Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація оплати праці в рослинництві.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
294.4 Кб
Скачать

Організація оплати праці в рослинництві

Вступ

  1. Природно-економічна характеристика господарства.

  2. Фактичний стан оплати праці в рослинництві

  3. Організація оплати праці в рослинництві.

    1. Форми організації оплати праці в рослинництві.

    2. Нормування робіт в рослинництві.

    3. Організація оплати праці в рослинництві.

  4. Планування оплати праці в рослинництві.

  1. Планування чисельності працівників.

  2. Оплата праці на кінно-ручних роботах.

  3. Оплата праці механізаторів

  4. Преміювання бригад та окремих працівників

  5. Натуральна оплата праці

  1. Шлях вдосконалення оплати праці в рослинництві.

Висновки і пропозиції

Використана література

Додатки

Вступ

У соціально-економічному розвитку країни сільське господарство посідає особливе місце. Це одна з основних галузей народного господарства, яка забезпечує виробництво продуктів харчування і є найпершою умовою розвитку суспільства. Продукти сільського господарства і промислові товари, що виробляються з сільськогосподарської сировини, становлять 75% фонду народного споживання.

Для України нарощування виробництва сільськогосподарської продукції має стратегічне значення для підйому національної економіки, тому що при успішному його розвитку створюються умови для подолання кризового стану ряду суміжних галузей. Зростання розмірів власного капіталу аграрних підприємств є важливим чинником підвищення економічної ефективності виробництва, що забезпечує розвиток сільських територій та поліпшення добробуту населення.

Виробництво зерна э провідною галуззю сільського господарства. Під посіви зернових культур що року одводиться більше половини орних земель в Україні.

Основою росту продуктивності й стійкості зернового господарства за інтенсивного ведення землеробства є планомірне підвищення родючості ґрунтів, впровадження прогресивних систем обробітку грунту і внесення добрив, удосконалення структури посівів, освоєння сівозмін, прогресивних технологій вирощування зернових культур, впровадження високопродуктивних сортів та гібридів, поліпшення насінництва, високоефективне використання сільськогосподарської техніки, своєчасне проведення заходів захисту посівів від хвороб, шкідників та бур’янів. Виконати ці завдання тільки на базі науково-технічного прогресу, який передбачає виробництво сільськогосподарської продукції на індустріальній основі, впровадження комплексної механізації з широкою автоматизацією виробничих комплексів, механізованих загонів, застосування оптимальної структури машино тракторного парку комплексів машин, що включають енергонасичені трактори, високопродуктивні й універсальні сільськогосподарські машини, впровадження раціональних форм організації використання техніки поліпшення технічного обслуговування, підвищення надійності і довговічності машин.

Метою курсової роботи є аналіз стану галузі рослинництва на підприємстві та оплати праці на роботах в рослинництві, визначення перспективи розвитку даного господарства та заходів щодо підвищення його ефективності.

Актуальність теми полягає в дослідженні оплати праці в рослинництві на прикладі СТОВ «Мусіївське», чи відповідає заробіток працівників обсягу виконаних робіт.

  1. Природничо-економічна характеристика господарства

Товариство з обмеженою відповідальністю «Мусіївське» Хорольського району розташоване на лівому березі річки Сули і налічує 8 населених пунктів, відстань від центральної садиби до районного центру 25 км, до найближчої залізничної дороги-21 км, до обласного центру – 140 км.

Тип ґрунтів на території господарства переважно солонуваті, хоча за рахунок збільшення с/г угідь наявні хороші чорноземи.

Рельєфна територія – низина рівнина з незначними пагорбами та балками.

Клімат середньоконтенентальний часом недостатньо зволожений, з холодною зимою часом з жарким літом і посушливою осінню.

Для того, щоб охарактеризувати забезпеченість ТОВ «Мусіївське» ресурсами, необхідно спершу оцінити його загальногосподарську діяльність.

Для початку ми характеризуємо склад і структуру земельних угідь ТОВ «Мусіївське», яку подано в додатку 1. Проаналізувавши дані складу і структури земельних угідь господарства можна сказати, що загальна земельна площа протягом трьох років збільшилась на 2960,7 га і на 2011 рік становила 7745,7 га. При цьому ми бачимо зміни тільки в ріллі розміри якої становили на 2011 рік 7239,7 га.

Наступним ми характеризуємо грошові надходження від реалізації дані яких показано в додатку 2. Аналізуючи дану таблицю ми побачили збільшення виручки від реалізації всього по господарству від 23603,73 тис.грн. у 2009 до 54892,40 тис.грн. у 2011 році. Найбільшу питому вагу в структурі за 3 роки в рослинництві це пшениця питома вага якої склала на 2011 рік 22,84% та соняшник питома вага якого склала на 2011 рік 20,74% і в тваринництві це молоко питома вага якого склала на 2011 рік 19,75%. Тому можемо зробити висновок що дане господарство має зерново-молочний напрямок.

Далі ми аналізуємо господарську діяльністі дані для аналізу подані в додатку 3. Проаналізувавши дану таблицю ми побачили що відбулося збільшення по всіх показниках а саме виробництво валової продукції 33331 тис. грн.. чи 125,8%, валовий дохід на 31288,67 тис. грн. чи 132,56%, та середня заробітна плата на 716,59 грн. чи 62%. Це показує про хороші результати підприємства так я виросли обсяги виробництва більш ніж у 2 рази так само збільшилась середня заробітна плата яка становила на 2011 рік 1989,71 грн. а основним показником роботи підприємства це рівень рентабельності який становив в 2011 році 30,76% який зріс за останні три роки на 4,82%. Це говорить про хороші результати господарювання підприємства.

Наступним ми характеризуємо аналіз посівних площ який поданий в додатку 4. При аналізі даної таблиці ми побачили що зросло кількість посівних площ яка становила 7239,7 га в 2011 році. В структурі посівних площ найбільшу питому вагу мають соняшник і озима пшениця посівні площі станом на 2011 рік становили 2543 та 1320 гектар відповідно. Ми побачили зниження врожайності культур яка знизилась протягом 3 років у всіх культур найбільше у овеса на 12,8% та кукурудза на 14,3%. Також можна побачити зміни в валових зборах зросли валові збори в таких культурах як кукурудза на зерно на 7968 ц., озима пшениця на 5833 ц збільшилась та зменшились валові збори в ріпаку та овес на 509 і 719 ц відповідно. Також можна побачити що результати по господарству зниження врожайності на 6,2 ц/га та збільшення валових зборів на 52758ц. Можна сказати що результати господарювання за 3 роки не погані.

Далі ми аналізуємо аналіз поголів’я худоби який показано в додатку 5. При аналізі даної таблиці ми бачимо збільшення поголів’я корів на 67 голів при показникові 421 голова в 2011 році та зменшення поголів’я на відгодівлі та поголів’я свиней на 5 та 13 голів відповідно. Продуктивність та валовий вихід збільшилися у всього поголів’я худоби.

Загалом можна сказати що дане підприємство має добрі результати.