Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microsoft Word Document (2).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

1.2. Класифікація валютних ринків

Фактично, валютний ринок є позабіржових (неорганізованим), подібним ринку короткострокових фінансових зобов'язань. Говорячи більш конкретно, валютний ринок складається з ряду формально не визначених ринків, сполучених між собою за допомогою системи міжнародних банківських зв’язків. Учасники цього ринку можуть підтримувати між собою контакти з допомогою різних засобів зв'язку. Купівля-продаж валюти може відбуватися щодня в будь-який час дня і ночі. На валютних ринках не існує письмових правил, що регулюють їхню діяльність, проте всі проведені на них угоди повинні здійснюватися у відповідності зі сформованими негласними процедурними та етичними нормами. Активність, з якої грошова одиниця продається і купується на світовому ринку валют, залежить певною мірою від прийнятого в цій країні внутрішнього законодавства. На практиці кожна країна більшою чи меншою мірою є учасником валютного ринку.

Валютні ринки можна класифікувати по цілому ряду ознак: за сфері поширення, по відношенню до валютних обмежень, за видами валютних ресурсів, по мірі організованості.

За широтою охоплення, можна виділити міжнародний і внутрішній валютні ринки. У свою чергу, як міжнародного, так і внутрішній ринки складаються з низки регіональних ринків, які утворюються фінансовими центрами в окремих регіонах світу або даної країни.

Міжнародний валютний ринок охоплює валютні ринки всіх країн світу. Під міжнародним валютним ринком розуміється ланцюг тісно пов'язаних між собою системою кабельних і супутникових комунікацій світових регіональних валютних ринків. Між ними існує перелив коштів в залежності від поточної інформації і прогнозів провідних учасників ринку щодо можливого положення окремих валют. Внутрішній валютний ринок - це валютный рынок однієї держави, тобто ринок, функціонуючий всередині цієї країни. Внутрішній валютний ринок складається з внутрішніх регіональних ринків. До них відносяться валютні ринки з центрами в міжбанківських валютних біржах.

По відношенню до валютних обмежень можна виділити вільний і тоталітарного валютні ринки. Валютні обмеження - це система державних заходів (законодавчих, адміністративних, економічних, організаційних) по встановленню порядку здійснення операцій з валютними цінностями. Валютні обмеження включають в себе заходи за цільовим регулювання платежів і переказів національної та іноземної валюти за кордон. Валютний ринок з валютними обмеженнями називається вільним ринком, а при їх відсутності - вільним валютним ринком.

За видами застосовуваних валютних курсів валютный рынок може бути з одним режимом і з подвійним режимом. Ринок з одним режимом - це валютный рынок з вільними валютними курсами, тобто з плаваючими курсами валют, котирування яких встановлюється на біржових торгах. Наприклад, офіційний валютний курс рубля встановлюється за допомогою фіксингу.

У будь - якій країні фіксинг здійснюється головнім банком держави. Курс фіксингу є єдиним курсом через який, використовуючи інформацію про крос-курси виводиться курс державної валюти до інших валют. Валютный фіксинг відбувається два рази в тиждень. У день валютного фіксингу банк повідомляє курси провідних вільно конвертованих валют. Валютный рынок з подвійним режимом - це ринок з одночасним застосуванням фіксованого і плаваючого курсу валюти. Введення подвійного валютного ринку використовується державою як міра регулювання руху капіталів між національним і міжнародним ринком позичкових капіталів. Цей захід покликаний обмежити і контролювати вплив міжнародного ринку позичкових капіталів на економіку даної держави

По мірі організованості валютный рынок буває біржової й позабіржової. Біржовий валютний ринок - це організований ринок, який представлений валютною біржею. Валютна біржа - підприємство, яке організовувало торги валютою та цінними паперами у валюті. Біржа не є комерційним підприємством. Її основна функція полягає не в отриманні високого прибутку, а в мобілізації тимчасово вільних грошових коштів через продаж валюти і цінних паперів у валюті і в встановлення курсу валюти, тобто її ринкової вартості. Біржовий валютный рынок має ряд переваг: є самим дешевим джерелом валюти і валютних коштів; заявки, що виставляються на біржові торги, мають абсолютної ліквідністю. Ліквідність валюти і цінних паперів у валюті означає здатність їх швидко і без втрат в ціні перетворюватися в національну валюту. Позабіржової валютный рынок організовується дилерами, які можуть бути або не бути членами валютної біржі і ведуть його по телефону, телефаксу, комп'ютерних мережах. Біржової й позабіржової ринки певною мірою суперечать один одному і в той же час взаємно доповнюють один одного. Це пов'язано з тим, що, виконуючи загальну функцію з торгівлі валютою та обігу цінних паперів у валюті, вони застосовують різні методи і форми реалізації валюти і цінних паперів у валюті.

Переваги позабіржового валютного ринку:

  • Досить низької собівартості витрат на операції з обміну валют дилери банків часто використовують очні валютні аукціони на біржі для зниження власних витрат на валютну конверсію шляхом укладення договорів купівлі-продажу валюти за біржовим курсом до початку торгів на біржі. На біржі з учасників торгів знімаються комісійні, сума яких знаходиться в прямій залежності від суми проданих валютних і рублевих ресурсів. Крім того, законом встановлено податок на біржові угоди. У позабіржовому ринку для уповноваженого банку після того, як був знайдений контрагент по угоді, операція валютної конверсії практично здійснюється безкоштовно;

  • більш високої швидкості розрахунків, ніж при торгівлі на валютній біржі. Це пов'язано перш за все з тим, що позабіржової валютный рынок дозволяє проводити операції протягом операційного дня, а не в строго певний час біржової сесії.

При класифікації валютних ринків слід виділити ринки євровалют, єврооблігацій, євродепозитів, єврокредитів, а також "сірий" і "чорний" ринки. Ринок євровалют - це міжнародний ринок валют країн Західної Європи, де здійснюються операції в цих валютах країн. Функціонування ринку євровалют пов'язано з використанням валют у безготівкових депозитно-позикових операціях за межами країн-емітентів цих валют.

Ринок єврооблігацій висловлює фінансові відносини за борговими зобов'язаннями при довгострокових позиках у євровалютах, що оформляються у вигляді облігацій позичальників. Облігація містить дані про суму боргу, умови і терміни його погашення, порядку отримання відсотків відповідно з купонами.

Купон - частина облігаційної сертифіката, яка при відділенні від нього дає власникові право на отримання відсотка. Ринок євродепозитів висловлює стійкі фінансові відносини з формування вкладів у валюті в комерційних банках іноземних держав за рахунок коштів, обертаються на ринку євровалют. Ринок єврокредитів висловлює стійкі кредитні зв'язку і фінансові відносини з надання міжнародних позик в євровалюті комерційними банками іноземних держав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]