Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Doslidzhennya_batkiv_i_ditey.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
76.8 Кб
Скачать

2. Мета дослідження.

Мета мого соціологічного дослідження полягає в визначенні особливостей відносин батьків і дітей. А також метою даного соціологічного дослідження є зібрати якомога більше інформації про поставлену проблему.

3. Завдання дослідження.

Завданням мого соціологічного дослідження є :

  • Узагальнення теоретичних поглядів на проблему конфліктів у родинах.

  • Вивчити особливості взаємин між батьками та дітьми.

  • Визначити ступінь збігу думок членів сім'ї і узгодженості у відносинах.

4. Гіпотези.

Я вважаю, що проблема батьків і дітей в наш час є досить актуальною;

  • не має взаєморозуміння та узгодженості в спілкуванні між батьками та дітьми ;

  • не вміння батьків і дітей ставати на позицію один одного(емпатія);

  • нехватка уваги дітям;

  • намагання батьків не допустити в своїх дітях тих помилок, які були допущені ними в молодості.

  • певний вік у дітей (наприклад перехідний вік);

  • вимагання батьків від дітей чогось більшого ніж те, на що вони спроможні.

  1. Спосіб збору інформації.

На першому етапі мого дослідження я провела пілотажне дослідження з метою визначити, що допомагає і що заважає батькам в спілкуванні з дітьми . Респондентам пропонувалося відповісти на питання анкети.

1. “ Що допомагає в спілкуванні батькам і дітям юнацького віку”?    2. “ Що ускладнює спілкування між дітьми і батьками”?    В опитуванні взяло участь 36 чоловік з них 20 чоловік батьків( мати та батько) у віці 38-47 років, і 16 чоловік хлопців і дівчат у віці 16-20 років В ході якісного і кількісного аналізу отриманих даних було виявлено що:    1. Хлопцям і дівчатам допомагає в спілкуванні з батьками: взаєморозуміння, відвертість, щирість, довірливі відносини.    2. Батькам допомагає в спілкуванні зі своїми дітьми: загальні погляди, інтереси, захоплення, довірливі відносини, пошана, сумісні заходи ( праця, активний відпочинок), любов.    3. Ускладнює спілкування між батьками і дітьми: нерозуміння, небажання поставити себе на місце іншого, відсутність загальних інтересів, недолік часу у батьків на спілкування з дітьми.    Таким чином, за наслідками пілотажного дослідження, можна зробити висновок, що взаєморозуміння, довіра, відвертість, загальні погляди, інтереси і захоплення, уміння поставити себе на місце іншого, сумісна праця допомагають батькам і дітям юнацького віку в спілкуванні один з одним.

Наступним кроком в моєму дослідженні стало вивчення наскільки дані характеристики представлені і виражені в сім'ї при спілкуванні батьків з дітьми.

   Комунікативний компонент містив питання, які відзначали які теми обговорюють між собою батьки і діти, по якому приводу звертаються один до одного, чи діляться своїми переживаннями, відчуттями, захопленнями.    Соціально-пєрцєптивним компонентом спілкування ми розглядаємо взаєморозуміння і його механізми: емпатію, рефлексію, ідентифікацію.    Питання які характеризували взаєморозуміння в спілкуванні, включали наступні характеристики: чи вміють батьки і діти стати на позицію один одного(емпатія), мають близькі погляди (ідентифікація), підтримують, приймають як друга, довіряють, поважають ( атракція).    Інтерактивний компонент визначався наскільки батьки і діти об'єднують зусилля для досягнення мети, включені в спільну діяльність, здібні до компромісних рішень, чи спостерігається конфліктність у взаєминах.    В анкету були включені питання, які відображали рефлексівну сторону кожного компоненту спілкування, тобто погляд на особливості відношень з позиції іншого. Відповіді респондентів на питання анкети співвідносилися з шкалою оцінки “ часто”, “іноді”, “ніколи”. То, якою мірою батьки і діти сприймають і розуміють в процесі спілкування особливості і відчуття один одного визначає характер відносин, що складають між ними.

Шановний друже!

Я студентка 1-го курсу Київського Національного Економічного університету ім.В.Гетьмана прошу виділити небагато часу до моєї анкети і відповісти на декілька неважких запитань, щоб допомогти моєму дослідженню. Прошу відповідати чесно. Анонімність та конфіденційність гарантую.

Завчасно дякую!

1. Які теми для обговорення ви обераєте зі своїми дітьми(батьками)?

а) сімейні;

б) навчальні;

в) особисті;

г) свій варіант відповіді______________________

_______________________________________________

2. Чи часто Ви звертаєтесь за порадою до батьків(дітей)?

а) часто

б) іноді

в) ніколи

г) свій варіант відповіді________________________

________________________________________________

3. Чи ділитесь ви своїми переживаннями, відчуттями, захопленнями?

а) так

б) ні

4. На вашу думку чи вміють батьки(діти) ставити себе на позицію один одного?

а) так

б) ні

в) свій варіант відповіді________________________

_________________________________________________

5. Чи маєте ви повагу до своїх батьків(дітей)?

а) так

б) ні

6. Чи часто ви проводите свій вільний час з дітьми(батьками)?

а) часто

б) іноді

в) ніколи

Ваш вік _____

Стать ________

Сімейний стан______________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]