Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microsoft Word Document (2).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

3.3. Перспективи розвитку единої європейської валюти

Перспективи перетворення євро в одну з ключових валют фінансових і інвестиційних операцій у значній мірі залежать також від сприйняття євро в країніі. Цікавість дорозвитку европейської валюти залежать від того, наскільки важливими виявляться вигоди єдиної валюти для конкретної країни і чи перебільшать вони переваги долара.

В залежності від орієнтації на євро країни ЦСЄ (Центральної та Схiдної Європи) можна умовно поділити на три основні групи. Угорщина, Словаччина, Словенія і Чехія складають першу, найбільш зацікавлену, групу країн. Ці країни - першочергові кандидати на вступ до ЄС (Європейський Союз), у яких життєвий рівень є відносно високим, зовнішня торгівля помітно орієнтована на ЄС і особливо на країни ЄЕВС, значним є обсяг торгівлі з ЄС на душу населення. Друга група включає Прибалтійські країни, Болгарію, Румунію і Польщу. Їхня орієнтація на зону євро є менш вираженою: прибалтійські країни в більшій мірі залучені до торгових відносин з Великобританією, Швецією і Данією і залежать від експорту в країни СНД. Країни СНД утворюють третю групу. У Росії і Білорусії розмір ВВП на душу населення є близьким до відповідного показника у країнах Балтії, Болгарії і Румунії, на Україні цей показник є у два рази нижчим, а в Молдавії - навіть у чотири. Європейські країни СНД, за традицією, ведуть інтенсивну торгівлю одна з одною. В усіх цих країнах, крім Молдавії, частка сировинних матеріалів в експорті є великою, внаслідок чого валютна структура пасивів компаній цих країн визначається доларом. Залежність СНД від євро є низькою, і за винятком деяких специфічних сфер, мотивація до негайного переведення зовнішньоекономічних розрахунків на євро практично відсутня.

Незважаючи на те, що інтеграція України в ЄС, принаймні, у найближчі 10 років не уявляється можливою, інтеграційні процеси, що відбуваються в ЄС, безпосередньо вплинуть і на Україну. Цей вплив може бути двоїстим. З одного боку, валютна інтеграція країн ЄС спростить торгівлю і фінансові операції з зоною євро, а надлишок доларів може бути спрямований на підтримку України. З іншого боку, вступ у ЄС країн, що є торговими партнерами України, вплине на торгівлю України з цими країнами. Єдиний зовнішній тариф ЄС, що буде використовуватися в країнах, які вступили до ЄС, зробить українські товари, що імпортуються в ЄС, дорожчими, а отже, і менш конкурентоздатними. Вступ східноєвропейських країн до. ЄС вимагатиме введення ними більш суворих міграційних правил. Крім того, перспектива вступу деяких східноєвропейських країн до ЄС вплине на зміну потоків інвестицій на користь країн, що забезпечать потенційний доступ на європейський ринок.

Таким чином, інтеграція України в ЄС є необхідною умовою збереження і розширення ринків збуту, подолання технологічної й економічної відсталості, підвищення інвестиційної привабливості економіки. Якнайшвидше одержання Україною статусу асоційованого члена ЄС надасть їй можливість одержання додаткового фінансування з боку ЄС. Однак, для цього Україна повинна продемонструвати своє прагнення до ЄС і здатність швидкого збільшення свого економічного потенціалу.

Введення євро в одинадцяти країнах Європейського валютного союзу свідчить про позитивні результати економічних та техніко-організаційних процедур та механізмів, розроблених та запроваджених інституціями ЄВСУ. Одночасно це визнання також і високого політичного, економічного та адміністративного рівня тих інститутів ЄВСУ, що зароджуються, зокрема, ЄЦБ та ЄСЦБ, реалізація актуальності та обґрунтованості економічної теорії, яка лежить в основі впровадження євро. В цілому задовільне функціонування системи євро в безготівковій сфері та національних валютних одиниць в готівковій є результатом високого рівня проекту впровадження євро. Це є також доказом того, що ЄВС створила необхідні і достатні передумови для становлення ЄВСУ.

Проведений аналіз дозволяє зробити висновок, що введення євро не є нейтральною подією в економічному та фінансово-валютному відношенні, що являє собою тільки номінальну заміну валют. Виникнення ЄВСУ призводить до появи євро як світової валюти, до об’єднання національних валютно-фінансових ринків на єдиній основі. Валютно-фінансова інтеграція приведе до координації макро- і мікрополітики в різних країнах, створення зони валютної та економічної стабільност.

Висновок

Євро був представлений світовим фінансовим ринкам як розрахункової валюти в 1999 році, а 1 січня 2002 року були введені в готівковий обіг банкноти і монети. Євро замінив європейську валютну одиницю.

Використання єдиної валюти в багатьох країнах має як переваги, так і недоліки для країни. Зараз існують різні думки з приводу ефектів, викликаних введенням євро, оскільки для розуміння і оцінки багатьох з цих ефектів потрібно багато років.

Одне з найбільш важливих достоїнств євро - зниження ризиків, пов'язаних з курсами обміну валют, що дозволяє полегшити інвестування між країнами. З введенням єдиної валюти усуваються що стягуються банками комісії за переказ коштів з однієї валюти в іншу, які раніше стягувалися і з приватних осіб, і з комерційних організацій. Хоча економія від цього при кожній операції невелика, з урахуванням багатьох тисяч здійснюваних операцій, вона дає суттєву надбавку до засобів, що обертається в європейській економіці.Інша помітна перевага переходу на євро полягає у створенні стійких фінансових ринків. Очікується, що фінансові ринки на європейському континенті стануть набагато більш ліквідними і гнучкими, ніж були в минулому. Ще один ефект від введення єдиної європейської валюти полягає в тому, що різниця в цінах - зокрема, в рівні цін - повинна зменшитися.

Конкурентна рефінансування також є перевагою для багатьох країн (і компаній), які ввійшли в Єврозону. Національні і корпоративні облігації, номіновані в євро, значно більш ліквідні і мають більш низьку процентну ставку, ніж це було раніше, коли вони номінувалися в національній валюті.

Євро в даний час друга по використанню резервна валюта. Після введення Євро в 1999 р. ця валюта частково успадкувала частку в розрахунках і резервах від німецької марки, французького франка та інших європейських валют, які використовувалися для розрахунків і накопичень. З тих пір частка євро постійно збільшується, так як центральні банки прагнуть диверсифікувати свої резерви. Євро, уникнув долі тотальної девальвації в кінці минулого року, цілком може наздогнати своїх конкурентів в 2009 році. На думку експертів банку, обставини і розбрат всередині ЄС, в кінцевому рахунку, змусять ЄЦБ знизити ставки до нуля. В результаті чого, вже до кінця поточного року європейську валюту чекає важка розплата за високу нинішню вартість. У випадку, якщо євро продовжить зміцнення, економіку Єврозони чекає "жорстка посадка" і, можливо, найбільша в світі дефляція, якщо тільки ЄЦБ і країни Єврозони не вирішать використовувати друковані верстати на повну потужність, як і інші країни.

Список використаної літератури:

  1. Балабанов И.Т., «Финансовый менеджмент», 2006 - с.224.

  2. Долан Э., Кэмпбелл К., «Деньги, банковское дело и денежно-кредитная политика», 2006 - с. 157.

  3. Стояновой Е.С., «Финансовый менеджмент», 2008 - с. 574.

  4. Якобсон Л.И., «Экономика, Основные теории

  5. государственных финансов», 2008 - с.258.

  6. Денисенко М.П., «Грошова Діяльність банків», 2006 – с. 338.

  7. Коваленко М.А., «Операції сучасного комерційного банку», – с. 467.

  8. Руденко Л.В., «Організація міжнародних кредитно-розрахункових операцій в банках», 2002 - с.375.

  9. Шелудько В.М., «Фінансовий риноквалют», 2010, - с. 535.

  10. Золотухина Т., «Вопросы экономики», “Интеграционные процессы в Европе”, 2010 - c. 15.

Статті:

  • “Валютный кризис: евро выживет?” – «banker.ua», 2011.

  • “Что произойдет с гривной?” – «www.bnc.com.ua», 2011.

  • “Выживет ли евро: прогноз курса европейской валюты” – «finance.liga.net», 2011.

  • “Розвитие Евро, доллара, гривны”, - «finance.liga.net»», 2012.

  • Тимченко М.Н., «Финансовый Менеджмент» - “История введения единой европейской валюты и его последствия”, 2010.

  • “Перспективы развития мировых валют на 2012 г.” – «WWW.eurowold.ru», 2012.

31

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]