Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 7.Основи фізіології праці.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
3.24 Mб
Скачать

55 Тис.Ккал. ! 650 тис. Ккал.

(2 мол АТФ ) ! ( 36 мол АТФ )

На без кисневому етапі молекула глюкози розщеплюється до молочної кислоти, причому виділяється невелика кількість енергії й утворюється всього дві молекули ацетілтрифосфата (АТФ). АТФ – основна енергетична речовина клітки, одиниця виміру енергії в клітці, усі процеси перетворення енергії супроводжуються синтезом або розпадом АТФ. При статичних зусиллях, коли м'язи стиснуті, кровоносні судини здавлені, у клітки не надходить кисень, гліколіз зупиняється на без кисневому етапі, енергія не утворюється, у клітках накопичується молочна кислота, з'являється почуття стомлення, біль у м'язах. При чергуванні напруги м'язів із їхнім розслабленням гліколіз йде в два етапи, молочна кислота розщеплюється до вуглекислого газу і води і при цьому клітка одержує майже в 20 разів більше енергії – 38 молекул АТФ.

Таким чином, при чергуванні статичних і динамічних навантажень можна домогтися переваги кисневого розщеплення над без кисневим, що сприяє більш тривалому збереженню працездатності. У цьому зв'язку винятково важливою є фізіологічна раціоналізація, основними напрямками якої є раціональна організація трудового процесу, створення умов для швидкого оволодіння трудовими навичками, раціональна організація режимів праці і відпочинку.

Рішенню цих задач служить ергономіка – наукова дисципліна, що вивчає трудові процеси з метою оптимізації знарядь і умов праці, підвищення ефективності трудової діяльності і збереження здоров'я працюючих.

7.3 ОСНОВНІ ЦІЛІ ТА ЗАВДАННЯ ЕРГОНОМІКИ.

Термін ергономіка" означає "закон праці". Його ввів ще у

1857 р.Войцех Ястшембовський. Під ергономікою розуміють

галузь знань, яка комплексно вивчає трудову діяльність людини у системах ЛТС з метою забезпечення її ефективності, безпеки та комфорту.

Мета ергономіки - підвищення ефективності СЛТС, забезпечення безпеки праці. Завдання ергономіки:

розробка основ проектування діяльності людини-оператора з врахуванням специфіки експлуатації технічних систем та факторів навколишнього середовища;

-вивчення закономірностей взаємодії людини з технічними системами та навколишнім середовищем; формування принципів побудови СЛТС та алгоритмів дії у них людини-оператора;

  • розробка перспективних форм праці людини і пов'язаних з нею технічних систем, факторів навколишнього середовища;

  • розробка методів дослідження, проектування та експлуатації СЛМС, які забезпечують безпеку людини, ефективність праці.

Предметом ергономіки є трудова діяльність людини у процесі взаємодії з технічними системами та в умовах особливого впливу на неї факторів навколишнього природного середовища.

Основним об'єктом ергономіки є система ЛТС. Проблемами взаємодії людини та машини займається також інженерна психологія, яка вивчає закономірності процесів інформаційної взаємодії людини у системі ЛТС.

Основні завдання інженерної психології:

- аналіз функцій людини у СЛТС, вивчення структури та класифікація форм діяльності оператора;

- вивчення процесів опрацювання інформації людиною-оператором;

< вивчення впливу психологічних факторів на ефективність СЛТС;

- розробка принципів та методів професійного відбору і підготовки операторів у СЛТС.

Ергономічні вимоги до організації місця праці

У системі ЛМС завжди є 3 елементи: предмет праці, засоби праці та суб'єкт праці. Найменшою цільною одиницею, де присутні вказані елементи, є місце праці.

Місце праці - це зона, де є необхідні технічні засоби, де відбувається трудова діяльність людини. Місце праці обладнане засобами відображення інформації, органами керування та допоміжним обладнанням.

Організацією місця праці називається проведення системи заходів щодо його обладнанння засобами та предметами праці і їх розташуванням у визначеному порядку з метою досягнення:

  • оптимізації умов трудової діяльності;

  • безпеки праці;

- максимальної ефективності; -комфортності роботи людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]