Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичн__ рекомендац__ї до __ндив роб__т 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
169.47 Кб
Скачать

Типові помилки, що допускаються при виконанні самостійних робіт:

  1. Робота оформлена недбало (відсутність завдання, нумерації сторінок, списку літератури, підпису, дати).

  2. Відповіді на питання є копією підручника.

  3. Не використовується додаткова література та періодичні видання (галузеві журнали).

  4. Відповіді на питання, що вимагають порівняльної характеристики, носять описовий характер.

Методичні матеріали до вивчення дисципліни Запам’ятайте!

Товарознавство – наукова дисципліна, яка системно вивчає товари на всіх етапах життєвого циклу, методи пізнання їх споживної вартості (цінності), закономірності формування асортименту і вимог до якості для забезпечення ефективності їх виробництва, обігу і споживання (ДСТУ 3993-2000).

Об'єкт товарознавства – товари як продукти для задоволення потреб споживача і методи їх теоретичного і практичного пізнання (ДСТУ 3993-2000).

Предмет товарознавства – споживна вартість (цінність) товарів, закономірності її прояву і збереження (ДСТУ 3993-2000).

Метод товарознавства – системний підхід до пізнання споживної вартості (цінності) товарів і вивчення закономірностей її прояву і збереження (ДСТУ 3993-2000).

Основні завдання товарознавства – дослідження споживних властивостей товару в процесі його життєвого циклу (від виробництва до споживання), установлення оптимальних способів і умов транспортування, реалізації та споживання з метою максимального збереження якості та зниження втрат товарів та ін. (ДСТУ 3993-2000).

ВАРІАНТИ ІНДИВІДУАЛЬНИХ РОБІТ З ДИСЦИПЛІНИ «ТОВАРОЗНАВСТВО»

Варіант №1

1. Поняття про харчову цінність продовольчих товарів. Визначення енергетичної, біологічної, фізіологічної цінності, засвоюваності, доброякісності. Фактори, що їх обумовлюють.

2. Борошно пшеничне. Загальні поняття. Класифікація. Хімічний склад і харчова цінність, спільні та відмінні ознаки з іншими зерноборошняними товарами. Товарні ґатунки. Оцінка якості борошна. Втрати при збереженні.

3. Класифікація швейних товарів, які використовуються в ГРС.

4. Загальні відомості про кераміку. Порівняльна характеристика основних типів і видів кераміки.

Варіант №2

1. Якість харчових продуктів. Визначення якості, властивостей, показників якості. Фактори, що формують і зберігають якість. Шляхи підвищення якості продовольчих товарів.

2. Рослинні олії. Загальне поняття. Класифікація, асортимент. Порівняльна характеристика різних видів олій за хімічним складом, харчовою цінністю, сировиною, виробництвом. Оцінка якості. Збереження.

3. Лакофарбові матеріали: склад, призначення та загальні властивості.

4.Загальна класифікація асортименту електропобутових товарів, які використовуються в ГРС, вимоги до безпеки електропобутових приладів та загальна характеристика складно-технічних товарів.

Варіант №3

1. Втрати при збереженні харчових продуктів. Види втрат, причини їх виникнення. Шляхи зниження втрат. Значення боротьби за скорочення втрат для раціонального використання продовольчих ресурсів.

2. Крупа. Загальне поняття. Класифікація. Хімічний склад і харчова цінність. Вимоги до якості, збереження.

3. Класифікація побутових виробів зі скла. Класифікація скляного столового посуду, який надходить на український ринок.

4. Торгова класифікація шовкових тканин. Порівняльна характеристика шовкових тканин, які використовуються в ГРС, за волокнистим складом, структурою, властивостями. Перспективні напрямки розвитку асортименту і художньо-колористичного оформлення шовкових тканин.

Варіант №4

1. Консервування харчових продуктів. Методи консервування. Переваги і недоліки різних способів консервування.

2. Хліб печений. Загальне поняття. Класифікація. Хімічний склад і харчова цінність хліба. Оцінка якості хліба, умови збереження.

3.Класифікація, склад і структура кераміки.

4.Торгова класифікація вовняних тканин. Порівняльна характеристика вовняних тканин за показниками складу, властивостей, призначенням.

Варіант №5

1. Методи оцінки якості товарів, їх призначення. Переваги та недоліки органолептичних і лабораторних методів оцінки якості. Класифікація лабораторних методів оцінки якості.

2. Чай. Порівняльна характеристика чорного і зеленого чаю за харчовою цінністю, хімічним складом, сировиною, технологією виробництва. Асортимент, оцінка якості. Умови і терміни зберігання.

3. Загальна класифікація керамічних виробів, які використовуються в ГРС, побутового призначення. Класифікація художньо-декоративних виробів. Характеристика асортименту товарів, які надходять на споживчий ринок України.

4.Класифікація текстильних волокон. Групові властивості волокон, фактори, які визначають ці властивості.

Варіант №6

1. Білки харчових продуктів. Їх хімічна природа, класифікація, властивості та вплив на якість продукту. Повноцінні та неповноцінні білки.

2. Значення свіжих плодів та овочів в харчуванні. Класифікація плодів і овочів. Порівняльна характеристика різних коренеплодів за будовою, складом, використанню. Оцінка якості. Режими та умови збереження.

3.Технологія виробництва керамічних виробів як фактор формування їх асортименту і споживних властивостей.

4. Асортимент швейних виробів. Загальна характеристика асортименту за класифікаційними ознаками. Вимоги до якості.

Варіант №7

1. Вітаміни харчових продуктів. Класифікація. Значення в харчуванні. Вміст в харчових продуктах. Характеристика окремих представників.

2. Кондитерські товари. Класифікація. Порівняльна характеристика мармеладних і пастильних виробів за поживними властивостями, сировиною, технологією виробництва, асортиментом та умовами і термінами збереження.

3. Класифікація асортименту майолікових виробів. Особливості сучасного асортименту майолікових виробів, які використовуються в ГРС, на українському ринку.

4.Визначення термінів “товарознавство”, “продукт праці”, “товар”, “споживна цінність” товару. Ціль і задачі товарознавства на сучасному етапі.

Варіант №8

1. Мінеральні елементи харчових продуктів. Класифікація. Значення в харчуванні. Вміст в харчових продуктах. Характеристика окремих представників.

2. Виноградні вина. Класифікація. Фактори, що формують якість вин: сировина, виробництво. Оцінка якості, збереження.

3.Характеристика номенклатури меблів за функціональними ознаками.

4.Порівняльна характеристика асортименту швейних і трикотажних білизняних виробів, які використовуються в ГРС.

Варіант №9

1. Ферменти харчових продуктів. Класифікація, властивості. Зв'язок з білками, вітамінами, мінеральними речовинами. Значення в харчуванні людини, виробництві та збереженні харчових продуктів.

2. Пиво. Відмінні ознаки пива від інших напоїв. Сировина, технологія виробництва. Класифікація і асортимент. Порівняльна характеристика різних груп пива за харчовою цінністю, складом, сировиною, виробництвом. Оцінка якості. Дефекти, збереження.

3.Класифікація меблів, які використовуються в ГРС.

4. Загальна характеристика асортименту керамічних виробів з фарфору, фаянсу, майоліки.

Варіант №10

1. Вуглеводи харчових продуктів, їх класифікація за хімічною природою та харчовою цінністю. Вміст в харчових продуктах. Властивості та їх вплив на якість і збереженість продовольчих товарів. Значення в харчуванні.

2. Борошняні кондитерські вироби. Загальне поняття. Класифікація. Порівняльна характеристика (спільність і відмінності) за хімічним складом, харчовою цінністю, сировиною, приготуванням. Оцінка якості. Дефекти.

3.Класифікація металевих виробів. Характеристика асортименту металевих товарів провідних вітчизняних і зарубіжних підприємств, який представлений на ринку України.

4.Класифікація швейних виробів, які використовуються в ГРС. Основні напрямки вдосконалення асортименту одягу

Варіант №11

1. Ліпіди харчових продуктів. Класифікація. Значення в харчуванні. Вміст в харчових продуктах. Властивості ліпідів та жирних кислот, їх вплив на якість, збереженість харчових продуктів.

2. Сири. Загальне поняття. Класифікація. Порівняльна характеристика сирів сичугових твердих, м’яких і розсільних за хімічним складом, сировиною, технологією виробництва, показникам якості, характерними дефектами, умовами та термінами збереження.

3.Класифікація товарів: сутність, види класифікацій, ознаки класифікації непродовольчих товарів. Ієрархічна та фасетна системи класифікації.

4.Асортимент електроустановочних виробів, які використовуються в ГРС.

Варіант №12

1. Вода. Значення в харчуванні. Форми зв'язку води із сухими речовинами. Класифікація харчових продуктів за вмістом вологи.

2. Шоколад і какао. Відмінні риси шоколаду від інших цукристих кондитерських товарів і какао. Порівняльна характеристика різних видів шоколаду за харчовою цінністю, складом, сировиною, виробництвом. Оцінка якості. Дефекти, зберігання.

3.Асортимент та принцип дії холодильників та морозильників.

4.Класифікація асортименту трикотажних товарів.

Варіант №13

1. Загальні властивості вуглеводів, що мають практичне значення при переробці та зберіганні продовольчих товарів.

2. Солоні та сушені рибні товари. Оцінка якості. Умови і терміни зберігання.

3. Поняття про полімери і пластичні маси. Склад пластмас. Основні види пластмас, які використовуються у виробництві товарів. Переваги і недоліки пластичних мас.

4. Асортимент верхнього трикотажу: класифікація, за призначенням, складом волокна, видами та іншими ознаками.

Варіант №15

1. Фізичні процеси, що відбуваються в харчових продуктах при зберіганні. Зміна якості та товарного вигляду під впливом цих процесів.

2. Яйце. Класифікація яєць. Оцінка якості. Дефекти.

3.Пральні машини. Класифікація та конструкція машин типів ПМН, ПМА. Правила експлуатації при пранні.

4.Класифікація, склад і структура кераміки.

Варіант №16

1. Зміна якості продовольчих товарів під впливом мікробіологічних та хімічних процесів при зберіганні.

2. Кава. Фактори, що формують якість кави: сировина, виробництво. Оцінка якості. Збереження.

3.Класифікація та сучасний асортимент електромеханічних приладів для переробки продуктів і приготування з них їжі.

4.Характеристика номенклатури меблів за функціональними ознаками.

Варіант №17

1. Оптичні та структурно-механічні властивості харчових продуктів. Їх значення при оцінці якості товарів, показники якості продовольчих товарів, що характеризують ці властивості.

2. Молоко коров'яче. Показники якості молока. Збереження, дефекти.

3.Асортимент мийних засобів, класифікація мила і синтетичних мийних засобів. Їх недоліки і переваги.

4. Електронагрівальні прилади, які використовуються в ГРС. Види електричного нагріву. Класифікація асортименту.

Варіант №18

1. Біохімічні процеси, що відбуваються в харчових продуктах при зберіганні. Зміна якості, харчової цінності та споживних властивостей продовольчих товарів під впливом цих процесів.

2. Ковбасні вироби. Загальне поняття. Класифікація. Асортимент. Хімічний склад і харчова цінність. Дефекти. Збереження.

3.Сировина скляного виробництва як фактор формування асортименту і споживних властивостей виробів.

4.Класифікація, характеристика асортименту швейних виробів, які використовуються в ГРС. Основні напрямки розвитку асортименту.

Варіант №19

1. Кислоти і дубильні речовини харчових продуктів. Їх роль у формуванні харчової цінності та якості продовольчих товарів.

2. Харчові тваринні жири. Загальне поняття. Класифікація, асортимент. Порівняльна характеристика різних видів тваринних жирів за хімічним складом, харчовою цінністю, сировиною, виробництвом, використанням. Оцінка якості, дефекти.

3. Загальні відомості про скло. Склад скла різного призначення і його класифікація.

4. Трикотажні вироби: загальні відомості про трикотаж, особливості виготовлення полотна та виробу, ознаки класифікації асортименту трикотажних виробів.

Варіант №20

1. Зміна якості продовольчих товарів під впливом мікробіологічних і хімічних процесів при зберіганні.

2. Кисломолочні продукти. Загальне поняття. Класифікація, асортимент. Порівняльна характеристика різних видів за хімічним складом, харчовою цінністю, сировиною, виробництвом, використанням. Оцінка якості, збереження. Дефекти.

3.Загальна класифікація побутових виробів зі скла, які використовуються в ГРС. Класифікація виробів із кришталю. Характеристика виробів, які надходять на український ринок.

4.Фактори, які формують якість швейних виробів.

Варіант №21

1. Зміна якості продовольчих товарів під впливом фізичних і фізико-хімічних процесів при збереженні

2. Морозиво. Асортимент морозива. Дефекти, які виникають під час виробництва і зберігання. Умови і терміни збереження.

3. Скляні товари: основні види і властивості скла.

4. Характеристика асортименту текстильних ниток і пряжі за волокнистим складом, засобами вироблення, структурою, призначенням; видами.

Варіант №22

1. Ферменти харчових продуктів. Класифікація, властивості. Значення в харчуванні людини, виробництві та збереженні продовольчих товарів.

2. Макаронні вироби. Класифікація. Оцінка якості. Принципи розподілу на сорти. Дефекти. Збереження.

3. Схема виробництва скляних виробів призначення основних етапів, вплив на споживні властивості виробів. Особливість виробів різних способів формування.

4. Порівняльна характеристика асортименту платтяно-сорочкових бавовняних тканин демісезонного, літнього і зимового призначення в розрізі основних класифікаційних ознак.

Варіант №23

1. Вітаміни і мінеральні речовини харчових продуктів. Класифікація. Значення в харчування. Вміст у продовольчих товарах.

2. Прянощі. Класифікація. Порівняльна характеристика за районами вирощування, харчовою цінністю, складом, використанням частин рослини, призначенням. Збереження.

3. Вимоги до якості меблів, можливі дефекти.

4. Фактори формування споживних властивостей і асортименту скляних виробів (вихідна сировина, способи виробництва, декорування)

Варіант №24

1. Жири харчових продуктів. Класифікація. Значення у харчуванні. Вміст у харчових продуктах. Властивості жирів та жирних кислот, їх вплив на якість, збереженість продуктів.

2. Борошно житнє. Хімічний склад і харчова цінність, спільність властивостей і відмінні риси борошна від зерна. Виробництво. Оцінка якості борошна. Товарні ґатунки. Втрати при збереженні.

3. Метали і сплави, що використовуються для виробництва металогосподарських товарів.

4. Побутові світильники і електричні лампи. Класифікація асортименту і загальна характеристика.

Варіант №25

1. Втрати при збереженні продовольчих продуктів. Види втрат, причини їх виникнення. Шляхи зниження втрат.

2. Соняшникова олія. Хімічний склад і харчова цінність. Сировина, виробництво. Види рафінації соняшникової олії. Асортимент. Оцінка якості. Збереження.

3. Формування асортименту і споживних властивостей металогосподарських товарів, які використовуються в ГРС у процесі виробництва (способи виробництва, обробки, захисно-декоративні покриття).

4. Класифікація меблів за призначенням та іншими ознаками (матеріалами, способом виробництва, конструкцією, оздобленням).

Варіант №26

1. Сири сичугові тверді. Сировина, технологія виробництва, асортимент і стисла характеристика основних груп. Дефекти, що виникають під час виробництва. Вимоги до якості. Умови та термін збереження. Дефекти, що виникають при збереженні.

2. Порівняльна характеристика різних видів ягід за будовою, складом, використанням. Оцінка якості, дефекти. Збереження.

3.Класифікація товарів: сутність, види класифікацій, ознаки класифікації непродовольчих товарів. Ієрархічна та фасетна системи класифікації. Значення класифікації у товарознавстві і торгівлі.

4.Асортимент столових приборів: матеріали, які застосовують для їхнього виробництва і декорування.

Варіант №27

1. Порівняльна характеристика масла вершкового, соняшникової олії та яловичого топленого жиру за хімічним складом, сировиною, особливостям виробництва, асортиментом, вимогам до якості, умовами та термінами збереження.

2. Фруктово-ягідні кондитерські вироби. Сировина, що використовується для виробництва. Класифікація. Дефекти. Умови і термін збереження.

3. Асортимент меблів із деревинних матеріалів (основи виробництва, конструкція, оздоблення, призначення). Вимоги до якості.

4. Хімічні побутові товари, їх роль у полегшенні праці, класифікація за різними ознаками. Товари з пластичних мас.

Варіант №28

1. М’ясні консерви. Загальні поняття. Класифікація, асортимент. Хімічний склад і харчова цінність. Оцінка якості. Дефекти, виникають під час виробництва і при збереження. Умови і терміни збереження різних груп консервів.

2. Порівняльна характеристика мінеральних вод і безалкогольних напоїв за харчовою цінністю, особливостями виробництва, асортиментом, оцінкою якості, умовами та термінами збереження.

3. Характеристика мийних засобів, що використовуються в закладах готельно-ресторанного господарства, їх призначення, загальна класифікація

4. Класифікація електропобутових товарів. Класифікація й асортимент для прибирання приміщень, показники та характеристика споживних властивостей пилососів.

Варіант №29

1. Порівняльна характеристика сухих та згущених молочних консервів за хімічним складом та харчовою цінністю, особливостям виробництва, асортиментом, оцінкою якості, умовами та термінами збереження.

2. Цукор. Класифікація, асортимент, вимоги до якості. Дефекти цукру, що виникають під час збереження.

3.Поняття про полімери і пластичні маси. Склад пластмас. Основні види пластмас, які використовуються у виробництві товарів для ГРС. Переваги і недоліки пластичних мас.

4. Формування асортименту і споживних властивостей тканин у процесі ткацтва. Класифікація і характеристика основних видів ткацьких переплетень.

Варіант №30

1. Копчена риба. Класифікація. Дефекти.

2. Порівняльна характеристика карамелі і цукерок за хімічним складом, технологією виробництва, класифікацією, вимогами до якості, умовам та термінами збереження.

3.Класифікація й асортимент побутових освітлювальних приладів, машин для підтримування мікроклімату у приміщеннях.

4. Меблеві товари, які використовуються в ГРС. Класифікація і характеристика матеріалів, які застосовуються у виробництві меблів.