Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сук,Наумінський.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
996.35 Кб
Скачать

6 . Планування робіт з поточного утримання колії для бригади, околодка.

Роботи по поточному утриманні колії виконуються в такому об'ємі, який ви­магається для попередження виявлення несправності колії і для їх усунення. Вна­слідок того, що сили впливу рухомого складу на колію і стан колії в різних місцях на робочому відділенні різні, склад і об'єм робіт по поточному утриманні колії в постійно справному стані на різних кілометрах і пікетах також неоднакові.

За ступенем терміновості виконання розрізняють попереджувальні, невідкла­дні і раптові роботи.

До попереджувальних відносяться роботи по попередженню розладів колії. Виконуються вони в плановому порядку. До невідкладних відносяться роботи усу­ненню виявлених при огляді несправностей, особливо таких, які швидко прогресу­ють, якщо їх не усунути; виконуються невідкладні роботи в перші дні після огляду колії. До раптових відносяться роботи по усуненню несправностей колії, які загро­жують безпеці руху поїздів; ці роботи виконуються негайно по виявленню таких несправностей.

Роботи по поточному утриманню колії планують в залежності від стану колії, встановлених норм витрати робочої сипи і матеріалів для цієї мети.

На передових дистанціях виконання робіт по поточному утриманню колії планують по кільцевому графіку, тобто з обхватом комплексними попереджуваль­ними роботами послідовно всіх кілометрів і колії. Кільцевий графік складають так, щоб «кільце» виявлялося замкнутим перший раз в зимовий, другий раз — в весін­ньо-літній і третій раз — в осінній періоди.

У ув'язці з кільцевим графіком на районах здійснюють основний вид плану­вання робіт по поточному утриманню колії — півміячне планування. Раз на місяць дорожній майстер разом з бригадиром колії оглядає колію, споруди і пристрої в межах робочого відділення. При цьому вони перевіряють стан колії і споруд, від­значають несправності, аналізують виконання плану за попередню половину міся­ця і складають план-графік роботи бригади по поточному утриманню колії на на­ступну половину місяця. Крім того, в проміжках між сумісними оглядами і переві­рками колію оглядає дорожній майстер і бригадир окремо відповідно до Інструкції по поточному утриманню залізничної колії.

Півмісячний графік складається з чотирьох частин. У І частині ведеться облік робітників і розподіл акордового заробітку (указуються прізвища робітників, тари­фні розряди, годинні тарифні ставки, фактично відпрацьований годинник за кожне число місяця, підсумки відпрацьованого годинника за день, місяць, заробітна плат­ня за тарифом, акордовий заробіток, загальний заробіток з урахуванням премії). У II частині графіка указується план роботи і його виконання (місце роботи,' які ро­боти). У 111 частині враховується робота машин і механізмів і в IV частині — обо­рот матеріалів.

Несправності, помічені при півмісячному огляді і інших перевірках колії, під­лягають усуненню разом з причинами, які їх викликали. У перші дні кожної поло­вини місяця бригада виконує невідкладні роботи. При хорошому і відмінному стані колії такі роботи можуть і не потрібно. В наступні дні бригада виконує попереджу­вальні роботи по кільцевому графіку. Виконавши роботи на всьому протязі відді­лення (для окоглодкової бригади — околодку), бригада починає наступний круг по тому ж «кільцю».

При виявленні несправності, загрозливої безпеки руху потягів, бригада усуває її негайно незалежно від наміченої послідовності робіт по кільцевому графіку.

При плануванні і виконанні робіт дотримуються певних правил, направлених на підвищення якості і зниження вартості робіт. Наприклад, рейкові зазори регу­люють до підбиття шпал, колія перешивають після його рихтування, шпали міня­ють перед виправкою і т.д. Роботи, до складу яких входять однакові операції, по можливості виконують спільно, щоб уникнути повторення однакових операцій. Наприклад, при заміні накладки оглядають кінці рейок під накладками і заразом мастять стикові болти і грані накладок.

Бригадир колії після закінчення кожної половини місяця представляє майстру виконаний графік з вказівкою місць виконання і об'ємів робіт.

Дорожній майстер після закінчення кожного місяця представляє начальнику дистанції колії по кожному робочому відділенню і спеціалізованій бригаді запов­нені і оброблені графіки за минулий місяць. Одночасно дорожній майстер уявляє начальнику дистанції колії акт про стан і оцінку колії і путніх пристроїв по кожно­му робочому відділенню, складений їм на підставі перевірок і натурного огляду колії.

7. Основний плановий і фактичний показник роботи бригади, околодка.

Плановий і фактичний показник роботи бригади і околодка за робочий місяць становить 103% що означає превиконання норми запланованих робіт

8. Ознайомлення з структурними підрозділами дистанції колії

  1. Цех дефектоскопії — це приміщення для технічного обслуговування дефе­ктоскопів. При огляді дефектоскопів перевіряють методи контролю ( тіньовий, дзе­ркальний дельта та ехо-метод ), які вагомо впливають на роботу дефектоскопа. Та­кож перевіряють рухомі частини дефектоскопа, особливу увагу приділяють перет­ворювачам, які перевіряють на стандартних зразках СО.Є також в цеху дефектос­копії приміщення для відпочинку обслуговуючого персоналу.

  2. Майстерні — допоміжні приміщення для ремонту, обслуговування та , перевірки справності колійного інструменту та пристроїв — це такі пристрої як колійні шаблони, лапи ломи молотки, гідравлічні прилади та ін.. До майстерень також входить цех повітрообдуву стрілок, який в зимовий час здійснює обдування стрілочних переводів теплим повітям для запобігання налипу снігу. Ці цехи підпо­рядковуються головному механіку

  3. Відділ планування та контролю. Технічний відділ - структурний підрозділ що відповідає для оформлення та ведення документації по виконанню колійних робіт: ремонтів колії, поточного утримання колії. Відділ кадрів - структурний під­розділ що займається оформленням працівників на роботу, веде документацію по обліку робочого персоналу. Сектор охорони праці - займається проведенням на­вчанням працівників і перевіркою їхніх знань з охорони праці. Відділ підготовки кадрів — здійснює підготовку молодих працівників та вдосконалення набути нави­чок та знань у робітників які вже працюють на підприємстві. Бухгалтерія — Нара­ховує робітникам заробітною платню відповідно до відпрацьованого часу або ви­конаного об'єму робіт.

  4. Цех штучних споруд — це відділ в якому розраховуються та планують ся штучні споруди ( мости, віадуки, арки, будівлі та ін..).В даному цеху працівники створюють проекти, які потім будують ся та експлуатуються.

  5. Будівельна бригада — створена для виконання планово-запобіжних робіт на кожній ділянці створюється укрупнена бригада числом 15—20 мо­нтерів колії з двома звільненими бригадирами. При недостатній укомплек­тованості ділянок монтерами колії така бригада може створюватися одна на декілька ділянок або на всю дистанцію.

9. Знайомство з організацією роботи суміжних дільниць

На механізованих дистанціях колії в межах перегонів і малих станцій застосовують наступні структурні форми лінійних підрозділів.

Форма № 1. На районі створюються дві бригади: укрупнена механізо­вана (18—20 чол.) під керівництвом звільненого бригадира — помічника дорожнього майстра і мала (5—6 чол.) під керівництвом звільненого брига­дира колії. Обидві бригади працюють в межах всього району. Мала бригада виконує невідкладні роботи, а укрупнена — планово-запобіжні роботи по поточному утриманню колії і споруд.

Ця структура застосовується при оздоровленому колії і земляному по­лотні, відповідності типу і конструкції верхньої будови колії вантажонап­руженості, осьовим навантаженням і швидкостям руху потягів, дотриманні міжремонтних термінів і можливості використовування автомобільного або рейкового транспорту для перевезення робітників, механізмів і інструменту до місця робіт і назад.

Форма № 2. Район ділиться на два-три робочі відділення. На кожному відділенні створюється механізована бригада у складі 10—12 чол. Бригади, очолювані звільненими бригадирами колії, на своїх ділянках виконують планово-запобіжні і невідкладні роботи.

Ця структура застосовується при всіх типах верхньої будови колії, у всіх експлуатаційних умовах і кліматичних зонах. Місцеві умови повинні дозволяти при цьому в достатній мірі використовувати автомобільний і рейковий транспорт.

Форма № 3. Район ділиться на робочі відділення, очолювані звільне­ними бригадами колії. Кожне відділення має бригаду чисельністю не менше 5 чіл., яка здійснює невідкладні роботи. Для виконання планово-запобіжних робіт на районі створюється механізована бригада у складі 12—16 чол. Ме­ханізована бригада працює на робочих відділеннях по ковзаючому графіку. При цьому вона об'єднується з відділовою бригадою.

Така форма застосовується в складних кліматичних умовах, за відсут­ності під'їздів до залізничної колії, порушеннях термінів ремонтів колії.

На вузлах і великих станціях застосовуються форми № Іст і 2ст.

Форма № 1 ст. Для виконання планово-запобіжних і невідкладних робіт на районі створюється механізована бригада у складі 17—20 чол., а для ви­конання робіт по утриманню стрілочних переводів — спеціалізована брига­да у складі 5—6 чол. Кожну бригаду очолює незвільнений бригадир колії.

Форма № 2ст. Район ділиться на два-три робочі відділення на чолі із звільненими бригадирами колії. Бригада на відділенні складається з 5—6 чол. Крім того, в районі організовується механізована бригада, якою керує звільнений бригадир колії. Для виконання планово-запобіжних робіт така бригада по розсуду дорожнього майстра об'єднується з механізованою діль­ничною бригадою.

Роботою району при всіх структурних формах керує дорожній майстер. Для посилення оперативного керівництва путнім господарством на крупних вузлах і станціях, а також при значній протяжності дистанції колії допуска­ється об'єднувати два-три райони в механізовану ділянку на чолі із старшим дорожнім майстром (начальником механізованої ділянки).

У зв'язку з оснащенням дистанцій колії новими машинами на залізни­цях здійснюється перехід від механізованого до машинізованого технічного обслуговування колії.

Форма ЇМ — колійні машини закріплюються за базовим підприємст­вом (базовою путньою машинною станцією і базовою дистанцією колії), на яке покладається обов'язок по забезпеченню машинами дистанцій колії і колійних машинних станцій в межах відділення дороги для виконання пла­ново-запобіжних робіт по утриманню колії, а також по забезпеченню техні­чного обслуговування машин.

Форма 2М — колійні машини виділяються машинізованій дистанції колії, що здійснює вміст колії в своїх межах.

При обох формах дистанція колії несе відповідальність за забезпечення безпеки руху потягів.

Дистанція колії при структурних формах ЇМ і 2М ділиться на ділянки, райони, робочі відділення, очолювані відповідно начальниками ділянок, до­рожніми майстрами і бригадирами колії, що відповідають за своєчасне і якісне виконання робіт, забезпечення безпеки руху потягів, техніку безпеки, збереження механізмів і інструменту в своїх підрозділах.

На ділянках колії з швидкостями руку понад 140 км/год на чолі району знаходиться старший дорожній майстер, а на чолі робочого відділення — дорожній майстер.

Для виконання планово-запобіжних робіт на кожній ділянці створю­ється укрупнена бригада числом 15—20 монтерів колії з двома звільненими

бригадирами. При недостатній укомплектованості ділянок монтерами колії така бригада може створюватися одна на декілька ділянок або на всю дис­танцію.

Бригадами керують звільнені бригадири колії, які відповідають за ви­конання плану робіт, забезпечення безпеки руху потягів при виробництві робіт і техніку безпеки, за використовування і збереження механізмів і ви­конавського інструменту, здійснюють періодичний нагляд за станом колії на ділянках, де скасовані колійні обходи (тобто там, де проведені роботи по оздоровленню і посиленню колії, а також на малодіяльних лініях).

Районом керує дорожній майстер, який відповідає за стан колії і спо­руд, безпеку руху потягів, техніку безпеки, витрати матеріалів, планування і організацію роботи бригад, обхідників залізничних колій і штучних споруд і чергових по переїздах.

На механізованих дистанціях колії організовані також спеціалізовані бригади по поточному утриманню штучних споруд і земляного полотна на чолі з бригадиром. Загальне керівництво бригадами за поточним утриман­ням штучних споруд здійснює мостовий або тунельний майстер, бригадами по поточному утриманні земляного полотна — дорожній майстер по земля­ному полотну.

Мостові, тунельні, дорожні майстри і бригадири спеціалізованих бри­гад по поточному утриманні земляного полотна і штучних споруд відпові­дають по поточному утриманні земляного полотна, і укріпних споруд водо-відведень, штучних споруд і пристроїв в повній відповідності з вимогами ПТЕ і посадових інструкцій.

На механізованих дистанціях колії при необхідності можуть бути орга­нізовані спеціалізовані бригади по виправці кривих ділянок, ремонту шпал, перевідних і мостових брусів, металевих частин стрілочних переводів. Для виконання робіт капітального характеру у складі дистанцій створюються механізовані ремонтні колони з ЗО—40 чол. під керівництвом начальника колони або укрупнені механізовані бригади під керівництвом майстрів.

Для ремонту металевих елементів верхньої будови колії, ремонту старо­го і виготовлення нового путнього інструменту і інвентаря, огляду, поточно­го і середнього ремонтів машин і механізмів, для задоволення інших госпо­дарських потреб дистанції колії є дистанційні механічні майстерні. При май­стернях є гараж. Майстерні звичайно мають токарно-винто-різьблені, попе­речно-стругальні, свердлувальні, точильні верстати і устаткування електроз-варюван

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. ЦП 0138 «інструкція з улаштування колії залізниць України»

  2. ЦП 0084 «Правила і технологія виконання робіт при поточному утриманні залізничної колії».

  3. Тихомиров В.И. «Содержание и ремонт железнодорожного нуга » : Учеб-ниі для техникумов. — М.: Транспорт, г987.-336ст.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]