Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пер одизац я в кового розвитку.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
124.42 Кб
Скачать

Тема: Періодизація вікового розвитку.

Мета: ознайомити студентів з різноманітними підходами до періодизації психічного розвитку в онтогенезі, основними критеріями вікової періодизації; розкрити зміст різних вікових періодів з психологічної точки зору.

План

  1. Принципи і критерії вікової періодизації.

  2. Соціальна ситуація розвитку, провідний вид діяльності та психічні новоутворення як критерії вікової періодизації.

  3. Стабільні та критичні періоди психічного розвитку.

  4. Вікова періодизація Д.Б.Ельконіна: співвідношення розвитку операційно-дійової та потребово-мотиваційної сфер в психіці індивіда.

  5. Стадії соціалізації за А.В.Петровським.

  6. Періодизація Е.Еріксона.

Основна література:

  1. Возрастная и педагогическая психология. / Под ред. А.В. Петровського.- М., 1979 і інші перевидання.

  2. Вікова психологія / За ред. Г.С. Костюка.- К.,1976.

  3. Кулагина И.Ю. Возрастная психология. Развитие ребенка от рождения до 17 лет: Учебное пособие.- М., 1984.

  4. Мухина В.С. Детская психология.- М., 1992.

  5. Мухина В.С. Возрастная психология.- М., 1997.

  6. Мухина В.С. Возрастная психология: феноменология развития, детство, отрочество. - 3-е изд.- М.,1998.

  7. Немов Р.С. Психология. - В 3 кн.- Кн.2.- М.,1998

  8. Непомнящая Н.И. Становление личности ребенка 6-7 лет.- М.,1992.

Додаткова література.

1.Фрейд З. Психоанализ детских неврозов.- М., Л.,1925

2.Эриксон Э. Детство и общество.- СПб, 1996.

  1. Эриксон Э. Идентичность: юность и кризис. – М., 1996

Основні поняття теми: вік, віковий період, критерії періодизації, соціальна ситуація розвитку, психічні новоутворення, провідний вид діяльності, стабільні та критичні періоди розвитку.

  1. Принципи та критерії вікової періодизації

Психічний розвиток людини проходить поетапно. Зміна цих етапів (періодів) відбувається послідовно і має незворотній характер.

Періодизація психічного розвитку протягом онтогенезу передбачає виділення ряду періодів, які проходить людина, і які відрізняються один від одного фізіологічними, морфологічними, біохімічними, психічними та соціально-психологічними особливостями.

Кожен віковий період (вік) – це своєрідний ступінь психічного розвитку з властивими йому відносно стійкими якісними особливостями психіки.

Поділ життєвого шляху людини на періоди дозволяє краще зрозуміти закономірності психічного розвитку, специфіку вікових періодів.

Л.С.Виготський розглядав вік як певну епоху, цикл, ступінь розвитку, в якому загальні закони розвитку знаходять кожного разу якісно-специфічне вираження.

При переході людини з однієї стадії розвитку на іншу виникають нові утворення, які були відсутні в попередні періоди, перебудовується сам хід розвитку, змінюється система актуальних чинників (факторів), дію яких опосередковують різні механізми.

Відомо, що вікові особливості розвитку обумовлюються умовами розвитку спадковістю, деякими умовами виховання, діяльності і стосунками з іншими людьми. Всі ці чинники визначають специфіку переходу від одного періоду до іншого. Оскільки навчання і виховання організовує діяльність дітей поетапно, керуючи нею на основі попереднього досвіду, враховуючи наявність психофізіологічних можливостей, періоди психічного розвитку виявляються тісно пов’язаними з ступенями навчання і виховання.

Все зазначена вище, вказує, що при створенні періодизації, виділенні періодів слід керуватися рядом важливих принципів, вихідних теоретичних положень, що враховують наведені умови психічного розвитку.

При виділенні стадій психічного розвитку керуються такими вихідними принципами:

  1. Принцип історизму. Вказує на залежність періодизації психічного розвитку і змісту кожного періоду від конкретних історичних умов життя і соціальної обстановки, які через виховання і навчання, організовані суспільством, впливають на розвиток людини (наприклад, зміст навчальних програм, який змінюється залежно від досягнень науково-технічного прогресу і розвитку суспільства в цілому).

  2. Принцип розвитку в діяльності. Діяльність є формою протікання психіки і умовою її розвитку. Тільки в процесі діяльності індивід стає особистістю (засвоює норми взаємодії з іншими, способи використання предметів, знарядь праці і тому под.). Тому важливо враховувати характер діяльності людини при визначенні змісту і якості психічного розвитку на певному віковому етапі.

Сьогодні існує велика кількість періодизацій психічного розвитку, в основі яких лежать різні критерії (інтенсивність росту, ступінь розвитку нервової системи, час появи зубів і ін.), які приймаються до уваги при визначенні вікового періоду та його змісту.

Зміст і назва періодів, їх часові рамки визначаються уявленнями автора періодизації про найбільш важливі, суттєві сторони розвитку (критерії періодизації). У зв’язку з цим розрізняють три групи періодизацій (за Л.С.Виготським):

  1. За зовнішнім критерієм, тобто критерієм не пов’язаним із самим процесом розвитку. Прикладом такої періодизації є періодизація В.Штерна (створена на основі біогенетичного принципу - процес індивідуального розвитку проходить основні стадії біологічної еволюції і історичного розвитку людства) та Р.Заззо (етапи дитинства співпадають зі ступенями системи виховання та навчання дітей).

  2. За внутрішнім критерієм – вибирається окрема сторона розвитку. Так, в періодизації П.П.Блонського цим критерієм є розвиток кісткової тканини – поява і зміна зубів; у З.Фрейда – це зміна ерогенної зони (місце на тілі, стимуляція якого приводить до звільнення енергії лібідо), яка засвідчує стадію психосексуального розвитку (див. табл. 1).

Таблиця 1.

Стадії психосексуального розвитку за З.Фрейдом

Стадія

Віковий

період

Зона зосередження

лібідо

Завдання і досвід

стадії

Оральна

0 –18 міс.

Рот (задоволення приносить смоктання, кусання, жування)

Відокремлення себе від материнського тіла, відвикання від груді.

Анальна

1,5-3 роки

Анус (задоволення приносить утримування чи виштовхування фекалій)

Привчання до туалету, контролю над власним тілом.

Фалічна

3-6 років

Геніталії (задоволення приносить мастурбація)

Ідентифікація зі значущими дорослими своєї ж статі, які виступають зразком для наслідування

Латентна

6-12 років

Відсутня (сексуальна бездіяльність)

Розширення соціальних контактів з ровесниками

Гентітальна

з 12 років

(пубертат)

Геніталії (задоволення приносять гетеро сексуальні стосунки)

Встановлення інтимних стосунків, закоханість; трудовий внесок в суспільство

  1. За декількома суттєвими ознаками розвитку. Прикладами таких періодизацій є періодизації Л.С.Виготського та Д.Б.Ельконіна. в яких використовуються три критерії – соціальна ситуація розвитку. провідна діяльність та центральне вікове новоутворення.

В якості критеріїв вікової періодизації слід обирати якісні і суттєві ознаки , взяті в їх системних зв’язках. В якості таких ознак виступають психічні і соціальні зміни в житті людини, що визначають її свідомість і діяльність, ставлення до середовища, весь хід розвитку на даному етапі (Виготський Л.С.).