Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4 Ринок праці.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
157.7 Кб
Скачать

Тема 4. Ринок праці

Лекція 4.1 Ринок праці та механізм його функціонування.

Питання лекції:

  1. Попит, пропозиція і ціна на ринку праці.

  2. Теорії ринку праці.

  3. Закон Оукена та втрати економіки від циклічного безробіття.

Лекція 4.2 Економічна нерівність та політика соціального захисту населення.

Питання лекції:

  1. Крива Лоренца.

  2. Бідність та прожитковий мінімум.

  3. Державна система соціального захисту населення.

Питання для самостійного вивчення:

Державні програми сприяння зайнятості населення.

Чинники, що викликають нерівність у доходах.

Література:

  1. 2 с. 122-135

  2. 4 с. 356-362

  3. 6 с. 141-155

Питання 1 Попит, пропозиція і ціна на ринку праці.

На ринку праці дві головні дійові особи: роботодавці та наймані працівники. Принципова різниця між ними полягає у їх відношенні до засобів виробництва. Власниками засобів виробництва є роботодавці, а особи, які не мають знарядь предметів праці, але володіють здібностями до праці — є найманими працівниками. Вони пропонують свою робочу силу за певну плату, а роботодавці представляють попит на неї і оплачують її. Отже, на ринку праці, як і на інших ринках, мають місце; пропозиція, тобто та ціна у вигляді заробітної плати.

Пропозиція робочої сили визначається сукупністю факторів: рівнем заробітної плати, освіти, профспілкового захисту, релігією, податковою системою тощо.

Попит на робочу силу визначається потребою підприємців мати необхідну кількість та якість найманої робочої сили для випуску продукції та технічного обладнання виробництва. Ціни на товари споживчого ринку впливають на рівень і оплату робочої сили.

Ринок праці в ринковій економіці —це ринок найманої праці, де роботодавець і найманий працівник виступають як юридично рівноправні особи. В цьому полягає унікальність ринку праці, його відміна від інших ринків. На ринку праці домогосподарства в ролі найманих робітників пропонують свою робочу силу, а підприємці як роботодавці задовольняють свій попит у робочій силі. Залежно від співвідношення між попитом і пропозицією робочої сили формується зарплата і певний рівень безробіття.

За своїм змістом ринок праці складається із трьох частин:

  1. потенційного, тобто тієї сфери, де формується сама праця,

  2. циркулюючого, тобто сфери купівлі-продажу робочої сили

  3. внутрифірмового, тобто того, де боротьба за місця на підприємствах йде між зайнятими працівниками.

До потенційного ринку праці включаються особи, зайняті в домашньому та особистому підсобному господарстві; студенти та учні старших класів, що, навчаються з відривом від виробництва, військовослужбовці; фермери й підприємці та непрацездатне населення.

Циркулюючий ринок —це сфера, де продавець своєї робочої сили переміщується між підприємствами у пошуках роботи, перебуваючи при цьому фактично безробітним. До цієї категорії відносять осіб, які перебувають у фрикційному, структурному і циклічному безробітті.

До внутрифірмового ринку праці відносяться особи, що переміщаються по підприємству у зв'язку з появою вакансій за рахунок звільнення працівників, модернізації і розширення виробництва, нового виробництва, переміщень на робочих місцях.

Ринок праці охоплює всю робочу силу і визначається як сукупність економічних відносин які складаються в суспільстві з приводу узгодження попиту і пропозиції на робочу силу.

Суб'єктами на ринку праці виступають наймані працівники і роботодавці, а об'єктами — умови найму на роботу, що визначаються попитом і пропозицією на ринку праці. Обсяг ринку праці визначається попитом на робочу силу, який прямо залежить від загальної економічної кон'юнктури та фази економічного циклу в країні. У випадку, коли економіка перебуває у стані циклічного піднесення, попит на робочу силу зростає. Якщо суспільне виробництво переживає кризу чи депресію, попит на робочу силу зменшується. Розширення чи звуження ринку праці викликає зміни чисельності та співвідношення між його складовими: зайнятими та безробітними.

Співвідношення між попитом та пропозицією ва ринку праці проявляється в ринковій ціні робочої сили і залежить від кон'юнктури ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]