Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сто порад студенту-механіку.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

16. Ручка з конденсатора

З використаного електричного конденсатора, наприклад К50-6, можна виготовити ручку перемикача для радіоапаратури і не тільки. При цьому необхідно звільнити стакан конденсатора від електроліту, а замість нього залити епоксидний клей. Після того, як клей трохи затвердіє, в нього вдавлюється змазана вазеліном вісь ручки приладу і витримується до повного отвердіння.

17. Ковадло

Потрібно всім, хто працює з металом. Воно може бути виготовлено зі шматка старої рейки. Достатньо лише зрізати автогеном непотрібні ділянки, придати заготівці необхідну форму і вирівняти шорсткості.

18. Дистилятор води

Ч асто для приготування хімічно чистих розчинів потрібна невелика кількість дистильованої води. Одержати таку воду нескладно за допомогою звичайного чайника і каструлі з холодною водою, якщо їх розмістити, як показано на рисунку. Конденсуючись на дні каструлі, пара стече каплями чистої води у підставлену склянку.

19. Різак

Раніше тонкі провідники радіолюбителі зв’язували нитками, що потребувало багато часу і псувало зовнішній вигляд. Зараз використовуються м’які пластмасові трубки: пропущені через них провідники укладаються компактно і виглядають акуратно. Важко лише розведення провідників: отвори для цього доводиться прорізати лезом бритви.

Найпростіший різак – спиця старої парасолі або пів трубка і прозорий шаблон з оргскла – спростить і облегшить цю роботу, покращить і якість одержаних отворів.

20. Без прибирання

Щоб захистити себе від прибирання тирси і пилу після свердління в стіні, перед початком роботи закріпіть паперовий конверт липкою стрічкою трохи нижче того місця, де свердлитимете отвір.

21. Лобзик саморобний

Якщо нанести на поверхні дроту зубильцем неглибокі рисочки. Така пила і їде точно по наміченій лінії, і працює довго. А якщо заступилася – наносяться нові зазубри. Крім цього, і працювати стало зручно: напрямлення пропилу змінюється на повертання інструменту, а не зміною докладених зусиль.

Різати лобзиком ДСП – важке заняття. Слід брати звичайне полотно ножівки по металу і різати на точилі більшу його частину, залишивши ширину в 3 – 4 мм.

Уламком пили по металу і надалі можна користуватися. Якщо його вставити у верстат лобзика. Особливо зручно проходити таким уламком прямі лінії по фанері: пропил виходить рівним і акуратним.

22. Складений ніж-косячок

У ніверсальний різак ніж-косячок зручний в роботі, але не зручний в збереженні.

Якщо ж йому придати таку конструкцію, яка показана на рисунку, в неробочому положенні він стане таким же безпечним, як і перо чинний ніж: складаючись, ховає лезо в дерев’яну ручку.

23. Зручна воронка

Р озливаючи розчини хімікатів або інших рідин, користуються пластмасовими або скляними воронками. Перші турбот не надають, так як забезпечені спеціальними ребрами на зовнішній поверхні, які не дають їм щільно прилягати до горловини і повітря, витіснене рідиною, виходить з посудини без перешкод.

Ребро для скляної воронки можна зробити, зігнувши, як показано на рисунку, відрізок мідного дроту 1 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]