Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 4 лекція 3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать

Ставки збору застосовуються:

  • для нових транспортних засобів

 з коефіцієнтом 1

  • для транспортних засобів, які експлуатувалися до 8 років (крім легкових автомобілів, обладнаних електродвигуном, і тракторів)

 з коефіцієнтом 2

  • для суден та літаків і вертольотів, які експлуатувалися понад 8 років,

з коефіцієнтом 3

  • для транспортних засобів (крім легкових авто-мобілів, обладнаних електродвигуном і тракторів), які експлуатувалися понад 8 років

 з коефіцієнтом 40

Юридичні особи в десятиденний строк після першої реєстрації в Україні транспортних засобів подають органу державної податкової служби за місцем свого знаходження та за місцем реєстрації транспортного засобу Розрахунок суми збору за такі транспортні засоби. Платники збору зобов’язані при першій реєстрації в Україні пред’являти квитанції або платіжні доручення про сплату збору з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення, а платники, звільнені від сплати збору,  відповідний документ, що дає право на користування такими пільгами.

Розрахунок заповнюється окремо на кожний вид транспортного засобу

Якщо місцезнаходження транспортного засобу та юридичної особи збігається, місцем реєстрації транспортного засобу юрособи є місцезнаходження такої особи. Якщо транспортний засіб використовується філією або представництвом юрособи і знаходиться за їх місцезнаходженням, такий транспортний засіб там і реєструється.

Приклад. ТОВ «Монолит» придбало і вперше зареєструвало в Україні легковий автомобіль Skoda Octavia A5 з об’ємом двигуна 2100 см3, що був в експлуатації за кордоном 3 роки.

Сума збору для легкового автомобіля ______ грн

2. Екологічний податок

Платниками екологічного податку у разі здійснення викидів стаціонарними джерелами забруднення, скидів і розміщення відходів філіалами, відділеннями та іншими відокремленими підрозділами є підприємства 9установи, організації), до складу яких входять такі філіали, відділення та інші відокремлені підрозділи.

Стаціонарним джерелом забруднення є підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти (п.14.1.230).

Водним об’єктом є природний або штучно створений елемент навколишнього середовища, у якому зосереджені води (ст..1 Водного кодексу України). Такому визначенню відповідають моря, річки, озера, водосховища, ставки, канали та водоносні горизонти.

Під зберіганням (розміщенням, захороненням у спеціально відведе-них для цього місцях) відходів слід розуміти тимчасове їх розміщення або до утилізації, або до видалення (пп.14.1.223 ПК).

Обсяг і склад забруднюючих речовин для конкретного підприємства встановлює спеціально уповноважений орган з питань екології і природних ресурсів.

Ставки податку за перші чотири об’єкти, передбачені ст.243-246 ПКУ в повному розмірі будуть застосовуватись тільки з 2014 року, а до того часу відповідно до п. 2 підрозд. 5 розділу ХХ «Перехідні положення» вони становитимуть:

  • з 01.01.2011 р. до 31.12.2012 р. – у розмірі 50% ставок, встановлених ПКУ;

  • з 01.01.2013 р. до 31.12.2013 р. – у розмірі 75% ставок, встановлених ПКУ;

  • з 01.01.2014 р. – 100% ставок, встановлених ПКУ.

У п.4 розд. ХІХ «Прикінцеві положення» передбачено щорічно до 1 червня вносити до Верховної Ради проект закону про внесення змін до ПК щодо таких ставок з урахуванням індексів споживчих цін, індексів виробників промислової продукції.

ПОРЯДОК ОБЧИСЛЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО ПОДАТКУ (ст. 249 ПК)

Суми податку, який справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення (Пвс), обчислюються платниками податку самостійно щокварталу виходячи з фактичних обсягів викидів, ставок податку за формулою:

п

Пвс = ∑ (Мі × Нпі),

і = 1

де Мі  фактичний обсяг викиду і-тої забруднюючої речовини в тоннах (т);

Нпі  ставки податку в поточному році за тонну і-тої забруднюючої речовини у гривнях з копійками.

Суми податку, який справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення (Пвп), обчислюються податковими агентами:

– виробниками палива – самостійно щокварталу виходячи із кількості фактично реалізованого палива;

– імпортерами палива – виходячи із кількості фактично ввезеного на митну територію України палива

та ставок податку за формулою:

п

Пвп = ∑ (Мі × Нпі),

і = 1

де Мі – кількість фактично реалізованого палива і-того виду в тоннах (т);

Нпі  ставки податку в поточному році за тонну і-того виду палива у гривнях з копійками.

Суми податку, який справляється за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти (Пс), обчислюються платниками самостійно щокварталу виходячи з фактичних обсягів скидів, ставок податку та коригуючих коефіцієнтів за формулою:

п

Пс = ∑ (Млі × Нпі × Кос),

i = 1

де Млі  обсяг скиду і-тої забруднюючої речовини в тоннах (т);

Нпі  ставки податку в поточному році за тонну і-того виду забруднюючої речовини у гривнях з копійками;

Кос  коефіцієнт, що дорівнює 1,5 і застосовується у разі скидання забруднюючих речовин у ставки і озера (в іншому випадку коефіцієнт дорівнює 1).

Суми податку, який справляється за розміщення відходів (Прв), обчислюються платниками самостійно щокварталу виходячи з фактичних обсягів розміщення відходів, ставок податку та коригуючих коефіцієнтів за формулою:

п

Прв = ∑ (Нпі × Млі × Кт × Ко),

і = 1

де Нпі  ставки податку в поточному році за тонну і-того виду відходів у гривнях з копійками;

Млі  обсяг відходів і-того виду в тоннах (т);

Кт  коригуючий коефіцієнт, який враховує розташування місця розміщення відходів і який наведено у пункті 246.5 ПК;

Ко  коригуючий коефіцієнт, що дорівнює 3 і застосовується у разі розміщення відходів на звалищах, які не забезпечують повного виключення забруднення атмосферного повітря або водних об’єктів.

Звітність по екологічному податку складається з:

– Податкової декларації екологічного податку, форма якої затверджена наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1010, – в ній відображаються загальні суми обчисленого екоподатку за відповідний період за всіма видами забруднення навколишнього середовища;

– семи додатків до декларації, в кожному з яких буде здійснюватись розрахунок податкових зобов’язань по екоподатку для окремого виду забруднення навколишнього середовища.

Декларація подається до органу ДПС щоквартально, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем податкового (звітного) кварталу. Сплачується податок протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання декларації., за винятком податкових агентів, що здійснюють ввезення палива, які сплачують податок до/або в день подання митної декларації.

Декларація подається і податок сплачується:

  • за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, розміщення протягом звітного кварталу відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах  за місцем розміщення стаціонарних джерел, спеціально відведених для цього місць чи об’єктів;

  • за паливо, реалізоване податковими агентами,  за місцем перебування такого податкового агента на податковому обліку в органах ДПС;

  • за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів понад установлений особливими умовами ліцензії строк  за місцем перебування платника на податковому обліку в органах ДПС.

Якщо місце реєстрації платника екоподатку та місце знаходження об’єкта забруднення не збігаються, платник за місцем податкового обліку подає копію декларації (п. 250.8)

Якщо платник податку має кілька стаціонарних джерел забруднення або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів в межах кількох населених пунктів (сіл, селищ або міст) або за їх межами (якщо коди згідно з Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ) різні), то він зобов’язаний подати декларацію до податкового органу кожної адміністративно-територіальної одиниці, де розташовано джерело забруднення. Якщо ж усі населені пункти, у межах або за межами яких знаходиться джерело забруднення, належать до однієї адміністративно-територіальної одиниці, декларація подається одна.

Приклад. Підприємство ТОВ «Мрія» в І кварталі 2012 р.:

1) здійснило викиди забруднюючих речовин в атмосферу стаціонарним джерелом забруднення, який знаходиться на території підприємства, у такому обсязі:

– азоту оксиди – 0,600 т;

  • вуглецю окис – 0,300 т;

  • марганцю та його сполуки – 0,100 т;

2) розмістило відходи люмінесцентних ламп у кількості 5 шт. в межах населеного пункту;

3) зберігало 0,350 т зношених автошин та 0,045 т відпрацьованих акумуляторів. Ці відходи знаходяться в межах населеного пункту.

Розв’язок. У складі Декларації по екологічному податку будуть заповнено два додатки: додаток 1 і додаток 4. Стаки наведені в Податковому кодексі до кінця 2012 р. зменшуємо на 50%.

1) податок за викиди в атмосферу стаціонарними джерелами

2) податок за розміщення надзвичайно небезпечних відходів

3) При обчисленні податку за зберігання автошин і акумуляторів слід застосовувати коефіцієнт 3, так як вони знаходяться в межах населеного пункту.

Сума нарахованого зобов’язання з екологічного податку за звітний квартал =

Ф рагмент додатка 1 до Податкової декларації

Додаток 1

до Податкової декларації екологічного податку

1

Порядковий №

(відповідає порядковому номеру за рік,

зазначеному у Податковій декларації)

Р

1

озрахунок №

з

Х

вітний звітний новий уточнюючий

податкового зобов’язання з екологічного податку, що справляється за викиди

в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення

податковий період:

звітний:

уточнюючий:

1

квартал

2

0

1

2

року

квартал

2

0

року

№ з/п

Назви забруднюючих речових

Фактичні

обсяги викидів, тонн

Ставки податку в поточному році,

грн. коп./т

Сума нарахованого податкового

зобов’язання,

грн. коп. (к.3×к.4)

1

2

3

4

5

1

Нараховано податку за звітний квартал, усього (р.1.1 + р.1.2)

1.1

Азоту оксиди

1.2

Вуглецю окис

1,3

Марганець та його сполуки

Фрагмент додатка 4 до Податкової декларації

Додаток 4

до Податкової декларації екологічного податку

1

Порядковий №

(відповідає порядковому номеру за рік,

зазначеному у Податковій декларації)

Р

2

озрахунок №

з

Х

вітний новий уточнюючий

податкового зобов’язання з екологічного податку, що справляється за викиди

в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення

податковий період:

звітний:

уточнюючий:

1

квартал

2

0

1

2

року

квартал

2

0

року

№ з/п

Види небезпечних

відходів, рівень небезпечності та клас небезпеки

відходів

Фактичні обсяги розміщення

відходів, тонн (одиниць)

Ставки податку в поточному році,

грн. коп./т

(грн. коп./од.)

Коефіцієнти

Сума нарахованого податкового зобов’язання, грн. коп.

(к.3×к.4×к.5×к.6)

1

2

3

4

5

6

7

1

Нараховано податку за звітний квартал, усього (р.1.1 + р.1.2)

1.1

Люмінесцентні лампи

1.2

Надзвичайно небезпечні І класу (акумулятори)

1.3

Малонебезпечні відходи ІV класу небезпеки (шини)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]