Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема уроку.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.38 Mб
Скачать

8. Прочитайте текст. Доберіть до нього заголовок. Визначте тему та основну думку. До якого стилю та жанру він відноситься? Які мовні засоби увиразнюють цей текст.

До Великодня віруючі готуються сім тижнів Великого Посту - одного з найсуворіших постів - саме стільки провів в пустелі Ісус Христос до свого розп'яття. Вважається, що у ці дні душа віруючого повинна "прислуховуватися" до Страстей Господніх, останніх днів Ісуса Христа в людській подобі. Цi сім тижнів називаються седмицями. Останній тиждень перед Пасхою називаєтся Страстна Седмиця.

Особливе значенння має Страстний Четвер - день, коли Ісус разом зі своїми учнями на Таємній Вечері разділив святкову трапезу. Цей день ще називають Чистий Четвер, і всі православні по можливості намагаються причаститися. Ввечері в церкві читають 12 Євангелій, де розповідається історія Страстей Христових.

В Страстну П'ятницю з церкви виносять плащаницю - кусок тканини, в яку було загорнуто тіло Христа, де він зображений в гробу. В цей скорботний день приписується нічого не їсти.

В давніші часи християни після суботньої літургії не йшли з церкви, а залишались там до ночі, харчуючись хлібом і вином. В пам'ять про це в Страстну Суботу святять їжу. Під час служби священики міняють буденний одяг на святковий.

В ніч Воскресіння Христа, проводиться святкове богослужіння (великодня Служба Божа), святяться паски і яйця. Таким чином церква благословляє віруючих після тривалого посту знову вживати "скоромне", тобто їсти непісні страви. Багатий пасхальний стіл є символом небесної радості і символом вечері Господньої. Розговляються насамперед свяченим яйцем. Окрім паски та яєць (крашанок та писанок), серед свяченого має бути смаженина, часник, полин, хрін і сіль.

  • Поясніть значення виділених слів та із двома із них складіть речення.

Рефлексія та самоперевірка

  1. Назвіть основні ознаки конфесійного стилю.

  2. У яких сферах використовується конфесійний стиль мовлення?

  3. Чи потрібний конфесійний стиль в українській мові. Доведіть.

Домашнє завдання

Спільне для всіх учнів

Знайдіть і випишіть прикмети, прислівя та приказки про Великдень.

Достатній рівень

Розкажіть про власні традиції святкування Великодня. Оформіть у вигляді повідомлення.

Високий рівень

Розгляньте зображення писанок. Зясуйте, якому регіону вони належать і що означають дані орнаменти.

Використана література

  1. Бабич Н. Богословський стиль української мови у контексті стилістичної науки: збірник науково-дидактичних праць. – Чернівці, 2009.

  2. Великий молитовник. — К., 1992.

  3. Дзюбишина-Мельник Н. Ще один стиль української літературної мови// Культура слова. – К., 1994. – Вип. 45. – С. 14–20.

  4. Коваль А. П. Спочатку було Слово: Крилаті вислови біблій­ного походження в українській мові. — К.: Либідь, 2001. − 312 с.

4. Шевченко Л. Л. Конфесійний стиль // Українська мова: Енциклопедія. — 3-тє вид., змін. і доп. — К., 2007. — С. 284.

Ресурси вмережі Інтернет:

http://www.report.if.ua/legenda-pro-pysanku

7