Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

2.6. Процес виплати страхового відшкодування

Виплата страхового відшкодування дуже важливий етап проходження страхової угоди, оскільки від того, як швидко компанія виконує свої зобов’язання залежить її імідж і позиції на страховому ринку. Виплата страхового відшкодування страховиками здійснюється у декілька етапів. Порядок проведення виплати страхового відшкодування відображено на рисунку (рис. 2.3).

Етапи здійснення страхового відшкодування

Фіксація, аналіз та попереднє встановлення збитку з отриманого повідомлення

В окремих випадках винесення питання на розгляд Ради з урегулювання збитків

Організація розслідування до якого при потребі залучаються служби аварійного комісаріату

Попереднє повідомлення перестраховиків

Затвердження аварійного акту

Розрахунки з клієнтом і перестраховиками

Архівна обробка документів за встановленою подією

Рис.2.3.Порядок проведення виплати страхового відшкодування

При проведенні виплат страхових відшкодувань працівники страховика повинні звернути увагу на можливі факти шахрайства з боку страхувальників, тобто навмисну фальсифікацію страхових випадків з метою отримати страхове відшкодування. В західних страхових компаніях має місце створення окремих служб (так, званих страхових детективів), які проводять розслідування за підозрілими страховими випадками. При цьому має місце таке правило: в більш розвинених країнах страхове шахрайство поширене більше в страхуванні життя або відповідальності, а в менш розвинених країнах в майновому страхуванні.

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

Адендум - документ, що є додатком до договору страхування, в якому зазначаються зміни в умовах страхування.

Акселерація - дострокове припинення дії договору страхування в разі порушення його умов страхувальником.

Акцепт - згода однієї сторони страхових відносин (страхувальника або страховика) з пропозиціями іншої сторони про укладення договору страхування або перестрахування на умовах, що відповідають цим пропозиціям.

Андеррайтинг - процес оцінювання та прийняття ризиків на страхування (перестрахування).

Дисклоуз - норма страхового права, згідно з якою страхувальник зобов’язаний негайно сповістити страховика про будь-які чинники, що можуть мати істотне значення стосовно ризику, прийнятого на страхування.

Договір страхування – це письмова угода між страхувальником і страховиком, згідно з якою страховик бере на себе зобов'язання у разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату страхувальнику або іншій особі, визначеній у договорі страхування страхувальником, на користь якої укладено договір страхування (подати допомогу, виконати послугу тощо), а страхувальник зобов'язується сплачувати страхові платежі у визначені строки та виконувати інші умови договору.

Інфракція - порушення страхувальником або страховиком умов, зафіксованих у договорі страхування.

Іррейта - напис на страховому документі, що засвідчує виправлення незначної помилки (описки), допущеної при його оформленні.

Нонфорфетюр - збереження чинності договору страхування за умови несплати чергового страхового платежу.

Оферта - пропозиція певній особі укласти угоду з урахуванням викладених умов. Може мати письмову або усну форму. О. вважається прийнятою після її акцепту.

Страховий акт - документ, що складається за наслідками огляду застрахованого об’єкта, який постраждав від страхового випадку.

Страхова премія - сума, що її сплачує страхувальник страховикові за зобов’язання відшкодувати збитки, завдані застрахованому майну, або сплатити страхову суму в разі настання зумовлених подій у житті страхувальника (застрахованого).

? Запитання для РОЗДУМУ, самоперевірки

  1. Коли договір страхування набирає чинності згідно з діючим законодавством?

  2. Коли договір страхування вважається недійсним?

  3. Що собою представляє андеррайтинг в страхуванні?

  4. Чим відрізняється андеррайтинг стандартизованих і нестандартизованих страхових послуг?