Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka-spetsialisti_po_napisannyu_DP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
272.9 Кб
Скачать

1. Загальні положення

1.1. Значення і мета дипломної роботи

Дипломна робота та її захист є завершальним етапом навчального процесу підготовки економістів базового напрямку 0502 “Менеджмент” за спеціальністю “Менеджмент організацій”. Така робота є засобом виявлення загальної обізнаності та спеціальної підготовки фахівця за період навчання у вищому навчальному закладі і містить систематизовані результати вивчення фінансових аспектів економічних явищ на різних рівнях управління організацією, а також пропозиції автора щодо їх удосконалення.

Виконання дипломних робот повинно сприяти творчому вивченню і розробленню заходів щодо покращення менеджменту на підприємствах і організаціях, оволодінню методикою наукового дослідження і навиками самостійної практики роботи в умовах реформування економіки України.

З огляду на те, що виконання дипломної роботи передбачене нормативними навчальними планами - студентом п’ятого курсу денної та заочної форми навчання за спеціальністю “Менеджмент організацій” (напрям “Менеджмент”) необхідно дотримуватися порядку подання окремих видів текстового матеріалу, таблиць, формул та ілюстрацій, а також правил оформлення даної роботи, використовуючи ці методичні вказівки.

1.2. Вимоги до дипломної роботи

Дипломна робота виконується на основі конкретних даних, отриманих під час проходження студентами переддипломної практики і повинна бути написана на достатньо високому теоретичному рівні. При її написанні слід використовувати сучасні праці вітчизняних і зарубіжних вчених, фахівців, нормативно-законодавчі акти, що стосуються обраної теми.

При використанні літературних джерел в процесі написання дипломної роботи студент зобов’язаний посилатися на авторів і джерела, з яких запозичив матеріал, у вигляді окремих цитат, визначень та ін.

Робота виконується студентом самостійно, виклад матеріалу в ній має бути конкретним, насиченим фактичними даними. Звітні дані, розрахунки, звіти та необхідна статистична звітність наводиться у додатках. Дипломна робота повинна мати практичну спрямованість, містити пропозиції щодо удосконалення організації роботи підприємства, установи чи організації в підвищенні ефективності їх виробничо-господарської діяльності. Така інформація подається виконавцем роботи у третьому розділі, висновках і пропозиціях.

Обсяг дипломної роботи рекомендується в межах 90-110 сторінок комп’ютерного набору (не враховуючи додатків). Мова - українська. Обсяг графічного матеріалу (схем, графіків, діаграм, таблиць тощо), який розміщується на аркушах паперу формату А4 і є доповненням до текстової частини, рекомендується в межах 3-5 аркушів.

1.3. Структура дипломної роботи

Дипломна робота повинна містити:

  • титульний аркуш (див. додаток 1);

  • завдання на дипломну роботу (див. додаток 2);

  • анотацію (див. додаток 3);

  • зміст;

  • вступ;

  • основну частину (фахову);

  • висновки та пропозиції;

  • список використаних літературних джерел (див. додаток 4,5);

  • додатки.

Вимоги до структурних елементів дипломної роботи

Титульний аркуш є першою сторінкою дипломної роботи. Взірець титульної сторінки наводиться в додатку 1.

Бланк завдання на дипломну роботу заповнює науковий керівник в присутності студента для виконання дипломної роботи (див. додаток 2).

Викладення матеріалу в анотації повинно бути стислим і точним. При цьому належить використовувати стандартизовану термінологію та синтаксичні конструкції, притаманні мові ділових документів.

Після анотації наводять ключові слова. Ключовим словом називається слово, або стійке словосполучення із тексту анотації, яке з точки зору інформаційного пошуку несе смислове навантаження. Ключові слова подають у називному відмінку, друкують в рядок через кому.

Загальна кількість ключових слів повинна бути не меншою п’яти і не більшою десяти.

Приклад оформлення анотації та ключових слів наведено в додатку 3.

Зміст містить назву і нумерацію сторінок усіх розділів та підрозділів дипломної роботи, список використаних джерел і додатки.

Вступ розкриває сутність і стан наукової проблеми відповідно до тематики дипломної роботи, містить обґрунтування актуальності обраної теми, розкриває наукове та прикладне значення очікуваних результатів. У вступі додається формулювання основної мети та конкретних завдань дипломної роботи, визначається об’єкт та інформаційна база досліджень.

Рекомендований обсяг вступу 3-5 сторінок.

Основну частину дипломної роботи складають в сукупності три розділи: теоретичний, аналітично-дослідницький та рекомендаційний.

Рекомендований обсяг основної частини - 80-100 сторінок.

У першому розділі (теоретичному) проводиться поглиблений аналіз чинної нормативної бази та огляд спеціальної літератури з обраної теми. За результатами аналізу студент повинен визначити наявні недоліки в нормативній базі, а також сформулювати конкретні пропозиції щодо її використання для відповідного об’єкта досліджень. Коментуючи літературні джерела, студент робить висновки щодо можливостей використання розглянутого в літературі передового досвіду на обраному об’єкті досліджень.

Структура розділу включає 3-4 підрозділи.

Рекомендований обсяг першого розділу - 35-45 сторінок.

У другому розділі (аналітично-дослідному) найчастіше подається організаційно-економічна характеристика об’єкта досліджень, всебічно аналізується його стан і визначаються напрямки удосконалення, поліпшення або стабілізації. При цьому в залежності від обраної теми можуть висвітлюватися окремі питання із наведеного нижче переліку:

  • характеристика об’єкта дипломної роботи за допомогою системи якісних та кількісних показників;

  • структуризація об’єкта досліджень з вивченням взаємозв’язків між структурними підрозділами з формулюванням системних завдань;

  • аналіз існуючих методів і підходів до розв’язання проблем, які розглядаються у літературних джерелах;

  • аналіз існуючої практики розв’язання проблем і питань на конкретних або аналогічних об’єктах;

  • визначення можливих напрямків удосконалення об’єкта досліджень, наукова новизна та ін.

При проведенні аналізу розкриваються алгоритми розрахунку аналітичних показників, обґрунтовується методика аналізу. Для аналізу використовуються порівнювальні показники не менш, як за 3 останні роки функціонування об’єкта досліджень. На основі визначених показників за допомогою програмних засобів розробляються графіки, діаграми тощо.

Цей розділ включає 3 підрозділи.

Рекомендований обсяг другого розділу - 25-30 сторінок.

Третій розділ дипломної роботи (рекомендаційний) спрямований на розробку конкретних заходів та рекомендацій щодо необхідності впливу на об’єкт з метою покращення його виробничо-господарської діяльності. Механізм такого впливу має містити перелік заходів, які логічно випливають з теоретичного та аналітичного розділів роботи і спрямовані на подолання суперечностей між реальним і бажаним станом об’єкта досліджень з врахуванням завдань дипломної роботи. Цей розділ повинен бути розкритий у вигляді економічних, фінансових, інноваційних та інших заходів, інструкцій, програм, методик, пропозицій щодо офіційно-ділових документів тощо. Заходи, що розроблені студентом повинні бути всебічно обґрунтовані з урахуванням динаміки зовнішнього і внутрішнього економічного середовища об’єкта досліджень, назви розділу та підрозділів повинні починатись зі слів “удосконалити”, “оптимізувати”, “запровадити”, “модернізувати”, “замінити”, “провести зміни” та ін.

Цей розділ повинен містити 2-3 підрозділи.

Рекомендований обсяг третього розділу - 20-25 сторінок.

Висновки відображають наукові та практичні результати одержані внаслідок виконання дипломної роботи, які повинні містити формулювання шляхів розв’язання завдань і досягнення мети, відображених у вступі дипломної роботи.

Рекомендований обсяг 5-7 сторінок.

Список використаних літературних джерел слід розміщувати одним із таких способів: у порядку появи посилань у тексті (найбільш зручний для користування і рекомендований при написанні дипломної роботи), в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків, у хронологічному порядку, згідно:

ГОСТ 7.1 - 84 “Библиографическое описание документа. Общие требования и правила составления”,

ДСТУ 3582 - 97 “Інформація та документація. Скорочення слів в українській мові в бібліографічному описі. Загальні вимоги та правила”,

ГОСТ 7.12 - 93 “Библиографическая запись. Сокращения слов на русском языке. Общие требования и правила”.

Додатки: За необхідності до додатків доцільно включати матеріал, необхідний для повноти сприйняття дипломної роботи:

  • окремі первинні документи;

  • форми фінансової звітності;

  • аналітичні ( розрахункові) таблиці;

  • таблиці, які за обсягом займають більше одного аркуша;

  • окремі рекомендаційні розробки;

  • ілюстрації допоміжного характеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]