Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Переддипломна практика 4 курс111.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
90.62 Кб
Скачать

ВСТУП

Відповідно до "Державного стандарту освіти" обов'язковим елементом освітньо-професійної підготовки студентів є практична підготовка, найважливішою складовою якої є практика. Зміст практики визначається вимогами, що викладені у "Варіативному компоненті освітньо-кваліфікаційної характеристики" та освітньо-професійною програмою.

Однією з провідних частин наскрізної практичної підготовки студентів є комплексна практика бакалаврів з професійним спрямуванням.

Робочу програму комплексної практики розроблено відповідно до закону України "Про освіту", Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України (додаток до наказу Міністра освіти України № 93 від 8 квітня 1993 року) і навчального плану спеціальності /7.091711 "Технологія харчування".

Зміст комплексної практики визначається освітньо-кваліфікаційною характеристикою та освітньо-професійною програмою, згідно яких випускники напряму "Харчова технологія та інженерія" повинні вирішувати практичні і науково-технічні завдання, швидко орієнтуватися в нових технологіях, вирішувати складні питання оптимізації сучасного виробництва.

Комплексна виробнича практика є складовою частиною завершення підготовки бакалаврів і базується на спеціальних теоретичних дисциплінах, вивчених студентами за період навчання і проводиться в останньому семестрі підготовки бакалаврів.

Мета комплексної практики - формування у студентів на базі теоретичних знань, отриманих під час навчання за освітньо-професійною програмою з напряму "Харчова технологія та інженерія" професійних умінь та навичок щодо прийняття самостійних рішень під час професійної діяльності в реальних ринкових умовах.

Згідно з освітньо-кваліфікаційною характеристикою з фаху "Харчова технологія та інженерія" спеціалізації 6.091711 "Технологія харчування" підготовка бакалавра зорієнтована на одержання студентами базового кваліфікаційного рівня з даної спеціалізації, що забезпечує здійснення професійної діяльності на посадах низового адміністративно-управлінського персоналу і фахівців в різних лінійних та функціональних підрозділах підприємств. Тому практична підготовка бакалавра направлена на формування навичок технологічної, організаційної, проектної та контрольної діяльності. Випускники кваліфікаційного рівня бакалавр можуть обіймати такі посади:

  • технолог

  • інженер-стажист

  • завідувач виробництвом

  • начальник цеху

• майстер виробничого навчання.

У ході комплексної практики студент повинен опанувати систему умінь, які необхідні для вирішення практичних типових задач при здійсненні кожного виду діяльності відповідно до посад.

Зазначені особливості враховані при розробці даної робочої програми комплексної практики.

1. Організація та керівництво комплексною практикою

Комплексна практика із спеціальності 6.09171)1) "Технологія харчування", проводиться у 8 семестрі тривалістю 4 тижнів.

Вимоги до бази практики.

Комплексна практика проводиться на підприємствах громадського харчування різних форм власності і типів господарювання, які є юридичними особами і функціонують на ринку не менше двох років та здійснюють виробництво та реалізацію продукції громадського харчування. На цих підприємствах повинні впроваджуватися прогресивні технології виробництва, організації праці та управління. На підприємстві повинні працювати висококваліфіковані фахівці, які здатні створити відповідні умови студентам у здобутті професійних вмінь та навичок за вказаними вище посадами. З такими підприємствами університет завчасно укладає довгострокові договори на її проведення.

Студенти можуть самостійно з дозволу випускової кафедри підібрати для себе підприємство для проходження практики з перспективою майбутнього працевлаштування їх. Для цього підприємство повинно укласти з університетом „Україна" договір та оформити паспорт підприємства належним чином (бланки документів необхідно взяти в управлінні з навчальної роботи). Розподіл студентів за об'єктами практики і призначення керівників здійснюється випусковою кафедрою (технології харчування), погоджується з деканом та управлінням з навчальної роботи і оформлюється наказом Президента. Після підписання цього наказу зміни з організаційних питань комплексної практики студентів не допускаються.

Керівництво практикою від вищого навчального закладу.

До керівництва комплексною практикою студентів залучаються досвідчені викладачі кафедри, які в тісному контакті з керівництвом бази практики забезпечують якісне виконання програми практики.

У обов 'язки керівників практики від університету входять:

  • оцінка стану та відповідності баз практики основним вимогам та їх готовності для прийняття студентів; проведення разом з деканатом установчих зборів студентів, які направляються на комплексну практику;

  • забезпечення студентів необхідними документами (направлення на практику, робоча програма практики, щоденник, календарний план, індивідуальне завдання, тощо);

  • регулярне проведення консультацій для студентів на місцях практики та на кафедрі згідно графіку;

  • контроль за дотриманням термінів виконання програмних завдань практики і написання звітів;

  • перевірка звітів практики і допуск їх до захисту;

  • участь у роботі комісій по захисту звітів з практики, які створюються на цей період на випусковій кафедрі;

  • підготовка і подання завідувачу кафедри письмового звіту про проведення практики із зауваженнями та пропозиціями щодо поліпшення практичної підготовки студентів для розгляду на засіданні кафедри.

Керівництво практикою від підприємства - бази практики.

Керівництво студентами-практикантами на робочих місцях здійснюється керівниками підприємств, завідуючими виробництвом, інженером-технологом та іншими кваліфікованими спеціалістами з повною вищою освітою.

У обов'язки керівників практики від підприємства входить:

  • організація робочого місця і створення необхідних умов для проходження практики згідно графіку;

  • надання студентам необхідної технологічної документації, нормативних та інших матеріалів;

  • залучення студентів-практикантів до активної участі в поточній роботі у структурах підприємства;

  • контроль виконання індивідуальних завдань та програми практики в цілому;

  • відзив та оцінка роботи студента на практиці.

Обов 'язки студентів при проходженні практики:

  • до початку практики пройти медичний огляд і оформити санітарну книжку;

  • одержати від керівника практики університету всі необхідні документи і консультативну інформацію щодо їх оформлення;

  • своєчасно приступити до роботи на базі практики;

  • у повному обсязі виконувати всі завдання, передбачені програмою практики і вказівками її керівників;

  • суворо дотримуватись правил охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії;

  • нести відповідальність за виконану роботу;

  • своєчасно написати звіт з комплексної практики та подати на кафедру;

• захистити звіт з практики у встановлений термін.