. Одержаний таким чином утримувач розмістіть у відповідний баєчний ключ, заготівку затисніть в лещата. Подальші операції нічим не відрізняються від звичайних.

37. Рівень

Я кщо незалежно від рівня поверхні землі треба розмістити горизонтальну площадку, то для цього беруть довгий шланг з прозорими наконечниками (скляними трубочками) і заповнюють водою. Відмітки наносять на дерев’яні рейки.

38. Шуруп-цвях

Шуруп (1) з подовженими жолобками на різьбовій частині, які утримуються при продавлюванні через матрицю (2) забивають як цвях. Треба потім трохи докрутити його викруткою, щоб залишки витків врізались в матеріал і тримали з’єднання надійно.

39. Надпис

Ч асто приходиться друкувати або писати текст на фотокартках, панелях і т.п., але з часом вони стираються. Захистити їх можна лаком для волосся, нанесеним тонким шаром з аерозольного балона.

40. Ключ для «баранця»

Б уває, що гайку-«баранець» неможливо відкрити руками. На допомогу приходить ключ з відрізку сталевої труби з діаметральними пропилами.

41. Розмітка осі

Провести осьову лінію на заготівці допоможе пристрій, який приведений на рисунку.

42. Пінцет

Якщо потрібен пінцет, його можна виготовити таким чином. Беруть товстий дріт, згинають і скручують, а кінець вигинають, як показано на рисунку.

43. Пристрій для кернування

Перед тим, як просвердлити деталь циліндричної форми, на її поверхні треба нанести під свердло «ямку» – накернити. Але зробити це непросто. Розмістити керн на деталь допоможе пристрій, який складається з двох половин: нижня для укладки деталі, а верхня на направляючих штифтах, яка представляє собою фігурний привантаж з отворами під керн.

44. Амортизатор для дверей

Зі старого автомобільного насоса можна виготовити амортизатор для вхідних дверей.

Для цього необхідно відпиляти нижню частину циліндра, видалити ручку і поставити на її місце проушину. Якщо потрібно, то стару, зношену манжетку треба замінити на нову, попередньо надіти на шток пружину. В обрізаний кінець циліндра вставляють гумову заглушку і фіксують її цвяхом. Для виходу повітря в циліндрі свердлять невеликий отвір 1 – 2 мм. Залишається тільки вирізати з листового матеріалу кронштейн, хомут і кутник, а потім зібрати конструкцію і установити так, як показано на рисунку.

А мортизатор для дверей:

1 – кронштейн, 2 – хомут, 3 – заглушка, 4 – циліндр, 5 – манжета, 6 – пружина, 7 – кришка, 8 – проушина, 9 – кутник, 10 – отвір 1 – 2 мм.

Двері повертаються в закрите положення під дією пружини, а повітря, виконуючи роль амортизатора, поступово виходить через отвір.

45. Вітраж

На засклені двері наклеюють поліетиленову плівку з рисунком. Колір плівки слід підбирати у відповідності з колірним рішенням інтер’єра. В якості клєючої речовини підійде цукровий сироп.

46. Пульверизатор

У відпрацьованому аерозольному балончику є прекрасні вузли: клапан і розпилюючи голівка. Остання, наприклад, може перетворити в пульверизатор звичайну гумову грушу. Потрібно тільки вибрати таку, щоб трубочка голівки щільно входила в отвір хоботка груші.

47. Удосконалення термоса

В ідомо, що в термосі нижньою його частиною є колба, яка дуже крихка, особливо наповнена.

Захистити колбу, не порушуючи її властивостей, можуть поролонові кільця, зшиті із смужок для утеплення вікон. Тепер судна сидить в корпусі щільно і надійно.

48. Економний олівець

Трубочка-подовжувач з внутрішньою різьбою М8 добре тримає і круглий і шестигранний «огризок» кольорового олівця і дозволяє їх міняти у відповідності до потреби.

49. Пристрій для закривання дверей

У найпростішій конструкції пристрою не має ні однієї додаткової деталі. Справа в тому, що в ній працює вага самого полотна. Просто вісь його повертання – нахилена. Використовують петлі зі стальних смужок 3 – 4 мм і гвинтів з різьбою 8 – 10 мм.

50. Зручна кисть

П рацюючи кистю, повернутою помазком вверх, краска стікає, що створює незручності.

Надіньте на ручку поліетиленову кришку для скляних банок відкритою частиною до помазка.

51. Захист шнура

У найбільш рухомих приладів і інструментів часто порушується ізоляція або сам провід біля ручки.

Накладіть на «слабке» місце розрізану гумову трубку відповідного діаметру і забинтуйте зверху ізоляційною стрічкою.

52. Валик захищений

В алик, якісно промитий, дає рівномірне покриття окрашеної поверхні, а щоб він не забруднювався, виготовляють для нього простіший чохол з обрізку алюмінієвої або пластмасової трубки.

53. Трос замість пружини

Д ля виготовлення пристрою для закривання дверей потрібен відрізок стального троса 10 мм і довжиною 800 мм і два хомутика, вирізаних з листового металу товщиною 1 мм.

Кінець троса вставляють в хомути і фіксують цвяхами через попередньо висвердлені отвори. Виступаючий з протилежної сторони кінець цвяхів розклепують або загинають. Пристрій кріплять зі сторони петель. Верхній хомут трьома пружинами прикручують до верхньої стійки дверної коробки, а нижній – до полотна дверей.

54. Ремонт генератора

З насосом у велосипедного генератора стираються зуби на його ролику. Ліквідувати несправність просто – замініть ролик шестернею відповідного діаметра.

55. Вішалка

Зібрані провідники побутових чи інших приладів зручно зберігати так, як показано на рисунку.

56. Ремонт зливного патрубка

Часто стик між зливним патрубком і каналізаційною трубою протікає. Ліквідувати протікання допоможе гумова стрічка (бінт-гума), яку продають в аптеці. Намотайте її на трубу з натягом і зафіксуйте вільний кінець дротом.

57. Пилосос-віялка

Якщо один кінець шланга в ставити у вивідний кінець пилососа, а інший закріпити, наприклад, до ніжок перевернутого табурета, то струмінь повітря, що виходить зі шланга, розділить суміш на легкі та важкі частинки. Перші будуть відлітати в сторону, а другі – падати в підставлену посудину.

58. Перенесення листового матеріалу

Пристрій для перенесення широких листових матеріалів можна виготовити з двох трійників, чотирьох кутників і трьох-чотирьох відрізків водопровідної труби (див. рисунок).

59. Без воронки

За допомогою м’яких пластмасових флаконів, склянок і т.п. можна переливати рідину у вузькогорлий посуд навіть без воронки. Слід стиснути пальцями край флакона, як би утворити зручний носик, з якого поллється акуратна цівка.

60. Магніт замість молотка

З афіксувати креслення, малюнок чи рисунок в ДСП, користуючись магнітом як молотком, без труднощів можна звичайними кнопками, вони не будуть гнутися.

61. «Бустілат» саморобний

«Бустілат» скріплює найрізноманітніші матеріали. Його можна виготовити самому з клею КМЦ (для шпалер) і латексного, (а якщо його не має, то можна використати звичайну водоемульсивну фарбу). Спочатку за інструкцією, що надрукована на упаковці, розводять клей КМЦ. Потім в нього додають водоемульсивну фарбу і суміш акуратно перемішують.

Орієнтовні витрати компонентів: на 250 г. сухого порошку КМЦ – 500 г. водоемульсивної фарби або латексного клею.

62. Стіл з лінійкою

Багато роботи на верстаку пов’язані з необхідністю перевіряти розміри. Зробіть мірним інструментом сам верстак чи стіл – наклейте збоку (як показано на рисунку) полотняний кравецький метр, використавши для цього гумовий клей або емульсію ПВА.

63. Завжди під рукою

В майстерні чи на кухні є в наявності прилади, які забезпечуються великою кількістю змінного обладнання, зберігання якого не зовсім зручно. Рішення просте. До дна підвісної шафи прикріпіть своєрідну касету з відділами для кожного інструмента. Виготовити її можна з обрізків фанери і брусків. Готову касету пофарбуйте в той же колір, що і підвісна шафа.

64. Різець

С пиці старих парасольок виготовлялися з якісної сталі як правило v-подібного поперечного перерізу або жолобкової форми. Шматок такої спиці – просто готовий інструмент для тих, хто займається різьбою по дереву чи ліногравюрою. Його треба тільки насадити на ручку і заточити надфілем або абразивним бруском.

65. Ремонт стільця

Основний дефект меблів для сидіння – розхитані ніжки. Компромісним рішенням в таких випадках може бути діагональне стягування ніжок. Робиться це так. На одному рівні у всіх ніжках висвердлюють отвори по діаметру металевого прутка. Потім пари ніжок стягують прутками, пропущеними в діагональних напрямах. Щоб вузли були менш помітними, гайки слід заглибити.

66. Касета для ножів

К асета для ножів, стамесок, доліт та інших інструментів може бути двох варіантів: перша з двох деревяних планок з вирізаними в одній з них відповідними інструменту вікнами; друга – алюмінієвий кутник з пропиленими під відносно краю полочки.

67. Амортизатор

Я к правило дверцята меблів навішуються на спеціальних мебельних петлях. Але у них є один недолік – при закриванні дверці ляскають.

Щоб ліквідувати цей недолік слід в місці стикування приклеїти шматочки фетру або поролону.

68. Прикраса для майстерні

Т им, хто займається гідропонікою і вирощує квіти чи зелень на підвіконні, слід для цього використати пластмасову тару і виготовити зручні судини для цього, як показано на рисунку.

69. Куточок для відпочинку

Д ва поліетиленових відра, металева труба, лист ДСП або дошка потрібні для того, щоб на балконі чи перед майстернями виготовити простенький столик. Щоб стіл не перекидався, нижнє відро слід заповнити бетоном (щебенем або глиною).

С толик в сучасному стилі – чотири дошки плюс кругла столешниця від старих меблів – от і всі деталі оригінальних меблів, які прекрасно вписуються в сучасний інтер’єр.

70. Стіл автотуриста

І мпровізований столик монтують за допомогою запасного колеса, прямокутного короба – стійки та самої столешниці, заготовленої з товстої фанери. Стяжка деталей з колесом здійснюється за допомогою стрижня, як показано на рисунку.

71. Автопоїлка для квітів

Д ля підкормки квітів використовують пристрій, який діє по принципу пташиних автокормівок.

В залежності від діаметра використаної пляшки або банки підберіть або зверніть з листа з листа бляхи циліндра з дещо меншим діаметром – так, щоб горловина ледь-ледь не доходила до днища лотка, в якому буде стояти квітковий горщик і приведений «автомат».

72. Подвійний безмен

Б езмен розрахований на масу до 10 кг. Якщо потрібно зважити предмет більш важкий візьміть у сусіда ще один і дійте двома одночасно: сума їх показників і буде істиною вагою.

73. Двері зафіксовані

В деяких приміщеннях двері, як правило, залишають відкритими. Зафіксувати їх в такому положенні допоможе звичайний магніт, закріплений на стіні, але при умові, якщо ручка стальна. Магніт можна врізати або приклеїти до стіни, навпроти дверної ручки.

74. Кругоріз

О сновою кругорізу є стальна трубка і стрижень, який в неї входить. Кінець стрижня відігнутий, в нього вставлений, а потім знову вигнутий стальний штир. На одному кінці трубки напаяна державка. Державка має зверху різьбовий отвір під стопорний гвинт для стрижня, який висувається, знизу – гніздо для ножа, зафіксованого гвинтом збоку.

Користуватися ножем треба так. Спочатку штирем пробивається центральний отвір, потім регулюється положення ножа так, щоб він був ближче до бортика кришки і затягується стопорний гвинт. Ніж розміщується так, як показано на рисунку і виконується круговий рух.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]