Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація оплати праці в рослинництві.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
294.4 Кб
Скачать
  1. Фактичний стан оплати праці в рослинництві

З ростом продуктивності праці створюються реальні передумови для підвищення рівня його оплати. При цьому кошти на оплату праці потрібно використовувати таким чином, щоб темпи росту продуктивності праці обганяли темпи росту його оплати. Тільки за таких умов створюються можливості для нарощування темпів розширеного відтворення.

У зв'язку з цим аналіз використання коштів на оплату праці на кожному підприємстві має велике значення. У процесі його варто здійснювати систематичний контроль за використанням фонду заробітної плати (оплати праці), виявляти можливості економії коштів за рахунок росту продуктивності праці і зниження трудомісткості продукції.

Фонд заробітної плати по діючій інструкції органів статистики містить у собі не тільки фонд оплати праці, що відноситься до поточних витрат підприємства, але і виплати за рахунок коштів соціального захисту і чистого прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства.

Динамічний розвиток агропромислового сектору в період переходу до ринку значною мірою залежатиме від послідовності проведення реформування колгоспів, радгоспів і обґрунтування шляхів розвитку нових господарських формувань. При цьому економічні механізми, що забезпечують раціональне функціонування таких формувань, повинні враховувати діючі закони держави і системи оплати праці, які б стимулювали суворе дотримання технологічних вимог і строків виконання робіт, раціональне використання ресурсів виробництва, прагнення досягти високих кінцевих результатів.

Впродовж багатьох років функціонування колективних підприємств оплата праці в рослинництві удосконалювалась і на сьогодні склались певні її показники.

Оплату праці поділяють на 3 категорії: основну додаткову і преміювання. Разом з тим категорії пов’язані між собою. Чим вища основна оплата праці, тим більша її додаткова, оскільки остання нараховується по відповідних відсотках. Дещо інакша система преміювання, яке встановлюється за визначеними показниками від суми економії витрат та встановлених розмірів за збереження техніки, збільшення строків служби техніки і навчання молодих кадрів. Преміювання за результати діяльності здійснюється у відсотковому розмірі за рішенням трудового колективу.

Розробка і обґрунтування основних положень з оплати праці вимагають послідовного вивчення цілої низки питань:

  • вибір найдоцільнішої системи основної оплати праці в господарстві;

  • преміювання протягом року;

  • кінцевий розрахунок по результатах роботи за рік.

Перехід до ринкових відносин ставить формування в умови, що характеризуються розширенням їх виробничої самостійності, з іншого - різким підвищенням відповідальності. Такі особливості в організації господарських формувань реформованих господарств вносять певні корективи щодо вибору відповідних систем оплати праці для їх освоєння.

  1. Організація оплати праці в рослинництві.

    1. Форми організації оплати праці в рослинництві.

Організаційно - правові основи оплати праці.

Регулювання соціально-трудових відносин, встановлення мінімальних гарантій із заробітної плати, визначення форми та системи оплати праці, матеріального стимулювання, норм праці в господарстві здійснюється з дотриманням норм і гарантій галузевої угоди.

Положення про оплату праці розроблено з дотриманням основних чинних законодавчих і нормативних актів з оплати праці : Конституції України, Кодексу законів про працю України, законів України « Про оплату праці», « Про колективні договори і угоди», « Про підприємства України».

Норми праці ( норми часу, виробітку, обслуговування чисельності) встановлюється на базі Міжгалузевих єдиних та типових норм і нормативів розроблених та затверджених Мінпраці України. Галузевих типових норм і нормативів розроблених і затверджених Мінагрополітики України, а також місцевих нормативів. Підставою для нарахування бухгалтерією заробітної плати є первинні бухгалтерські документи з обліку праці та розрахунок її оплати. А також первинні бухгалтерські документи, які підтверджують обсяг виконаних робіт, виробленої продукції, наданих послуг, підписані керівником підприємства, галузевим спеціалістом, обліковцем та економістом господарства.

Графік надання керівниками виробничих підрозділів первинних документів з обліку праці в бухгалтерію господарства додасться.

Формування та використання фонду оплати праці.

Джерелом коштів на оплату праці працівників підприємства є частина доходу та інші кошти, одержані внаслідок господарської діяльності.

Витрати на оплату праці складаються з : фондів основної та додаткової заробітної плати; інших заохочуваних і компенсаційних витрат.

Плановий фонд оплати праці на 2012 рік становить % від планових валових витрат підприємства, або нарахування заробітної плати проводиться згідно з тарифними ставками, відрядними розцінками, схемами посадових окладів, умовами виплат надбавок, доплат, премій, винагород, заохочуваних компенсаційних виплат, визначених у розділах Положення та додатках доданого Положення .

Форми і системи заробітної плати.

На підприємстві оплату праці здійснюють за погодинною, відрядною погодинно -преміальною , відрядно - преміальною та акордно - преміальною системи за індивідуальними та колективними формами організації праці.

Конкретні розміри тарифних ставок, відрядних розцінок, посадових окладів, а також надбавок доплат, премій, винагород визначені у додатках .

Строки і форми заробітної плати.

Заробітна плата працівникам підприємства нараховується в грошовому виразі Виплачується у грошових знаках та натурою.

При розрахунку за місяць працівникам надасться інформація про нараховану суму, утримання за всіма видами, суму до виплати в грошовій та натуральній формі.

До натурального фонду оплати праці виділяється :

Зерно 1000 т, або 1% від валового збору.

Частка натуральної оплати в загальному фонді оплати праці працівникам на місяць не може перевищувати 50 %.

Ціна за якою оцінюється продукція виділена до фонду натуральної оплати праці визначається з профспілковим комітетом.